Foto: Freepik

Google v rámci svého odvolání proti rozhodnutí v případu Epic Games argumentuje, že otevření Play Store třetím stranám může přinést významná bezpečnostní rizika pro stovky milionů uživatelů Androidu v USA. Společnost tvrdí, že současné nařízení ohrožuje bezpečnost a důvěru uživatelů, a žádá o pozastavení provádění tohoto rozhodnutí do ukončení odvolacího řízení.

Obsah rozhodnutí a jeho důsledky

V srpnu letošního roku soudce James Donato z amerického okresního soudu vynesl rozsudek, který Google přinutil umožnit třetím stranám přístup do svého Play Store a povolit uživatelům stahování těchto aplikací přímo z jeho platformy. Tato změna měla být provedena během pouhých tří týdnů, což podle Googlu představuje „nepřijatelná rizika bezpečnosti“.

Google zdůrazňuje, že otevření svého obchodu třetím stranám může způsobit, že uživatelé si budou myslet, že Google tyto aplikace schvaluje, což by mohlo vést k tomu, že by se důvěřovalo aplikacím, které nemají dostatečné bezpečnostní kontroly. Tyto třetí strany by podle společnosti mohly poskytovat aplikace s méně přísnými ochrannými mechanismy, což by vystavilo uživatele nebezpečným a škodlivým softwarům.

Google
Google

Foto: Freepik

Bezpečnostní obavy Googlu

Jedním z klíčových argumentů Googlu je, že otevřením Play Store třetím stranám a odstraněním svého platebního systému vystavuje uživatele potenciálním bezpečnostním hrozbám. Společnost upozorňuje, že pokud vývojáři budou moci odstranit Google Play billing, může dojít k narušení funkcionality aplikací a rizikům spojeným s phishingovými útoky. Google varuje, že uživatelé by mohli být podvedeni, aby klikli na podvodné odkazy, což by mohlo vést ke krádeži jejich dat nebo dokonce narušení bezpečnosti celého zařízení.

Srovnání s případem Apple

Zajímavé je, že soud v podobném případě proti společnosti Apple rozhodl opačně. Epic Games totiž žalovalo i Apple za monopolní praktiky, ale soud rozhodl ve prospěch Applu. Google nyní zpochybňuje, proč byl označen za monopolistu, když umožňuje instalaci konkurenčních obchodů s aplikacemi na zařízeních s Androidem, zatímco Apple, který vyžaduje, aby všechny aplikace procházely pouze jeho App Store, monopolista nebyl shledán.

Google tak tvrdí, že Android nabízí větší svobodu volby pro uživatele i výrobce zařízení, přičemž jim umožňuje předinstalovat konkurenční obchody nebo si je stahovat dle vlastního uvážení. Tento prvek volby, který Android systém umožňuje, byl soudem podle Googlu nedostatečně zohledněn.

Co to znamená pro uživatele Androidu?

Pokud by Google neuspěl s odvoláním, bylo by to historickým momentem pro trh s aplikacemi. Uživatelé Androidu by získali větší možnosti, jaké obchody s aplikacemi mohou využívat, což by mohlo přinést konkurenční prostředí a možná i nižší poplatky za služby. Na druhé straně však Google varuje, že toto otevření by mohlo také způsobit nárůst bezpečnostních incidentů.

Společnost se snaží zdůraznit, že udržení kontroly nad platebními metodami a distribučními kanály je klíčové pro zajištění kvality a bezpečnosti aplikací, které uživatelé stahují. Otevřením svého systému by se totiž podle Googlu mohlo stát, že do Play Store proniknou i neověřené aplikace nebo dokonce přímo škodlivé programy, což by mohlo mít vážné následky pro ochranu soukromí a dat uživatelů.

Závěr

Soudní spor mezi Epic Games a Googlem představuje zásadní otázky ohledně svobody volby, bezpečnosti uživatelů a toho, jak by se měly digitální trhy vyvíjet. Bez ohledu na to, jak soud rozhodne, bude výsledek mít dalekosáhlé důsledky pro všechny uživatele Androidu a vývojáře aplikací. Dopady tohoto případu budeme sledovat i nadále.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)