Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Design a zpracování

Na první pohled zaujme jednoduchý a čistý černý design bez jakýchkoli zbytečných zdobných prvků. Zde je evidentní, že Trust cílí na hráče, kteří preferují minimalistický vzhled, nebo prostě chtějí funkční zařízení bez zbytečných pozlátek, jako jsou RGB podsvícení a podobné detaily. Tento čistý design ocení zejména hráči, kteří chtějí, aby jejich herní sestava byla decentní a soustředila se na výkon. Plastové zpracování je standardní pro tuto cenovou kategorii, avšak překvapilo mě, jak robustní jsou sluchátka na dotek. Díky tomu působí solidně a vydrží i intenzivní používání.

Náušníky jsou jedním z klíčových prvků každých herních sluchátek. Zde jsem byl mile překvapen, protože jsou velké a měkce polstrované, takže i po několika hodinách hraní jsem necítil nepohodlí ani nadměrné zahřívání uší. Díky uzavřené konstrukci sluchátek dochází k výborné izolaci od okolního hluku, což oceníte jak při soustředění na hru, tak při poslechu hudby nebo sledování filmů. Hluk z okolí se k vám téměř nedostane, což umožňuje hlubší ponoření do dění na obrazovce.

Zvukový výkon

Pojďme se podívat na to, co je pro každého hráče snad nejdůležitější – zvukový výkon. Herní sluchátka Trust GXT415 Zirox Black jsou vybavena 50mm měniči, což je nadprůměrná velikost, která zaručuje silné a výrazné basy, zároveň však zachovává čistotu středů i výšek. Tato sluchátka mají frekvenční rozsah 20 Hz až 20 000 Hz, což je standardní rozsah pro většinu herních sluchátek, ale v praxi to znamená, že uslyšíte jak nejhlubší basové frekvence, tak i ty nejvyšší zvuky. To oceníte zejména při hraní her, kde je třeba vnímat každý detail – například kroky protivníka, které vám mohou pomoci získat výhodu ve hře.

Při testování herních titulů jako Call of Duty: Warzone a Counter-Strike: Global Offensive byla slyšitelnost zvuků výborná. V Warzone jsem přesně identifikoval kroky nepřátel a přesně jsem dokázal určit jejich směr, což je v taktických střílečkách neocenitelná výhoda. Zvukové efekty výbuchů a střelby byly dynamické, aniž by přehlušily detaily okolního prostředí. 3D audio funguje skvěle a dodává herním zážitkům novou úroveň hloubky.

Nejsou to však jen hry, kde Trust GXT415 Zirox exceluje. Při poslechu hudby mě překvapilo, jak dobře si sluchátka poradí s různými žánry. Basové linky byly pevné a syté, zatímco vokály a střední tóny byly zřetelně slyšitelné. Toto vyvážení ocení nejen hráči, ale i ti, kteří chtějí sluchátka používat pro sledování filmů nebo poslech hudby.

Mikrofon

Co by to byla herní sluchátka bez pořádného mikrofonu? Trust GXT415 Zirox Black má integrovaný směrový mikrofon, který je navržen tak, aby zachytil váš hlas co nejčistěji a minimalizoval okolní šumy. Tento mikrofon je sklápěcí, což znamená, že pokud jej momentálně nepotřebujete, můžete jej snadno schovat. Při testování s mými spoluhráči na Discordu a ve hře jsem byl několikrát pochválen za čistotu hlasu, což je při týmové komunikaci rozhodující.

Mikrofon však není odnímatelný, což může být drobný nedostatek pro ty, kteří preferují sluchátka používat i mimo herní prostředí bez mikrofonu. Pro mě to ale nebyl zásadní problém, protože sklápěcí konstrukce umožňuje snadnou manipulaci, aniž by mikrofon překážel.

Kabel a připojení

Jedním z faktorů, který mi často vadí u sluchátek, je krátký nebo neohrabaný kabel. To však u Trust GXT415 Zirox Black neplatí. 2 metry dlouhý kabel je dostačující pro většinu hráčů, i když máte počítač umístěný dál od stolu. Kabel je navíc zapojen jednostranně do jedné mušle, což zvyšuje pohodlí při používání a snižuje pravděpodobnost zamotání.

Připojení přes 3,5mm Jack zaručuje kompatibilitu s širokou škálou zařízení. Testoval jsem sluchátka na PC, PlayStation 4, PlayStation 5, a dokonce i na Nintendo Switch. Ve všech případech fungovala sluchátka bez problémů a připojení bylo okamžité. Žádné složité instalace, žádné ovladače – stačí připojit a začít hrát.

Další technické specifikace

Co se týče dalších technických parametrů, je důležité zmínit některé drobnosti, které přispívají k celkovému komfortu používání:

  • Impedance sluchátek je 32 ohmů, což znamená, že sluchátka nejsou náročná na výkon zvukových karet nebo mobilních zařízení. Zvuk je dostatečně hlasitý i při nižším výkonu, což ocení uživatelé s méně výkonným zařízením.
  • Citlivost mikrofonu je -42 dB, což zajišťuje, že váš hlas bude slyšet jasně a čistě, bez zbytečného zkreslení.
  • Hmotnost sluchátek je 253 gramů, což je ideální váha pro dlouhodobé používání bez pocitu těžkosti na hlavě.

Závěr

Po delším používání sluchátek Trust GXT415 Zirox Black mohu s jistotou říci, že jde o produkt, který nabízí skvělý poměr mezi cenou a výkonem. Nejsou to prémiová sluchátka s nejnovějšími vychytávkami, ale nabízí vše, co by měl průměrný nebo pokročilý hráč očekávat: solidní zvuk, dobrý mikrofon, pohodlí a univerzální připojení.

Pokud hledáte sluchátka, která vám umožní naplno se ponořit do herního světa, aniž byste museli investovat do high-end modelů, Trust GXT415 Zirox Black jsou rozhodně volbou, kterou stojí za to zvážit. Ať už jde o dlouhé herní maratony, hudební zážitky, nebo týmovou komunikaci, tato sluchátka vás nezklamou.

Děkujeme společnosti Trust za zapůjčení sluchátek Trust Zirox.

Zdroj: uživatelské hodnocení, informace poskytnuté společností Trust