Foto: Freepik

1. Pac-Man (1980)

Pac-Man je jednou z nejikoničtějších her všech dob. Tato hra, vyvinutá společností Namco, debutovala v herních automatech v roce 1980 a rychle si získala srdce hráčů po celém světě. Cílem hry je vést Pac-Mana bludištěm, jíst všechny tečky a vyhýbat se duchům. Pac-Man je jednoduchý, ale extrémně návykový. Dnes si můžete Pac-Mana zahrát zdarma na různých webových stránkách věnovaných retro hrám, stejně jako v mobilních aplikacích a dokonce i na konzolích, které nabízejí retro tituly.

2. Tetris (1984)

Tetris, který vyvinul ruský programátor Alexej Pažitnov, je považován za jednu z nejlepších a nejvlivnějších her všech dob. Tento jednoduchý, ale geniální koncept skládání padajících bloků do kompletních řad, které poté zmizí, se stal globálním fenoménem. Tetris je dnes zdarma dostupný na různých platformách, včetně online verzí, mobilních aplikací a dokonce i jako mini-hra na některých webových stránkách.

3. Super Mario Bros. (1985)

Super Mario Bros. je další legendární hra, kterou vyvinula společnost Nintendo. Mario, italský instalatér, se stal ikonou videoher a jeho dobrodružství zachraňování princezny Peach před zlým Bowserem je základem mnoha hráčských vzpomínek. I když je kompletní verze hry často dostupná za poplatek, existuje mnoho online verzí a fanouškovských remaků, které si můžete zahrát zdarma. Tyto verze často obsahují klasické úrovně a postavy, díky kterým se budete cítit, jako byste se vrátili zpět do 80. let.

4. Doom (1993)

Doom je jednou z prvních a nejvlivnějších stříleček z pohledu první osoby. Hra, vyvinutá společností id Software, přinesla revoluci do herního průmyslu a položila základy pro mnoho moderních her tohoto žánru. Doom byl původně vydán jako shareware, což znamená, že část hry byla zdarma dostupná. Dnes si můžete originální Doom zahrát zdarma díky open-source verzím a různým portům, které byly vytvořeny komunitou.

5. Prince of Persia (1989)

Prince of Persia je akční plošinovka, která byla průkopníkem v realistické animaci postav. Vyvinutá Jordanem Mechnerem, tato hra klade důraz na přesné ovládání a načasování. Vaším úkolem je jako princ uniknout z kobky, porazit zloducha Jaffara a zachránit princeznu. Dnes je původní Prince of Persia dostupný zdarma jako flash hra nebo prostřednictvím různých emulátorů, které můžete snadno najít online.

6. Street Fighter II (1991)

Street Fighter II od společnosti Capcom je jednou z nejznámějších bojových her všech dob. Tato hra, která definovala žánr bojových her, přinesla mnoho inovací, jako jsou speciální útoky a jedinečné postavy s různými bojovými styly. I když oficiální verze hry může být stále placená, existuje mnoho fanouškovských verzí a remaků, které můžete hrát zdarma, a to jak online, tak na některých mobilních zařízeních.

7. The Oregon Trail (1971)

The Oregon Trail je edukativní hra, která byla původně vyvinuta, aby učila děti o historii osidlování Spojených států. Hra simuluje cestu pionýrů z Missouri do Oregonu a nutí hráče činit důležitá rozhodnutí týkající se zásob, nemocí a cestování. Tato hra, která se stala kultovní klasikou, je dnes dostupná zdarma na různých webových stránkách, kde si můžete znovu prožít výzvy a dobrodružství cestování na západ.

8. Commander Keen (1990)

Commander Keen je plošinovka, která byla vyvinutá společností id Software a byla jednou z prvních her, které ukázaly možnosti PC jako herní platformy. Hra sleduje dobrodružství osmiletého génia Billyho Blaze, který se vydává do vesmíru bojovat proti mimozemšťanům. Původní epizody hry byly vydány jako shareware a dnes jsou dostupné zdarma na různých retro herních stránkách.

9. SimCity (1989)

SimCity je průkopníkem mezi strategickými a simulačními hrami. Vyvinutý Maxisem, tento městský simulátor umožňuje hráčům budovat a spravovat vlastní město, řešit problémy jako doprava, znečištění a rozpočet. Ačkoliv moderní verze SimCity jsou často placené, původní hra je dnes dostupná zdarma prostřednictvím různých emulátorů a fanouškovských stránek.

10. Wolfenstein 3D (1992)

Wolfenstein 3D je další střílečka z pohledu první osoby od id Software, která položila základy žánru FPS (first-person shooter). Hra staví hráče do role spojeneckého špióna Williama „B.J.“ Blazkowicze, který musí uniknout z nacistické pevnosti. Podobně jako Doom, i Wolfenstein 3D je dnes dostupný zdarma prostřednictvím různých open-source portů a online emulátorů.

11. Lemmings (1991)

Lemmings je logická hra, kde hráči musí zachránit malé tvory, tzv. lemmings, před smrtí tím, že jim přidělují různé role k překonání překážek. Hra, vyvinutá společností DMA Design, se stala obrovským hitem díky své inovativní hratelnosti. Originální Lemmings je dnes možné najít zdarma na různých stránkách věnovaných retro hrám, a také ve formě flash verze.

12. Prince of Qin (2002)

Prince of Qin je akční RPG, které vypráví příběh Qin Shi Huangdiho, prvního císaře sjednocené Číny. Tato hra nabízí směs strategických bitev a adventurních prvků a díky své historické přesnosti a zajímavému příběhu si získala mnoho fanoušků. I když hra není tak stará jako ostatní na tomto seznamu, její grafika a herní mechaniky připomínají klasické retro hry. Prince of Qin je dnes dostupný zdarma na některých abandonware stránkách.

13. Sonic the Hedgehog (1991)

Sonic the Hedgehog od společnosti SEGA je jednou z nejpopulárnějších plošinovek všech dob. Hráči ovládají modrého ježka Sonica, který musí zachránit svět před zlým Dr. Robotnikem. Díky svému rychlému tempu a chytlavé hudbě se Sonic stal ikonou herní kultury. I když originální hry mohou být placené, existuje mnoho fanouškovských verzí a online emulátorů, které vám umožní zahrát si tuto klasiku zdarma.

14. Zelda Classic (2000)

Zelda Classic je fanouškovský remake původní hry The Legend of Zelda, která vyšla na konzoli NES v roce 1986. Tento remake nabízí nejen originální hru, ale také nové úrovně a rozšíření vytvořená komunitou. Zelda Classic je zdarma dostupná ke stažení na různých fanouškovských stránkách a nabízí skvělou příležitost pro ty, kteří chtějí zažít dobrodružství Linka ve stylu starých her.

15. Asteroids (1979)

Asteroids je arkádová hra, kterou vydala společnost Atari. Hráč ovládá vesmírnou loď, která musí zničit asteroidy a létající talíře. Hra se stala jednou z nejpopulárnějších arkádových her všech dob díky své jednoduchosti a návykovosti. Asteroids si dnes můžete zahrát zdarma na různých retro herních stránkách, ať už jako originální verzi nebo v různých remakech.

16. Diablo (1996)

Diablo je akční RPG, které vydala společnost Blizzard Entertainment. Hráči prozkoumávají temné katakomby a bojují proti démonickým silám, aby porazili Diabla, Pána teroru. I když moderní verze Diabla jsou placené, první díl byl nedávno uvolněn zdarma pro fanoušky retro her na různých abandonware stránkách.

17. Galaga (1981)

Galaga je arkádová střílečka, ve které hráči ovládají vesmírnou loď a bojují proti vlnám mimozemšťanů. Hra, vyvinutá společností Namco, se stala obrovským hitem a dodnes je považována za jednu z nejlepších arkádových her. Galaga je dnes zdarma dostupná na různých retro herních stránkách a v některých mobilních aplikacích.

18. Quake (1996)

Quake, vyvinutý id Software, je další průkopnická střílečka z pohledu první osoby, která nastavila standardy pro multiplayerové hraní. Hra nabídla revoluční 3D grafiku a rychlou akci, která zaujala miliony hráčů. Quake je dnes dostupný zdarma prostřednictvím různých open-source portů a fanouškovských stránek.

19. Space Invaders (1978)

Space Invaders je jednou z nejstarších a nejznámějších arkádových her. Hráči ovládají dělo a střílí na řady mimozemšťanů, kteří se pomalu přibližují. Hra, vyvinutá společností Taito, se stala kulturním fenoménem a inspirovala mnoho dalších her. Space Invaders si dnes můžete zahrát zdarma na různých stránkách věnovaných retro hrám.

20. Beneath a Steel Sky (1994)

Beneath a Steel Sky je point-and-click adventura vyvinutá Revolution Software. Hra se odehrává v dystopické budoucnosti a sleduje příběh Roberta Fostera, který se snaží odhalit tajemství svého původu a přežít v nehostinném světě. Beneath a Steel Sky je dnes dostupná zdarma jako abandonware a také prostřednictvím platformy GOG.com.

21. Altered Beast (1988)

Altered Beast je akční hra vyvinutá společností SEGA, ve které hráči ovládají řeckého bojovníka, který se může transformovat do různých zvířat, aby bojoval proti démonům a zachránil bohyni Athénu. Hra je dnes k dispozici zdarma na různých retro herních stránkách a v některých mobilních aplikacích.

22. OutRun (1986)

OutRun je závodní hra vyvinutá společností SEGA, která se stala známou díky svým inovativním 3D efektům a otevřené struktuře, která hráčům umožňovala volbu trasy během závodu. Hra je dnes k dispozici zdarma na různých retro herních stránkách a také v remacích a fanouškovských verzích.

23. Star Control II (1992)

Star Control II je kombinace dobrodružné hry a vesmírné strategie. Hra nabídla rozsáhlý vesmír k prozkoumávání, diplomacii s mimozemskými rasami a strategické boje. Star Control II je dnes dostupný zdarma pod názvem „The Ur-Quan Masters“ a je k dispozici ke stažení na různých fanouškovských stránkách.

24. Donkey Kong (1981)

Donkey Kong je arkádová hra, která představila světu Maria a stala se základem pro celou sérii her od Nintenda. Hráči musí v roli Maria zachránit svou přítelkyni před obřím opem Donkey Kongem, přičemž přeskakují sudy a překonávají různé překážky. Donkey Kong je dnes dostupný zdarma na různých retro herních stránkách a v remacích.

25. X-COM: UFO Defense (1994)

X-COM: UFO Defense je strategická hra, která se stala ikonou svého žánru. Hráči vedou tajnou organizaci X-COM v boji proti mimozemské invazi, přičemž spravují zdroje, vyvíjejí nové technologie a bojují v tahových bitvách. X-COM je dnes zdarma dostupný na některých abandonware stránkách a prostřednictvím různých emulátorů.

Závěr

Retro hry jsou nejen zábavným způsobem, jak si připomenout herní historii, ale také často nabízejí jednoduchost a výzvy, které moderní hry někdy postrádají. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak si tyto klasiky užít zdarma, ať už prostřednictvím emulátorů, remaků, nebo na webových stránkách věnovaných retro hrám.

Ať už jste veterán herní scény, nebo nováček, který chce objevit, odkud herní průmysl vzešel, tyto retro hry vám nabídnou hodiny zábavy a nostalgie. Navíc existuje spousta webových stránek, kde si můžete stáhnout starou hru připravenou na spuštění na vašem zařízení.

Zdroj: Smetisteher.cz