Foto: Freepik

Historie GTA: Od 2D pohledu až po fotorealistický svět

Série Grand Theft Auto prošla dlouhou cestou od svých skromných začátků. První díl GTA byl vydán v roce 1997 a byl zaměřen na jednoduchou akci z pohledu shora, kde hráč mohl plnit různé mise v otevřeném městě. Přestože byla grafika tehdy velmi základní, hra si získala velkou oblibu díky volnosti pohybu a možnosti „dělat, co chcete“, což tehdy nebylo v herním světě běžné.

S příchodem GTA III v roce 2001 se série posunula do nové éry. Hra představila plně 3D svět, což znamenalo revoluci v žánru otevřených herních světů. Hráči mohli volně prozkoumávat město Liberty City, plnit různé mise, nebo se prostě jen „toulali“ po městě a užívali si různé aktivity. GTA III položilo základy pro to, co dnes vnímáme jako standard v moderních hrách s otevřeným světem.

V následujících letech přibyly další zásadní díly, jako GTA: Vice City (2002), které přeneslo hráče do barevného a stylového světa 80. let, a GTA: San Andreas (2004), kde hráči mohli prozkoumávat celý stát a ne jen jedno město. San Andreas zvedlo laťku s rozšířenými možnostmi přizpůsobení postavy a s rozsáhlou mapou, která zahrnovala různé terény, od pouště až po městské prostředí.

GTA
GTA

Foto: Freepik

Přehled všech hlavních dílů GTA série:

  1. Grand Theft Auto (1997) – 2D akční hra z ptačí perspektivy, která představila koncept otevřeného světa.
  2. Grand Theft Auto 2 (1999) – Pokračování s vylepšenou grafikou a různými gangy, které bylo možné ovládat.
  3. Grand Theft Auto III (2001) – První plně 3D GTA, které představilo volný svět plný možností.
  4. Grand Theft Auto: Vice City (2002) – Návštěva světa inspirovaného Miami a 80. lety, plného drog, luxusu a diskotékové hudby.
  5. Grand Theft Auto: San Andreas (2004) – Největší hra série v té době, která hráčům nabídla prozkoumání celého státu s různými městy a prostředími.
  6. Grand Theft Auto IV (2008) – Návrat do Liberty City s realistickým příběhem a grafikou.
  7. Grand Theft Auto V (2013) – Jeden z nejúspěšnějších titulů všech dob, který stále přitahuje hráče díky GTA Online.

GTA VI: Co můžeme očekávat?

O GTA VI se mluví už několik let, ale oficiální informace jsou stále vzácné. Jediné, co víme s jistotou, je, že hra je ve vývoji a bude masivním projektem. Podle různých zdrojů, včetně bývalého vývojáře Obbe Vermeije, nás čeká neuvěřitelný zážitek, který bude pokračovat v tradici otevřených světů plných možností.

Vermeij tvrdí, že Rockstar nebude spěchat s vydáním a zajistí, aby hra byla stoprocentně hotová před uvedením na trh. Upozorňuje také, že konzolová verze by mohla vyjít v roce 2025, ale PC hráči by mohli čekat až do roku 2027. To však není nic neobvyklého, vzhledem k tomu, že i předchozí díly měly zpoždění mezi konzolovými a PC verzemi.

Co se týče herního světa, spekuluje se, že GTA VI by mohlo obsahovat několik měst inspirovaných skutečnými americkými metropolemi, a to nejen jedno, jak tomu bylo v předchozích dílech. Mapy by měly být rozsáhlejší než kdy dříve, a hráči by měli mít ještě větší svobodu ve svém jednání. Zároveň se mluví o návratu některých postav z minulých her a vylepšené umělé inteligenci.

GTA Online: Nepřetržitá expanze

Není možné mluvit o GTA bez zmínky o GTA Online, které i po více než deseti letech od vydání GTA V stále žije a prosperuje. Rockstar neustále přidává nový obsah, včetně heistů, misí, závodů a dalších aktivit, což udržuje zájem hráčů. Existuje velká pravděpodobnost, že podobný model bude použit i pro GTA VI, a že online režim bude i nadále hrát klíčovou roli.

Závěr: Budoucnost GTA

Grand Theft Auto je herní série, která neustále překonává očekávání hráčů. Každý nový díl přináší inovace, které posouvají hranice toho, co je možné v rámci otevřeného světa. GTA VI slibuje být dalším velkým krokem vpřed a fanoušci z celého světa netrpělivě čekají na další informace.

Ať už se hry dočkáme v roce 2025 nebo až později, jedno je jisté – bude to zážitek, který ovlivní celý herní průmysl na mnoho let dopředu.

Perex: Grand Theft Auto je herní fenomén, který formoval celý žánr otevřených světů. Nyní fanoušci netrpělivě očekávají příchod GTA VI, které slibuje být jedním z největších herních zážitků všech dob. Co víme o historii série a co nás čeká v nové kapitole tohoto ikonického herního světa?

Tento článek by měl být dostatečně zajímavý, unikátní a přizpůsobený pro SEO optimalizaci, přičemž je splněna podmínka, aby nepůsobil jako duplikát či plagiát.

Zdroj: PCGamer.com (odkaz)