Foto: Freepik

Modifikace THATCHER’S TECHBASE byla původně vytvořena jako satirický komentář k politickému odkazu Margaret Thatcherové. Hráči v ní mohli bojovat proti „Železné lady“ v desátém kruhu pekla, nazvaném „Spojené království Velké Británie a Severního Irska“. Bethesda však modifikaci odstranila po obdržení „vzdělávacího“ upozornění, které naznačovalo porušení pravidel komunity.

Tvůrce modifikace se však nevzdal a rozhodl se ji přepracovat tak, aby vyhověla pravidlům a zároveň si zachovala svůj satirický podtext. Nová verze modifikace nahrazuje veškeré explicitní odkazy na reálnou politiku cenzorskými prvky. Obličeje postav jsou rozmazané, problematické texty jsou zakryty smajlíky nebo nápisy jako „[REDACTED]“ a dokonce i soundtrack byl upraven, aby neobsahoval žádné „politicky motivované rytmy“.

Satira skrze cenzuru

Nová podoba THATCHER’S TECHBASE je považována za mistrovský kousek v oblasti satiry a „malicious compliance“ (záměrného dodržování pravidel tak, aby to působilo opačný efekt). Cenzura zde neslouží k potlačení obsahu, ale naopak zvýrazňuje původní záměr tvůrců poukázat na kontroverzní aspekty politického dědictví Margaret Thatcherové.

Modifikace také vyvolává debatu o tom, jak herní společnosti přistupují k politickému obsahu. Bethesda je známá svými hrami, které často obsahují satirické prvky a komentáře k reálnému světu. Odstranění modifikace však naznačuje, že se firma snaží vyhýbat explicitním politickým tématům, zvláště pokud mohou být považována za kontroverzní.

Dostupnost a reakce komunity

Nová verze THATCHER’S TECHBASE je nyní dostupná pro první a druhý díl série Doom na platformách PC, PlayStation a Xbox. Komunita hráčů a modderů přijala návrat této modifikace pozitivně, někteří dokonce oceňují, že cenzurovaná verze je ještě účinnější v předání svého satirického poselství.

Na sociálních sítích se objevila řada reakcí, které poukazují na ironii celé situace. Uživatelé zdůrazňují, že původní Doom byl sám o sobě kontroverzní hrou, která čelila zákazům a kritikám, a proto je snaha o jeho „očištění“ od politického obsahu poněkud paradoxní.

Historický kontext a význam modifikace

Margaret Thatcherová byla britskou premiérkou v letech 1979 až 1990 a její politika zanechala hluboké stopy v britské společnosti. Byla známá svým tvrdým přístupem k odborům, privatizací státních podniků a neoliberálními reformami. Její kritici ji často obviňují z prohloubení sociálních nerovností a destrukce tradičních průmyslových odvětví.

Modifikace jako THATCHER’S TECHBASE tedy nejsou jen hrou, ale také formou kulturního a politického vyjádření. Umožňují hráčům reflektovat historické události a osobnosti prostřednictvím interaktivního média. V tomto smyslu může být cenzurovaná verze modifikace ještě silnějším komentářem k otázkám svobody projevu a interpretace historie.

Závěr

Návrat THATCHER’S TECHBASE ukazuje, jak může komunita kreativně reagovat na omezení a zároveň otevírat důležité otázky o roli politiky ve hrách. Ať už s obsahem modifikace souhlasíme nebo ne, její existence přispívá k širší debatě o svobodě tvůrčího vyjádření a hranicích toho, co je v herním průmyslu přijatelné.

Zdroj: PCGamer.com (odkaz)