Foto: Freepik

Mosseriho prohlášení následuje po rostoucí nespokojenosti mezi uživateli Threads, kteří si stěžovali na zvláštní a někdy přehnané rozhodnutí moderátorů. Jeden z nejvýraznějších případů se týkal penalizace uživatelů, kteří použili slovo „cracker“ či „saltines“ – termíny, které byly zřejmě nesprávně identifikovány jako problematické.

Ačkoli Mosseri nepopsal konkrétní důvody těchto omylů, uvedl, že došlo k technickému problému s jedním z interních nástrojů. Tento problém způsobil, že lidským recenzentům chyběly potřebné informace o kontextu příspěvků, které měli posuzovat.

„Ti z vás, kteří vyjádřili obavy ohledně vymáhání pravidel: zabýváme se tím a už jsme našli některé chyby a provedli změny,“ napsal Mosseri. „Naši recenzenti činili rozhodnutí, aniž by měli kontext, jak diskuse probíhala, což vedlo k nesprávným závěrům. Pracujeme na tom, aby mohli lépe rozhodovat a abychom dělali méně chyb. Snažíme se zajistit bezpečnější prostředí, ale musíme se zlepšit.“

Sociální sítě
Sociální sítě

Foto: Freepik

Moderace obsahu není jediným problémem, se kterým se Threads v posledních dnech potýkala. Mosseri také zmínil, že tým pracuje na řešení problémů s tzv. engagement bait – tedy příspěvky, které uměle vyvolávají reakce uživatelů. Tento fenomén se stal častým terčem stížností mezi komunitou.

Threads, nová platforma Meta zaměřená na rychlou komunikaci ve stylu mikroblogů, se stále vyvíjí. S narůstajícím počtem uživatelů přicházejí nové výzvy spojené s moderací a udržováním bezpečného prostředí. Společnost ale dává najevo, že je připravena naslouchat zpětné vazbě a pružně reagovat na vzniklé problémy.

Kontext Moderace obsahu v sociálních sítích

Meta není jediná technologická firma, která čelí problémům s moderací obsahu na sociálních sítích. Mnoho platforem, včetně Twitteru, Facebooku a Redditu, dlouhodobě řeší otázky, jak zajistit, aby pravidla byla aplikována spravedlivě a transparentně. Automatizované systémy moderace, které jsou často používány k rychlému vyhodnocování obrovského množství obsahu, mají omezení – včetně neschopnosti plně pochopit kontext jednotlivých příspěvků.

Moderace je klíčovým prvkem pro udržování bezpečného a inkluzivního prostředí na internetu, ale její správa je složitá. Pro společnosti jako Meta je klíčové najít rovnováhu mezi ochranou svobody projevu a zajištěním bezpečí a respektu mezi uživateli.

Threads se nyní nachází v důležité fázi svého vývoje, kdy se formují základní principy její komunity i pravidla moderace. Mosseriho prohlášení naznačuje, že společnost Meta si je vědoma významu tohoto procesu a je ochotna se rychle přizpůsobit, aby zlepšila své služby.

Zdroj: Engdaget.com (odkaz)