Foto: Freepik

AdBlock a podobné rozšíření na ústupu?

Pro mnoho uživatelů internetu je blokování reklam jednou z klíčových funkcí při surfování na webu. Populární blokátory reklam, jako je uBlock Origin, se těší velké oblibě právě díky tomu, že uživatelům poskytují čistší a bezpečnější zážitek z procházení webových stránek. Nicméně, se změnami v nových verzích prohlížeče Google Chrome by mohlo dojít k tomu, že jejich funkce budou výrazně omezeny.

Co přináší Manifest V3?

Manifest V3 je zásadní změnou ve způsobu, jakým rozšíření pro Google Chrome fungují. Tento aktualizovaný standard, který nahrazuje dosavadní Manifest V2, je zaměřený na zvýšení bezpečnosti a soukromí uživatelů, což na první pohled vypadá jako pozitivní krok. Avšak, tyto změny znamenají také výrazná omezení pro rozšíření, která byla dříve neomezená. Pro blokátory reklam, jako je uBlock Origin, to znamená konec plného přístupu k síťovým vrstvám prohlížeče.

Jednou z největších změn je skutečnost, že blokátory již nebudou moci automaticky blokovat reklamy na základě vlastních pravidel, ale budou muset vyžádat povolení od uživatele pro každou jednotlivou stránku. Tím se snižuje jejich efektivita a pro uživatele to znamená více interakcí při běžném používání internetu.

AdBlocker
AdBlocker

Foto: Freepik

Proč Google tuto změnu zavádí?

Z pohledu Googlu jde o krok k větší ochraně uživatelů před zneužitím jejich dat. Manifest V3 zavádí přísnější pravidla pro to, jak rozšíření přistupují k uživatelským údajům a jak s nimi mohou nakládat. To by mělo omezit zneužívání rozšířeními, která sbírají údaje o uživatelích bez jejich vědomí.

Zástupci Googlu uvádějí, že tato změna byla dlouho plánovaná a je nutná pro lepší kontrolu nad tím, jaké funkce mají jednotlivé rozšíření. Upozorňují také na to, že Manifest V3 je určen pro všechny rozšíření, nejen pro blokátory reklam.

Jaké jsou alternativy?

Pro uživatele, kteří jsou zvyklí na blokování reklam, přichází Google s řešením v podobě uBlock Origin Lite. Tento lehčí a více omezený nástroj vychází vstříc novým pravidlům Manifestu V3, avšak za cenu menší funkcionality. Vývojáři uBlocku varují, že mnoho užitečných funkcí muselo být odstraněno, aby bylo možné vyhovět novým požadavkům.

Další alternativou je používání prohlížečů, které nejsou na Manifest V3 vázány. Prohlížeče jako Firefox nebo Brave si zatím ponechávají původní verzi Manifestu V2 a jejich rozšíření tedy nejsou omezena novými pravidly. To ale neznamená, že se tyto prohlížeče také v budoucnu nepřizpůsobí trendům Googlu.

Co nás čeká v budoucnosti?

Přechod na Manifest V3 je již v plném proudu a starší verze V2 má být definitivně ukončena v roce 2025. Vývojáři rozšíření, zejména ti, kteří se zaměřují na ochranu soukromí a blokování reklam, tak mají jen omezený čas na to, aby přizpůsobili své nástroje novým pravidlům.

Otázkou zůstává, jak moc budou uživatelé ochotni snášet omezení, která s sebou Manifest V3 přináší. Blokátory reklam jsou pro mnohé nepostradatelným nástrojem, a pokud jejich efektivita klesne, může to vést k nárůstu frustrace mezi uživateli. Google se však evidentně rozhodl jít cestou bezpečnosti a ochrany soukromí, i když to znamená omezení některých funkcí.

Závěr

Změny v Manifestu V3 představují výzvu pro vývojáře blokátorů reklam i samotné uživatele. Přestože tyto změny slibují lepší ochranu dat a vyšší bezpečnost, mnozí se obávají, že to přinese zbytečné komplikace do běžného používání internetu. Uživatelé si tak budou muset zvolit, zda se přizpůsobí těmto změnám, nebo zda přejdou na jiný prohlížeč, který nabízí volnější možnosti.

Zdroj: PCGamer.com (odkaz)