Foto: Freepik

Novinky v oblasti Photoshopu a video editace

Jedním z hlavních taháků je Project Perfect Blend, který přináší do Photoshopu pokročilé nástroje pro realistické míchání vrstev a zlepšení stínování. Tato funkce umožňuje vytvořit přirozenější obrazové kompozice, což ocení všichni designéři, kteří usilují o co nejvěrnější zobrazení.

Další revoluční funkcí je Project Clean Machine, která uživatelům Photoshopu umožní automaticky odstraňovat nežádoucí objekty z fotografií, jako jsou například odlesky blesku nebo překážky, které blokují kameru. To výrazně zrychlí úpravy fotografií a sníží časovou náročnost, kterou tento proces běžně vyžaduje.

AI animace a vektorové umění v novém rozměru

Pro milovníky animací Adobe přichází s nástrojem Project In Motion, který umožní transformovat 2D animace na video na základě jednoduchých příkazů. Tato technologie usnadní tvorbu animací i pro začátečníky, kteří neovládají tradiční animační techniky. Uživatel jednoduše zadá textový příkaz, na jehož základě generativní AI vytvoří požadovanou animaci.

Dále stojí za zmínku i Project Turntable, který využívá AI k tomu, aby uživatelé mohli otáčet 2D vektorové grafiky v 3D prostoru. Tato technologie je mimořádně přínosná pro návrháře, kteří chtějí zkoumat různé úhly pohledu svých prací, aniž by museli ručně vytvářet každou variantu. AI automaticky vyplní chybějící části, aby výsledek vypadal kompletně.

Adobe Photoshop AI
Adobe Photoshop AI

Foto: Freepik

Generování zvuků a 3D scény na míru

Pro tvůrce videí je zde Project Super Sonic, jenž nabízí generování zvukových efektů na základě textových příkazů nebo kliknutí na objekty ve videu. Uživatelé tak mohou snadno přidávat zvukovou kulisu přesně podle svých představ, aniž by museli pracně vyhledávat vhodné efekty. Tento nástroj je určen všem, kteří chtějí urychlit proces tvorby zvukové stopy.

Další zajímavostí je Project Scenic, který integruje umělou inteligenci Microsoft Copilot do prostředí 3D modelování. Tvůrci mohou zadat textový příkaz a AI vytvoří základní scénu, kterou lze následně manuálně doladit. Výsledkem je rychlejší návrh 3D prostředí, například pro herní vývoj nebo vizualizace.

Vylepšené remixování obrázků a skicování

Project Remix A Lot nabízí uživatelům Photoshopu neomezené možnosti kreativní tvorby. Tento nástroj umožňuje uživatelům měnit tvary a velikosti obrázků s plnou editací každého prvku, a tak vytvářet variace originálních děl. Je to ideální nástroj pro designéry, kteří hledají způsob, jak upravit své práce do různých formátů a stylů.

Nakonec tu máme Project Hi-Fi, který zjednodušuje proces převodu skic a konceptů na vysoce kvalitní obrázky. Tento nástroj umožňuje tvůrcům rychle přenést své myšlenky do digitální podoby a následně je bez námahy upravovat v Photoshopu.

Budoucnost kreativního průmyslu

I když jsou tyto nástroje zatím v testovací fázi, jejich potenciál je obrovský. Adobe pokračuje v rozšiřování možností, jak mohou tvůrci využívat umělou inteligenci k urychlení své práce a objevování nových způsobů vyjádření. Projekty jako Perfect Blend, Super Sonic či Turntable jasně ukazují, že AI bude hrát v budoucnu zásadní roli v kreativním průmyslu.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)