Foto: poskytnuto společností Viewsonic, se souhlasem společnosti

V dnešní době, kdy se práce z domova a tvorba obsahu stávají stále častějšími, je kvalitní externí monitor neocenitelným nástrojem. ViewSonic VA1655, přenosný 16″ LCD monitor s Full HD rozlišením, nabízí ideální řešení pro ty, kteří potřebují více prostoru na obrazovce a zároveň mobilitu. Po několika týdnech intenzivního testování mohu s jistotou říci, že tento monitor obstojí nejen v roli pomocníka při práci, ale také při zábavě.

Design a přenosnost

První věc, která na ViewSonic VA1655 zaujme, je jeho kompaktnost a lehkost. Monitor váží pouhých 0,7 kg a s rozměry 22,7 × 35,9 × 1,7 cm je snadno přenosný. Velikostně odpovídá většímu notebooku, což mi umožnilo monitor bez problémů zabalit do batohu vedle mého pracovního notebooku a vzít ho na cesty. Tato přenosnost je obrovskou výhodou pro ty, kdo pracují na různých místech nebo potřebují externí monitor na cestách.

Jeho černý minimalistický design se hodí do každého prostředí – od domácí kanceláře po kavárnu. Na první pohled je jasné, že ViewSonic cílí na uživatele, kteří ocení jak výkon, tak styl.

Kvalita obrazu

Co se týče kvality obrazu, monitor využívá IPS panel, který je známý svou vynikající reprodukcí barev a širokými pozorovacími úhly. Při testování jsem monitor zkoušel při různých úhlech pohledu a obraz zůstával jasný a s přesnými barvami, což je pro mě jako tvůrce obsahu zásadní. Barevná hloubka 8 bitů a pokrytí sRGB na úrovni 64 % sice nenabízí extrémní profesionální kalibraci, jakou by využili špičkoví grafici, ale pro běžnou editaci fotografií a videí je více než dostačující.

Při práci s fotografiemi jsem ocenil přesné podání barev i jasný obraz bez rušivých odlesků, což bylo způsobeno antireflexní úpravou displeje. Zvláště ve světlém prostředí, například při práci v blízkosti oken, tento monitor předvedl skvělý výkon. Maximální jas 250 cd/m² je dostatečný pro většinu světelných podmínek, pokud nejste přímo pod přímým slunečním světlem.

Multitasking a produktivita

Jednou z hlavních výhod tohoto monitoru je jeho 16:9 poměr stran, který umožňuje efektivní multitasking. Osobně jsem monitor využíval při práci z domova, kde jsem potřeboval mít otevřeno více oken najednou – například textový editor, webový prohlížeč a aplikaci pro správu úkolů. Pracovat na dvou dokumentech vedle sebe bylo díky rozlišení Full HD (1920 × 1080) velmi pohodlné.

Foto: poskytnuto společností Viewsonic, se souhlasem společnosti

Další výhodou je možnost otočení monitoru o 90 stupňů pomocí funkce Pivot. Při programování a práci s dlouhými textovými dokumenty jsem využíval vertikální režim, který výrazně usnadňuje čtení a editaci textu bez nutnosti neustálého posouvání obrazovky. To z něj činí skvělého pomocníka nejen pro tradiční kancelářskou práci, ale i pro vývojáře nebo tradery, kteří pracují s daty v tabulkových editorech.

Zábava a hraní her

Tento monitor jsem se rozhodl otestovat i při hraní her. Ačkoli obnovovací frekvence 60 Hz a doba odezvy 7 ms nepatří mezi špičkové herní specifikace, při běžném hraní jsem nezaznamenal žádné problémy s obrazem. Pro příležitostné hráče, kteří hledají druhý monitor pro sledování streamů, kontrolu chatu nebo správu dalších aplikací, je ViewSonic VA1655 perfektní volbou.

Jedním z klíčových scénářů, který jsem testoval, byl živý streaming. Hlavní hru jsem měl otevřenou na hlavním monitoru, zatímco na ViewSonicu běžel chat a přehrávač streamu. Tato kombinace fungovala naprosto skvěle – měl jsem perfektní přehled o tom, co se děje ve hře, a zároveň jsem mohl rychle reagovat na komentáře diváků. Pro streamery, kteří potřebují efektivně spravovat své vysílání, je ViewSonic VA1655 ideálním pomocníkem.

Konektivita a funkce

Monitor nabízí široké možnosti připojení – USB-C a mini HDMI. Připojení přes USB-C bylo velmi jednoduché, a to jak k notebooku, tak i k mobilním zařízením. Monitor lze napájet přímo z notebooku, což eliminuje potřebu dalších kabelů a zvyšuje jeho mobilitu. V balení je dodáván i USB-C kabel, což je velké plus, protože nemusíte kupovat žádné další příslušenství.

Přenosný monitor má také integrované reproduktory, což zjednodušuje práci a zábavu na cestách. Zvuk z reproduktorů je sice spíše základní kvality, ale pro běžné použití, jako jsou prezentace nebo sledování videí, je naprosto dostačující.

Ergonomie a ochrana očí

ViewSonic VA1655 je vybaven funkcemi, které chrání vaše oči při dlouhodobé práci. Filtr modrého světla snižuje únavu očí, což jsem ocenil při práci do pozdních nočních hodin. Dlouhé sezení u monitoru není nic příjemného, ale díky této funkci jsem pocítil méně únavy, což je rozhodující pro mé dlouhé pracovní dny i noční hraní.

Závěr: Kdo by si měl monitor pořídit?

Po týdnech používání mohu ViewSonic VA1655 vřele doporučit. Tento přenosný monitor je ideální volbou pro profesionály, kteří pracují na cestách, tvůrce obsahu, kteří potřebují více místa na obrazovce pro multitasking, a také pro příležitostné hráče či streamery, kteří ocení možnost mít svůj chat a další nástroje na vedlejším monitoru.

Za cenu, kterou ViewSonic VA1655 nabízí, dostanete monitor, který skvěle kombinuje mobilitu s výkonem. Není určen pro profesionální grafiky nebo náročné hráče, ale pro běžnou práci, úpravu videí, střih a zábavu je více než dostačující. Pokud hledáte lehký, přenosný a všestranný monitor, který zvýší vaši produktivitu a pohodlí při práci, ViewSonic VA1655 by rozhodně neměl chybět ve vašem arzenálu.

Celkově tento monitor hodnotím velmi pozitivně a doporučuji ho všem, kteří potřebují kompaktní, ale výkonné zařízení pro svou každodenní práci i zábavu.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností Viewsonic