Foto: Freepik

Kingdom Come: Deliverance (KCD), české RPG, které si rychle získalo fanoušky díky svému realistickému přístupu ke středověké tematice, je jedním z nejoriginálnějších titulů svého druhu. Studio Warhorse nám v roce 2018 přineslo neuvěřitelně detailní svět 15. století v Českém království, plný historických událostí, autentičnosti a propracovaných herních mechanismů.

Přestože hra sklízela chválu za svůj inovativní přístup, hned po vydání se také stala terčem kritiky kvůli nesčetným chybám a bugům. I přes pravidelné aktualizace a opravy, některé chyby v Kingdom Come: Deliverance už pravděpodobně nikdy nebudou odstraněny. Pojďme se podívat na několik z nich, které trápí hráče dodnes.

1. Glitchování NPC postav a jejich AI chování

Jednou z věcí, která dokáže nejvíce vytrhnout hráče ze středověké atmosféry, je nevyzpytatelné chování NPC. Ačkoli vývojáři věnovali obrovské úsilí na vytvoření realistického světa, ve kterém každá postava má svůj denní rytmus a reakce na okolní události, AI (umělá inteligence) v Kingdom Come: Deliverance často selhává. NPC postavy občas uvíznou v předmětech, chodí dokola na jednom místě, nebo dokonce reagují naprosto nesmyslně na určité události. Například během bojových scén se stává, že nepřátelé jen stojí a neútočí, nebo naopak všichni naráz vybíhají směrem k hráči, aniž by se řídili nějakou logikou.

Kromě toho si hráči často stěžují na nesmyslné trestání postavou strážců zákona – pokud například omylem shodíte hrníček v místní hospodě, může to vést k tomu, že se na vás vrhne celá vesnice jako na zločince. I přes několik pokusů o vylepšení AI se zdá, že tento problém bude ve hře přetrvávat.

2. Padání hry a problémy s optimalizací

Kingdom Come: Deliverance není zrovna lehký kousek na provoz, a to ani po několika letech od vydání. Přestože vývojáři vydali řadu oprav zaměřených na výkon a stabilitu hry, stále se objevují stížnosti na padání hry a náhodné zamrzání během hraní. Někteří hráči dokonce hlásí, že hra má problémy s optimalizací i na velmi výkonných sestavách. Kromě toho KCD nikdy úplně neřešilo problémy s nízkými snímkovými frekvencemi ve velkých městech nebo během složitých bitev.

Herní engine CryEngine, na kterém je Kingdom Come: Deliverance postaveno, je silným, ale zároveň náročným enginem, což má za následek, že i menší úkoly ve hře mohou vyžadovat velký výkon. Některé z těchto problémů pravděpodobně zůstanou navždy, zejména s ohledem na to, že Warhorse Studios se postupně zaměřuje na nové projekty.

3. Některé questy stále nelze dokončit

Jedním z nejvíce frustrujících bugů, kterých si hráči stále všímají, jsou questy, které se jednoduše zaseknou a nelze je dokončit. To může zahrnovat chyby ve skriptech, které neaktivují další fázi úkolu, nebo NPC postavy, které zůstávají na místě a odmítají pokračovat v rozhovoru. Mezi nejznámější bugy patří například questy spojené s hledáním konkrétních postav, které se nikdy neobjeví na svém místě.

Vzhledem k rozsáhlosti příběhu a množství vedlejších úkolů je pochopitelné, že určité chyby zůstaly přehlédnuty. Vývojáři během prvních měsíců po vydání vydávali pravidelné patche, které tyto problémy opravovaly, ale některé úkoly zůstávají stále nefunkční.

4. Problémy s fyzikou a kolizemi objektů

Další chyby, které pravděpodobně nikdy nebudou zcela opraveny, se týkají fyziky a kolizí ve hře. Ve světě Kingdom Come: Deliverance se často stává, že předměty, které postava nese nebo odloží, začnou levitovat, nebo se propadnou skrz podlahu. Není nic neobvyklého, když uvidíte, jak váš meč „zmizí“ v zemi, nebo jak koňský vůz projíždí skrz budovy, jako by tam žádné překážky nebyly.

Kromě toho jsou známé problémy s koňmi, kteří občas ztratí kontakt se zemí a začnou se pohybovat v jakémsi „plovoucím“ režimu. Tyto fyzikální anomálie, i když neovlivňují příběh, mohou zásadně narušit ponoření do světa a způsobit frustraci při plnění určitých úkolů, kde se očekává, že hráč bude manipulovat s herními objekty.

5. Nereálné počasí a cykly dne a noci

Jednou z věcí, kterou Kingdom Come: Deliverance původně slibovalo, bylo realistické zpracování prostředí, včetně počasí a denních cyklů. Bohužel, počasí ve hře občas funguje zcela nepředvídatelně. Například se může stát, že během několika minut dojde k prudkému přechodu z jasného slunečného dne do bouřky a zpět. Tyto náhlé změny jsou často nesynchronizované s ostatními herními mechanikami, což vede k tomu, že NPC nereagují správně na déšť nebo bouřku.

Cyklus dne a noci je také někdy zcela nepochopitelný. Hráči hlásí, že během rychlého cestování může uběhnout několik hodin nebo dokonce dní, což často způsobí problémy s plněním časově omezených úkolů.

Závěr

Kingdom Come: Deliverance je hrou, která si i přes své chyby získala srdce mnoha hráčů po celém světě. Nabízí jedinečný zážitek ve světě středověkých Čech, kde autenticita a detailní zpracování prostředí předčí mnohé nedostatky. Avšak některé z výše uvedených chyb již pravděpodobně nikdy nebudou opraveny, a to buď z technických důvodů, nebo proto, že se vývojáři přesunuli k dalším projektům.

Hráči, kteří se do světa Kingdom Come vracejí, si tak musí zvyknout na tyto nedostatky jako na nedílnou součást zážitku. A přestože komunita doufala, že některé problémy budou časem vyřešeny, je stále zřejmé, že krása a přitažlivost hry tkví spíše v její jedinečnosti a nekompromisním zobrazení historie než v dokonalé technické stránce.

Přesto Kingdom Come: Deliverance zůstává milníkem mezi RPG tituly, který navzdory svým nedostatkům ukazuje, že i s chybami lze vytvořit nezapomenutelný svět plný příběhů, dobrodružství a fascinujících momentů.

Warhorse Studios se nyní logicky zaměřuje na vývoj očekávaného pokračování, Kingdom Come: Deliverance 2, což znamená, že většina jejich zdrojů a pozornosti je věnována této nové hře. Po vydání druhého dílu se dá předpokládat, že budou následovat DLC, která rozšíří příběh a herní možnosti této nové kapitoly. Bohužel, s ohledem na tento vývojový plán je pravděpodobné, že opravy bugů v původní hře KCD už nebudou prioritou.

Zdroj: Autorský text Gamebot