Foto: Freepik

V Českém království 15. století není přežití samozřejmostí. Kingdom Come: Deliverance II nabízí realistickou zkušenost, kde hráč musí nejen bojovat, ale také pečovat o své základní potřeby – od jídla a spánku až po zvládnutí divoké přírody. Tyto aspekty jsou nedílnou součástí hry, která nutí hráče myslet jako skutečný středověký přeživší.

1. Jídlo: Bez plného žaludku se daleko nedostanete

Henry se musí pravidelně stravovat, jinak ztrácí energii a výdrž. Hlad není jen kosmetická záležitost – pokud ho ignorujete, výkon vašeho hrdiny začne výrazně klesat. Potraviny mají různé účinky, a tak je potřeba dobře zvažovat, co si dáte k jídlu. Například čerstvé ovoce a zelenina mohou dodat rychlou energii, zatímco sušené maso vydrží dlouhou cestu. Dejte však pozor na zkažené jídlo – špatně uložené zásoby mohou Henryho otrávit a zpomalit jeho postup.

Na cestách po Českém království je proto nezbytné plánovat stravu dopředu. Pro dlouhé výpravy jsou nejvhodnější sušené potraviny, které se nekazí, například sušené maso nebo tvrdý chléb. Také si nezapomeňte přibalit láhev vody, abyste zahnali žízeň.

2. Spánek: Bez odpočinku to nejde

Únava Henryho rychle dožene, pokud se nebude pravidelně věnovat spánku. Na rozdíl od některých jiných her není spánek v Kingdom Come: Deliverance II jen způsob, jak přeskočit čas. Je nezbytné najít bezpečné místo k odpočinku, protože Henry může být během spánku okraden nebo napaden.

Spánek také obnovuje nejen energii, ale i zdraví, takže si dobře rozmyslete, kdy a kde si odpočinete. Pokud se ocitnete daleko od vesnic a měst, je nutné postavit provizorní tábor a hlídat, zda se k vám neblíží nepřátelé. V případě, že budete odpočívat na nepříhodném místě, riskujete, že vás v noci někdo přepadne.

3. Lov a sběr: Získejte z přírody maximum

V Českém království je Henry často odkázán na to, co mu příroda nabídne. Lov zvěře a sběr bylinek jsou klíčové činnosti, které vám pomohou přežít. Ulovení zvěře nejen že poskytne cenné maso, ale také kůže, které můžete prodat nebo vyměnit za další potřebné vybavení. Lovci a obchodníci vám navíc mohou nabídnout lepší ceny, pokud přinesete kvalitní materiály.

Bylinky a rostliny hrají ve hře také významnou roli. Henry může sbírat léčivé byliny, které využije při výrobě léčivých lektvarů. Tyto lektvary mohou pomoci vyléčit zranění nebo zvýšit výkon v boji. Příroda nabízí mnoho zdrojů, ale je třeba se dobře naučit rozpoznat, které rostliny jsou užitečné a které mohou být jedovaté.

4. Kempování a táborová výbava

Během dlouhých cest po Českém království je klíčové mít správnou výbavu pro přenocování venku. Provizorní tábory jsou ideálním místem pro odpočinek, ale vyžadují základní vybavení, jako je stan nebo plachta, oheň a nějaké to pohodlí pro přespání. Kromě toho musíte být opatrní na svůj majetek, protože při přespávání v lese vás mohou přepadnout lapkové nebo divoká zvířata.

Důležité je také udržovat oheň, který nejen že udrží teplo, ale také odežene divokou zvěř. Pokud si budete chtít připravit jídlo, bude oheň nezbytný – syrové maso je sice výživné, ale bez vaření může způsobit otravu.

5. Nebezpečí v noci: Spánek není vždy bezpečný

Ve hře vás může ve spánku překvapit nejen únava, ale také nečekaný útok. Spát na nepřátelském území nebo v nebezpečné oblasti je hazard, který se nevyplácí. Někteří bandité či vojáci vás mohou přepadnout, pokud nebudete dostatečně opatrní. Proto je lepší hledat bezpečné úkryty, jako jsou hostince nebo pevnosti, kde Henry najde alespoň základní ochranu.

Pokud budete přespávat v divočině, vždy si postavte tábor mimo hlavní cesty a mějte při ruce zbraně pro případ nouze. Hra vás tímto způsobem neustále nutí plánovat dopředu a přemýšlet nad každým krokem.

Závěr

Kingdom Come: Deliverance II představuje mnohem více než jen bojový simulátor – jde o komplexní zážitek, který vás donutí se ponořit do detailů přežití ve středověkém Českém království. Ať už se jedná o lov, přípravu jídla, plánování odpočinku nebo vytváření lektvarů, každý aspekt hry vám poskytne hlubší pohled na to, jak náročné bylo přežít v tehdejší době.

Zdroj: Kingdomcomerpg.com (odkaz)