Foto: Freepik

Vstup do světa Hacksmith Industries

Hacksmith Industries je tým talentovaných inženýrů, vynálezců a tvůrců, kteří si kladou za cíl přenést technologie z filmového plátna do reálného života. Inspirováni ikonickým superhrdinou Iron Manem z dílny Marvel Studios se pustili do ambiciózního projektu: vytvořit funkční verzi Iron Manova obleku a jeho technologií.

Projekt Iron Manova obleku

Jedním z nejvýznamnějších počinů Hacksmithu je vývoj různých částí Iron Manova obleku. Začali s konstrukcí kovového nátepníku, který není jen efektní replikou, ale disponuje i jednou z nejznámějších schopností Iron Mana – laserovým paprskem. Tento nátepník byl dále vylepšován a vybaven laserovou řezačkou schopnou prořezat různé materiály.

Tým se také zaměřil na vývoj kompletního funkčního obleku, který by co nejvěrněji napodoboval schopnosti fiktivního hrdiny. To zahrnuje nejen ochranné brnění, ale i schopnost létat. V rámci tohoto projektu spolupracovali s Gravity Industries, lídrem v oblasti vývoje jet suitů.

Výzvy létajících jet suitů

Práce s jet suity, které umožňují člověku vzlétnout, představuje jednu z největších výzev moderní technologie. Udržet stabilní let vyžaduje nejen pokročilou techniku, ale i značnou fyzickou sílu pilota. Hacksmith proto zkoumá alternativní řešení, která by tuto bariéru překonala.

Jedním z možných směrů je využití malých elektrických turbín. V tajných testech již dosáhli částečného vzletu pomocí elektrického proudění v bezpečném testovacím prostředí. I když je před nimi ještě dlouhá cesta, tyto pokusy naznačují slibný posun v technologii osobního létání.

Laserové a repulzní technologie

Kromě létání se Hacksmith zaměřuje i na další ikonické technologie Iron Mana. Vyvinuli mobilní laserový systém, který věrně napodobuje laserové zbraně používané Tonym Starkem ve filmech. Tento komplexní systém umožňuje nejen efektní světelné efekty, ale má i praktické využití při řezání a svařování materiálů.

Dále experimentují s repulzními technologiemi a snaží se vytvořit systémy, které by umožnily odpuzovat objekty nebo generovat silové pole podobně jako ve filmech. I když je tato technologie stále v rané fázi vývoje, představuje zajímavý směr pro budoucí aplikace v průmyslu a obraně.

Umělá inteligence a robotická armáda

Inspirací pro Hacksmith byl také J.A.R.V.I.S., pokročilá umělá inteligence Tonyho Starka. V roce 2023 představili koncept, kde využili moderní AI technologie jako ChatGPT a hlasové klonování od Eleven Labs. Díky rozsáhlému programování dokázali vytvořit prototyp softwaru, který komunikuje s roboty a laboratorními nástroji prostřednictvím hlasových nebo textových příkazů.

I když technologie ještě nedosahuje úrovně zobrazené ve filmech, jde o významný krok směrem k vytvoření skutečné umělé inteligence schopné interakce s fyzickým světem. Tým zdůrazňuje, že realita je často méně pokročilá než fikce, ale s každým projektem se přibližují svému cíli.

Iron Manův stůl

Dalším ambiciózním projektem byl vývoj repliky holografického stolu Jarvis Holotable, který Tony Stark používá ve svých laboratořích. Za použití prototypu stojacího stolu od společnosti Flexispot o šířce 86 palců vytvořili funkční a vizuálně působivou repliku tohoto ikonického zařízení.

Stůl byl vybaven pokročilými funkcemi, včetně kamer pro sledování pohybu a 3D efektů, které umožňují uživateli ovládat obrazovky pouhým pohybem ruky ve vzduchu. Součástí projektu byla také 3D tiskárna Bambu Lab X1-Carbon, což dále rozšiřovalo technologické možnosti stolu při spojení s výkonným počítačem a kamerovými systémy.

Největší výzvou bylo vytvoření realistického holografického displeje. Transparentní obrazovky jsou nákladné a jejich nasazení vyžaduje speciální software a kreativní využití kamer pro sledování pohybu. Přesto se týmu podařilo dosáhnout působivých výsledků, které přibližují budoucnost interaktivních technologií.

Inspirace a budoucnost

Během dvou dekád nám filmy o Iron Manovi nabídly pohled do světa pokročilých technologií a inovací. Hacksmith Industries se snaží tyto vize přenést do reality a posunout hranice možného. Jejich práce je důkazem toho, že s dostatkem odhodlání a kreativity lze i nejodvážnější sny proměnit ve skutečnost.

Závěr

Hacksmith Industries svými projekty ukazuje, že technologie z oblasti sci-fi nemusí zůstat jen ve světě fantazie. Ať už jde o létající obleky, laserové zbraně nebo pokročilé AI systémy, jejich práce inspiruje nové generace inženýrů a vynálezců. Budoucnost je plná možností a díky týmům jako je Hacksmith se stává stále jasnější.

Zdroj: Hacksmith.com (odkaz)