Foto: Freepik

Fanoušci Kingdom Come: Deliverance se konečně dočkali nových informací o pokračování úspěšného středověkého RPG od Warhorse Studios. Kingdom Come: Deliverance II slibuje být stejně autentickou a detailně propracovanou verzí středověkých Čech jako jeho předchůdce, ale s ještě větším důrazem na volnost hráče a rozvoj hlavní postavy – mladého kovářského syna Henryho.

Henry, ústřední hrdina hry, zůstává částečně prázdným plátnem, které hráči mohou sami dotvářet podle svých představ. Na rozdíl od některých jiných RPG her, kde jsou postavy svázány pevně definovanými vlastnostmi a morálními volbami, Kingdom Come: Deliverance II přináší možnost tvarovat Henryho dovednosti, morálku a osobnost dle vlastních preferencí hráče. V této hře platí pravidlo, že se Henryho dovednosti zlepšují jejich používáním – pokud se například zaměříte na boj s určitou zbraní, nejen že se v této oblasti zlepšíte, ale i vaše celkové dovednosti v rámci této třídy zbraní porostou, což vám umožní odemykat nové bojové techniky.

Rozvoj dovedností a světa kolem vás

Kingdom Come: Deliverance II klade důraz na komplexní rozvoj postavy. Boj, plížení, alchymie či kovářství jsou jen některé z dovedností, které můžete v průběhu hry zdokonalovat. Vaše volby se neomezují jen na pouhou zručnost, ale ovlivní i vaše morální směřování. Například, pokud se vydáte cestou zloděje, budete moci snadněji oklamat stráže, využívat převleky a bez povšimnutí plnit své temné úkoly. Tyto možnosti se postupně otevírají podle toho, jak často a efektivně dané dovednosti používáte.

Dalším způsobem, jak se můžete rozvíjet, je objevování světa. Hra je bohatá na různé učitele, kteří jsou ochotni sdílet své znalosti, a rovněž obsahuje questy, jež mohou odměnit výjimečnými dovednostmi. Kromě praxe tedy hraje důležitou roli i to, jaký přístup zvolíte k prozkoumávání a učení se novým schopnostem. Tím se vytváří unikátní zážitek, kde je na vás, zda se zaměříte na mistrovství určitého řemesla nebo preferujete větší rozmanitost.

Perky a jejich vliv na hratelnost

Kingdom Come: Deliverance II přináší i systém perků, který obohacuje hráčské zkušenosti. Během hry můžete odemknout různé speciální schopnosti, které přidávají další vrstvu personalizace Henryho. Můžete se například naučit vstoupit do berserk módu, pokud máte málo životů, stát se lepším v přesvědčování opačného pohlaví nebo snáze odlákat psy stráží. Tyto perky zůstávají aktivní po celou dobu hry a poskytují nové taktické možnosti, které reflektují hráčův styl.

Co je však zásadní, je způsob, jakým svět hry reaguje na vaše volby a dovednosti. Kingdom Come: Deliverance II je věrné svým tradičním RPG kořenům, kde herní systém má větší váhu než předem skriptované situace. Každá postava, se kterou se setkáte, má své vlastní motivace, pocity a zkušenosti ze života v 15. století. V závislosti na tom, jak se Henry chová, jaké dovednosti využívá a jaké volby činí, se svět kolem něj bude přirozeně přizpůsobovat. Přijdete-li například k obyvatelům zkrvavený po boji, budou vás podle toho i soudit. Zabijete-li jejich spojence, čeká vás ignorace či nepřátelství.

Následky vašich činů

Každý váš čin bude mít důsledky. Pokud se rozhodnete páchat zločiny pod rouškou noci, může se vám podařit vyhnout se trestu, ale obyvatelé světa nebudou jen pasivně přihlížet. Strach z nebezpečí bude sílit, vesničané se začnou více ozbrojovat a stráže budou obezřetnější. Dokonce i ceny zboží se mohou zvýšit, protože obchodníci začnou reagovat na neklid v okolí.

Rozhodnutí však nebudou vždy černobílá. Některé morální volby mohou být v rozporu s tím, co je správné, a co je výhodné pro Henryho přežití. Zvolit morálně pochybnou cestu vám může přinést určité výhody, ale bude to mít své důsledky – nejen pro okolní svět, ale i pro samotného Henryho. Tento hluboký důraz na volbu a její dopad na váš herní zážitek je tím, co činí Kingdom Come: Deliverance II výjimečným.

Henry – postava podle vás

Ve finále je Henry v Kingdom Come: Deliverance II vaším vlastním odrazem. Vaše rozhodnutí, jak rozvíjet jeho dovednosti a jak se prezentuje světu, utvářejí jeho příběh a zároveň vaše vlastní zkušenosti ve hře. Warhorse Studios znovu ukazuje, že v tomto RPG světě je hráčovou volbou nejen výsledek boje, ale i celkový dojem ze hry. Tento jedinečný přístup dělá z Kingdom Come: Deliverance II hluboce imerzivní zážitek, který nenabízí mnoho jiných her na současném trhu.

Zda dokáže druhý díl překonat svého předchůdce, zůstává otázkou, ale jedno je jisté – hráče čeká autentický středověký svět plný možností a nečekaných důsledků jejich činů.

Zdroj: Kingdomcomerpg.com (odkaz)