Foto: Freepik

Technologický pokrok v oblasti umělé inteligence neustále překvapuje a posouvá hranice možností v různých průmyslech. Jedním z odvětví, které bude pravděpodobně nejvíce ovlivněno těmito změnami, je herní průmysl. Google se nedávno pochlubil revolučním vývojem v této oblasti – systémem GameNGen, který je schopen generovat hratelné hry v reálném čase, a to včetně klasického Dooma. Tento průlomový nástroj by mohl zcela změnit způsob, jakým se hry vytvářejí a hrají.

Nekonečný Doom: Nová dimenze hraní

GameNGen představuje herní engine, poháněný generativní umělou inteligencí, který je schopen vytvářet hry rychlostí přes 20 snímků za sekundu. To vše bez použití tradiční architektury herního enginu, která obvykle vyžaduje ručně kódovaný software. Místo toho GameNGen využívá neuronovou síť, která předpovídá a generuje každý snímek na základě předchozích akcí hráče a herních událostí. Tento proces umožňuje dynamickou aktualizaci herního prostředí, čímž vzniká pocit nekonečné hry.

Základní princip systému spočívá v jeho tréninkovém procesu. Nejprve je vycvičen agent, který se učí hrát danou hru. Následně se záznamy jeho pokusů používají k trénování difuzního modelu, který dokáže předpovídat následující snímky na základě posloupnosti minulých snímků a vstupů hráče. Tento přístup umožňuje generování složitých herních prostředí a mechanik, což by za běžných okolností vyžadovalo rozsáhlý a časově náročný vývoj.

Navzdory tomu, že GameNGen nabízí fascinující pohled do budoucnosti, má tento systém zatím i své limity. Podle vedoucího výzkumu Jima Fana z Nvidie, systém v současné době funguje spíše jako neuronové zářivé pole (NeRF), což znamená, že není schopen generovat zcela nové herní úrovně nebo scény od nuly. Je speciálně přizpůsoben pro simulaci Dooma, a zatím jej nelze zobecnit pro jiné hry nebo složitější herní scénáře.

Dopady na herní průmysl

Zavedení enginů, jako je GameNGen, by mohlo dramaticky změnit herní průmysl. Hlavním přínosem by bylo zkrácení doby vývoje a snížení nákladů, což jsou dva klíčové faktory, které v současnosti omezují tvorbu nových her. Vývoj her, zejména těch na úrovni AAA titulů, je nesmírně nákladný a časově náročný proces. Vývojáři často stráví roky prací na jednom projektu, což s sebou nese obrovské finanční náklady. GameNGen by mohl tento proces zefektivnit, což by otevřelo dveře pro větší množství inovativních herních projektů.

Navíc by se díky této technologii mohly objevit nové herní žánry, založené na dynamické a vyvíjející se hratelnosti, kde se herní prostředí a příběh přizpůsobují rozhodnutím hráče v reálném čase. Tento koncept by mohl změnit současný model herního průmyslu, který se soustředí na velkorozpočtové blockbustery, a podpořit vznik rozmanitějšího a inovativnějšího herního ekosystému.

Přesah do dalších odvětví

Potenciál GameNGen však sahá daleko za hranice herního průmyslu. Schopnost tohoto systému simulovat složitá prostředí v reálném čase by mohla najít uplatnění v mnoha dalších oblastech, jako jsou autonomní vozidla, virtuální realita nebo inteligentní města. Například autonomní vozidla vyžadují rozsáhlé simulace, aby se mohla bezpečně pohybovat v reálných scénářích. GameNGen by mohl poskytnout vysoce věrné simulace, které by urychlily vývoj a testování těchto technologií.

V oblasti virtuální a rozšířené reality by mohly enginy poháněné umělou inteligencí vytvářet plně pohlcující interaktivní světy, které se okamžitě přizpůsobují vstupům uživatele. To by mohlo přinést významné přínosy v oblastech, jako je vzdělávání, zdravotnictví nebo práce na dálku, kde by tyto technologie poskytovaly poutavější a efektivnější simulační zážitky.

Výzvy a budoucnost GameNGen

Ačkoli GameNGen nabízí slibný pohled do budoucnosti her, stále čelí několika významným výzvám. Současná závislost systému na konkrétní hře, jako je Doom, ukazuje na omezenou univerzálnost tohoto nástroje. Navíc výpočetní výkon potřebný ke generování moderních her s vysokou grafickou náročností by mohl být mimo dosah běžných herních zařízení.

Přesto je GameNGen považován za zásadní krok směrem k nové éře vývoje her, kde bude umělá inteligence hrát klíčovou roli nejen při samotném hraní, ale i při tvorbě herního obsahu. Automatické generování herních prvků není zcela novým konceptem, ale GameNGen přináší tuto technologii na zcela novou úroveň – rychlostí, komplexností a interaktivitou, kterou jsme dosud neviděli.

Je pravděpodobné, že v blízké budoucnosti se dočkáme dalších pokroků v této oblasti. Možná nebude trvat dlouho, než se herní vývojáři začnou experimentovat s generováním menších, ale zajímavých herních titulů pomocí nástrojů jako GameNGen. Zároveň však zůstává otázkou, zda umělá inteligence dokáže přinést skutečně nový a kreativní herní zážitek, nebo zda se bude pohybovat ve známých a předvídatelných kolejích.

Závěr

Vývoj technologií, jako je GameNGen, naznačuje, že budoucnost herního průmyslu bude nejen vzrušující, ale také plná nových výzev a příležitostí. Systémy poháněné umělou inteligencí mají potenciál transformovat způsob, jakým hry vznikají a jak se hrají, a přinést nové možnosti nejen do herního světa, ale i do mnoha dalších odvětví. Jak se bude tato technologie dále vyvíjet, bude zajímavé sledovat, jaké nové cesty pro kreativitu a inovaci se otevřou. Budoucnost herního vývoje je nepochybně na dosah a slibuje být divokou a nečekanou jízdou.

Zdroj: Gamengen.github.io (odkaz)