Foto: Freepik

Polská společnost CD Projekt RED, známá především díky sérii her Zaklínač a Cyberpunk 2077, se nyní pouští do vývoje dalšího dílu této populární dystopické hry. Tentokrát má však ambice jít dál, než tomu bylo v původní hře. Nový díl, který je interně označován jako Project Orion, má být více „americký“. Co to znamená a jakou roli v tomto procesu hrají nově najatí američtí vývojáři?

Nové studio v Bostonu: Proč právě Amerika?

CD Projekt RED se rozhodl přenést část svého vývoje do Spojených států, konkrétně do Bostonu. Tato volba není náhodná. Amerika, jakožto jeden z hlavních konzumentských trhů, bude v novém díle hrát mnohem větší roli nejen na obrazovkách, ale také v samotném vývoji hry. Otevření bostonské pobočky je strategickým krokem směrem k lepšímu pochopení amerického hráčského prostředí.

Cyberpunk 2
Cyberpunk 2

Foto: Freepik

Hlavní designér Paweł Sasko přiznal, že Cyberpunk 2077 sice přinesl fascinující vizi budoucnosti, ale nedostatečně se ponořil do specifik americké kultury. To má být jedním z hlavních vylepšení připravovaného pokračování. Očekává se, že americký tým přinese do hry autentické detaily z tamní společnosti, které by mohly lépe rezonovat s hráči v USA i po celém světě.

Vliv amerických testerů

Dalším významným krokem, který naznačuje snahu lépe pochopit americký trh, je rozšíření programu RED Playtesting do USA. Původně se tato iniciativa odehrávala jen ve varšavské pobočce, kde měli hráči možnost testovat připravované hry a poskytovat zpětnou vazbu přímo vývojářům. Nyní je tento program dostupný také v bostonských kancelářích, čímž chce CD Projekt RED přiblížit americkým hráčům možnost ovlivnit vývoj her již v raných fázích.

Playtestery může být kdokoliv, komu je více než 16 let a kdo nemá profesní vazby na herní průmysl. Program je zdarma, a přestože si účastníci musí hradit náklady na cestu sami, odměnou jsou exkluzivní upomínkové předměty a především jedinečná možnost zasáhnout do podoby budoucího hitu. Testeři mohou ovlivnit nejen herní mechanismy, ale také postavy, příběh a umělecký směr hry.

Co můžeme očekávat od Project Orion?

O samotném pokračování Cyberpunku 2077 zatím víme jen málo. Jedinou potvrzenou informací je, že hra bude postavena na moderním enginu Unreal Engine 5, což je změna oproti původnímu titulu, který běžel na proprietárním enginu REDengine. Unreal Engine 5 přináší pokročilé možnosti grafického zpracování a otevřené světy, což by mohlo novému Cyberpunku dodat potřebnou technologickou hloubku.

Tím, že je nový díl postaven na tomto enginu, je CD Projekt RED schopný dosáhnout vyšší kvality animací, detailů a herního prostředí. To vše navíc s výhledem na multiplatformní přístup – hra bude zřejmě dostupná nejen pro PC, ale také pro konzole nové generace.

Význam amerického prostředí

Dystopická budoucnost Cyberpunku je zasazena do prostředí fiktivní metropole Night City, města inspirovaného americkým životním stylem. Přesto se v prvním díle ozývala kritika, že hra nevyužila potenciál americké kultury dostatečně do hloubky. Vývojáři nyní slibují větší důraz na americké reálie, což se projeví nejen v prostředí, ale i v příběhu a postavách.

Když se podíváme na to, jakým způsobem může být Amerika v Cyberpunku vykreslena, můžeme očekávat větší důraz na sociální a politické rozdíly, které jsou již nyní patrné ve Spojených státech. Hra může zkoumat například otázky sociální nerovnosti, korporátního vlivu na politiku nebo zneužívání technologií – tedy témata, která jsou v americké společnosti aktuální.

Navíc můžeme předpokládat, že vývojáři více prozkoumají možnosti budoucích technologií z americké perspektivy. Amerika je dnes světovým lídrem v oblasti technologických inovací, a tento vliv bude zřejmě v pokračování Cyberpunku ještě více patrný.

Ovlivní nový tým směřování hry?

Tím, že se na vývoji podílí američtí vývojáři, můžeme očekávat určité odklony od původní vize, kterou nastavili polští tvůrci. To však nemusí být nutně špatně. Nový tým může přinést svěží pohled na herní mechaniky, vyprávění příběhů nebo design postav. Spolupráce mezi zkušenými vývojáři z Polska a novými talenty z USA může vést k originálnímu a inovativnímu hernímu zážitku.

Jednou z velkých otázek, která zůstává nezodpovězena, je, jakým způsobem se nový tým vypořádá s problémy, které provázely vydání prvního dílu Cyberpunku. Ten byl silně kritizován za technické problémy a nedodělky, což mělo negativní dopad na reputaci CD Projekt RED. Společnost si je této chyby vědoma a slíbila, že při vývoji pokračování bude kladen důraz na kvalitu a dokončení všech prvků před vydáním.

Závěr: Co očekávat od budoucnosti Cyberpunku?

Cyberpunk 2077 patřil k nejambicióznějším projektům CD Projekt RED, a přestože jeho vydání provázely potíže, stal se oblíbeným titulem s obrovskou hráčskou základnou. Pokračování, které vzniká pod názvem Project Orion, má ambice být ještě větší a propracovanější. Díky novému studiu v Bostonu a zapojení amerických vývojářů se můžeme těšit na autentičtější ztvárnění dystopické budoucnosti Ameriky.

Klíčové bude, zda se společnosti podaří vyhnout problémům, které provázely vydání prvního dílu, a zda dokáže přinést inovativní zážitek, který hráče nadchne. Pokud se to podaří, můžeme se těšit na hru, která bude nejen technologicky na špičce, ale také hlouběji reflektovat reálné společenské a kulturní problémy současného světa.

Zdroj: Playtest.cdprojektred.com (odkaz)