Foto: Freepik

Série Red Dead Redemption od Rockstar Games je bezesporu jedním z milníků herního průmyslu. Od svého vydání v roce 2010 si titul vybudoval status kultovního westernového eposu, který i po více než dekádě stále láká hráče svým otevřeným světem a nezapomenutelným příběhem. Nedávné zprávy však naznačují, že se možná blíží další důležitý krok – nativní verze Red Dead Redemption pro PlayStation 5.

Proč právě PS5?

Dosud mohli hráči na konzolích PS5 využívat Red Dead Redemption pouze prostřednictvím PS4 verze. V loňském roce Rockstar vydal tuto verzi společně s verzí pro Nintendo Switch, a následně přidal patch, který umožnil zvýšit snímkovou frekvenci až na 60 fps, což přineslo zlepšený vizuální zážitek. To však vyvolává otázku, zda je skutečně nutné, aby Rockstar vydal nativní verzi pro PlayStation 5. Na první pohled by se mohlo zdát, že díky zmíněnému patchi už hra běží plynule, ale nativní verze by mohla přinést mnohem víc než jen vylepšenou frekvenci snímků.

Nativní verze a co může přinést

Vývoj pro konzole nové generace, jako je PS5, s sebou přináší mnoho technických vylepšení, která mohou zásadně proměnit herní zážitek. Hry vytvořené přímo pro PS5 mohou využívat například rychlejší načítání díky technologii SSD, podporu ray tracingu, která přináší realističtější světla a stíny, nebo využití haptické odezvy a adaptivních spouští na ovladači DualSense, což hráčům přidává nový rozměr interakce s herním světem. Nativní verze Red Dead Redemption pro PS5 by tedy mohla nabídnout mnohem více než jen plynulejší chod hry.

Další významnou změnou by mohlo být i vylepšení samotné grafiky. Představte si například jemnější detaily v krajině Divokého západu, realističtější postavy a zvířata, nebo výrazněji propracované efekty počasí a dynamické prostředí, které by se s příchodem nové generace konzolí mohlo posunout na úplně jinou úroveň.

Náznaky z Rockstar Games

Tato spekulace má své kořeny v aktualizovaném LinkedIn profilu jedné z produkčních koordinátorek Rockstar Games, Emmy Anderson. Ta ve svém profilu zmínila, že pracuje na verzi Red Dead Redemption pro PS5. Tato informace vzbudila zájem komunity, neboť se objevila právě v období, kdy se začaly šířit zvěsti o zrušení portů Red Dead Redemption 2 pro novou generaci konzolí. Co když Rockstar jednoduše přesunul své zaměření na oživení prvního dílu pro PS5?

Na druhou stranu však stále existuje možnost, že zmínka o PS5 verzi byla pouze omylem a Anderson ve skutečnosti odkazovala na dřívější patch, který zvýšil výkon PS4 verze na PS5. Oficiální vyjádření od Rockstar Games zatím chybí, a tak hráči mohou jen spekulovat, zda se opravdu dočkáme nativní verze Red Dead Redemption pro PlayStation 5, nebo jde jen o chybu v komunikaci.

Proč by nativní verze mohla být klíčová

Pro Rockstar Games je nativní PS5 verze Red Dead Redemption strategicky výhodná. PS5 je momentálně na trhu jednou z nejpopulárnějších konzolí a mnoho hráčů, kteří ještě nehráli původní díl, by mohlo být motivováno k tomu, aby se k této klasice vrátili právě díky její aktualizované podobě. Navíc v době, kdy se očekává vydání PC verze, by nativní verze pro PS5 mohla přinést nové hráče a oživit zájem o tuto hru i u těch, kteří ji již jednou prošli.

Budoucnost série Red Dead

Ať už se spekulace o nativní PS5 verzi potvrdí nebo ne, jedno je jisté – Red Dead Redemption je stále jednou z největších herních značek na trhu. Rockstar Games sice zatím oficiálně neoznámili žádné plány na pokračování série, ale fanoušci neustále doufají ve třetí díl. Vydání nativní verze pro PS5 by mohlo být signálem, že Rockstar stále pracuje na této sérii a má s ní další plány.

Zatím se můžeme těšit na PC verzi, která vyjde již brzy a přinese s sebou nové možnosti modifikací a lepší grafický výkon. A pokud se dočkáme i nativní PS5 verze, čeká nás další výlet na Divoký západ, který nabídne vylepšený zážitek na moderních konzolích.

Čekáme tedy na oficiální potvrzení, ale naděje na nativní verzi Red Dead Redemption pro PS5 zůstává. Fanoušci by si tak mohli užít oblíbený westernový příběh v dosud nevídané kvalitě, zatímco svět Divokého západu by mohl ožít s novými technologickými vylepšeními. Tak co myslíte? Dočkáme se?

Zdroj: Rockstar Games