Foto: Freepik

TikTok, populární sociální platforma známá krátkými videi a návykovým formátem, čelí právním obviněním ve Spojených státech. Více než tucet států, včetně Kentucky, podalo žaloby proti této aplikaci s obviněním, že TikTok vědomě neinformoval o rizicích, která jeho používání přináší, zejména pro mladé uživatele.

Z dokumentů, které byly zveřejněny díky chybám při jejich redakci, vyplývá, že vedení TikToku si bylo plně vědomo negativních vlivů, jež aplikace na duševní zdraví teenagerů má. To vše přichází v době, kdy společnost čelí rostoucímu tlaku ze strany regulátorů a rodičů, kteří mají obavy o dopad sociálních médií na mladší generaci.

TikTok
TikTok

Foto: Freepik

Podle zpráv TikTok interně přiznal, že aplikace podporuje kompulzivní používání, které vede k úbytku analytických schopností, potížím s pamětí a snížení schopnosti vnímat kontext. Dokumenty rovněž ukazují, že časté používání TikToku ovlivňuje schopnost soustředit se na studium, pracovní povinnosti nebo dokonce na běžné každodenní aktivity, jako je komunikace s blízkými.

Společnost přitom nejednou upozorňovala na bezpečnostní funkce, které do aplikace zavedla, včetně časového limitu na 60 minut denně, ale interní data ukazují, že průměrný čas strávený aplikací byl téměř stejný před i po zavedení tohoto nástroje.

Jedním z nejvíce znepokojujících aspektů je výzkum, který TikTok provedl v souvislosti s tzv. „filtračními bublinami.“ Aplikace totiž svými algoritmy přesměrovává uživatele do specifických obsahových bublin, z nichž se jen těžko uniká. To znamená, že pokud uživatelé sledují například obsah související s depresí či poruchami příjmu potravy, TikTok jim začne nabízet stále více podobných videí. Výsledkem může být zesílení negativních emocí a prohloubení mentálních problémů.

Znepokojivá je i slabá moderace obsahu na platformě. V dokumentech se objevila zmínka o podivných praktikách, kdy byly pod 13leté uživatelky obdarovávány „mincemi“ nebo „dárky“ výměnou za lechtivá videa, a TikTok údajně neodstraňuje profily, u kterých existuje podezření na věkovou nevhodnost, pokud uživatelé sami svůj věk neuvedou.

Na druhé straně se TikTok snaží bránit tvrzením, že informace ve zveřejněných dokumentech jsou vytrženy z kontextu. Společnost upozorňuje na to, že implementovala řadu bezpečnostních funkcí, včetně omezení screen time a možnosti rodičovské kontroly. Přesto však mnoho expertů poukazuje na to, že tyto kroky jsou jen povrchní a nepřináší skutečná řešení rostoucích problémů spojených s duševním zdravím mladých uživatelů.

TikTok se stal nezpochybnitelným fenoménem moderního digitálního světa, ale otázky týkající se odpovědnosti jeho tvůrců vůči mladým lidem zůstávají naléhavé. Bez důraznější regulace a většího zájmu o skutečný vliv na uživatele se může sociální platforma i nadále stávat nebezpečnou zónou pro ty nejzranitelnější.

Závěr

V souvislosti s těmito odhaleními se ukazuje, jak zásadní je pečlivě zvažovat vliv sociálních médií na duševní zdraví, zejména mladých uživatelů, kteří jsou stále ve vývojové fázi. TikTok se sice snaží zavádět některé bezpečnostní opatření, ale vzhledem k jeho popularitě a účinkům algoritmů je otázkou, zda tyto kroky budou stačit k ochraně mladé generace před potenciálně škodlivým obsahem a návykovým chováním.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)