Foto: Freepik

Pád z vrcholu evropského herního průmyslu

CD Projekt byl donedávna považován za jednoho z nejvýznamnějších evropských vývojářů videoher, a to i přesto, že jeho portfolio tvořila převážně jediná série – The Witcher. Tato trilogie, založená na literární předloze Andrzeje Sapkowského, získala celosvětové uznání a ocenění. The Witcher III: Wild Hunt se stal milníkem v otevřených RPG světech a upevnil postavení studia jako jedničky v oboru.

Cyberpunk 2077: Od očekávání k rozčarování

S takovým úspěchem za zády byla očekávání od Cyberpunku 2077 enormní. Hra slibovala revoluční zážitek v dystopickém futuristickém světě plném kybernetických vylepšení a hlubokých příběhových linek. Když však hra v prosinci 2020 vyšla, realita byla jiná. Hráči se setkali s množstvím technických problémů, glitchů a nízkým výkonem, zejména na konzolích předchozí generace.

Situace došla tak daleko, že společnost Sony stáhla hru z PlayStation Store – krok, který je v herním průmyslu téměř bezprecedentní. Tento tah byl pro CD Projekt obrovskou ranou, nejen finančně, ale i reputačně.

Snaha o nápravu a znovuzískání důvěry

CD Projekt od té doby usilovně pracoval na opravě hry. Vydával pravidelné aktualizace a patche s cílem odstranit nejzávažnější chyby a vylepšit celkový zážitek. V červnu 2021, po více než půl roce, se hra vrátila na PlayStation Store. Skutečný průlom však přišel s vydáním aktualizace 2.0 a expanze Phantom Liberty, které byly přijaty s nadšením a přinesly výrazné zlepšení hratelnosti a obsahu.

Cyberpunk
Cyberpunk

Foto: Freepik

Reflexe vedení společnosti

V rozhovoru pro Eurogamer spoluvýkonný ředitel Michał Nowakowski přiznal, že navzdory veškerému úsilí je původní bezchybná pověst společnosti pravděpodobně nenávratně pryč. „Na úrovni vedení jsme si uvědomili, co se stalo, a uznali jsme, že to byla velká rána pro společnost,“ uvedl Nowakowski. „Je to problém pro budoucnost, kterou jsme chtěli budovat, pro vnímání mezi fanoušky. A to je něco, co jsme pravděpodobně ztratili navždy.“

Pohled do budoucnosti

Paweł Sasko, asociovaný ředitel pracující na pokračování Cyberpunku 2077 s kódovým označením Project Orion, vyjádřil naději na znovuzískání důvěry hráčů. „Přijímám a rozumím tomu, že pro některé hráče se to možná nikdy nezmění. Ale doufám, že prostřednictvím naší práce a toho, co ukazujeme, můžeme některé z nich získat zpět,“ řekl Sasko. „Když uslyší o neuvěřitelných zážitcích v Phantom Liberty, příštím Witcherovi, Cyberpunku nebo Hadaru, možná se rozhodnou nám dát další šanci.“

Nové projekty a naděje na obnovení slávy

CD Projekt nezahálí a plánuje další velké projekty. Kromě zmíněného pokračování Cyberpunku pracuje také na nové hře ze série The Witcher a zcela nové IP s kódovým označením Hadar. Tyto projekty představují pro společnost příležitost ukázat, že se poučila z minulých chyb a je schopna opět dodávat hry nejvyšší kvality.

Lekce pro celý herní průmysl

Příběh CD Projektu je varováním pro celý herní průmysl o nebezpečí přílišného hype a nedodržení slibů. Zároveň však ukazuje, že otevřenost, přijetí odpovědnosti a tvrdá práce na nápravě mohou vést k obnovení důvěry hráčů.

Závěr

Zda se CD Projektu podaří zcela obnovit svou reputaci, ukáže až čas. Jisté však je, že společnost má talent a zdroje k tomu, aby vytvořila další herní klenoty. Hráči po celém světě budou s napětím sledovat, jak se tato kapitola jednoho z nejvlivnějších herních studií bude dále vyvíjet.

Zdroj: Wccftech.com (odkaz)