Foto: Freepik

Minecraft, jedna z nejikoničtějších her všech dob, brzy projde zásadní proměnou. V březnu 2025 totiž vývojáři z Mojangu ukončí podporu pro virtuální a smíšenou realitu (VR a MR). Tato změna zasáhne především hráče, kteří si užívali Minecraft ve VR na platformách jako PlayStation VR. V oznámení stojí, že poslední aktualizace, která bude zahrnovat podporu VR, vyjde v březnu 2025. Co to ale znamená pro hráče? A jak to ovlivní budoucnost Minecraftu v širším kontextu?

Co se přesně stane?

Po vydání březnové aktualizace pro PlayStation VR už Minecraft nebude dále podporovat žádné VR/MR zařízení. To znamená, že hráči, kteří dosud hráli Minecraft ve virtuální realitě, se budou muset vrátit k tradičním obrazovkám, jako jsou počítačové monitory. I když to může být pro mnohé zklamáním, Mojang v patch notách jasně uvedl, že hráči nepřijdou o své světy ani o zakoupené předměty v Marketplace – ty budou i nadále přístupné na standardních platformách bez VR podpory.

Minecraft
Minecraft

Foto: Freepik

Tato změna je významná nejen pro fanoušky Minecraftu, ale také pro celý VR a MR ekosystém. Minecraft byl jednou z mála her, která vynikala ve virtuálním světě, a ztráta této podpory může být vnímána jako krok zpět pro rozvoj těchto technologií.

Naděje pro budoucnost?

I když končí VR podpora, Minecraft přichází s něčím, co potěší hlavně majitele PlayStation 5. Po dlouhém čekání se hra konečně dočkala nativní verze pro PS5, která přináší podporu 4K rozlišení a 60 FPS. Pro majitele PS4 verze Minecraftu je tu také dobrá zpráva – aktualizace pro PS5 bude k dispozici zdarma, což znamená, že přechod na novou generaci bude snadný a bez dalších nákladů.

Tato aktualizace otevírá novou kapitolu pro Minecraft na konzolích nové generace. Hráči mohou očekávat nejen lepší grafiku, ale také větší a detailnější herní světy díky vyššímu výkonu konzolí. Budoucí aktualizace, jako Bundles of Bravery, které byly oznámeny spolu s novou verzí, přinesou spoustu nového obsahu pro fanoušky na všech platformách.

Jaké jsou alternativy pro VR hráče?

Pokud jste byli zvyklí hrát Minecraft ve VR, možná vás bude zajímat, jaké máte možnosti po březnu 2025. I když Minecraft s VR končí, stále existuje mnoho dalších her a platforem, které tuto technologii podporují. Zvažte například hry jako Beat Saber, No Man’s Sky nebo Half-Life: Alyx, které poskytují hluboké zážitky ve virtuálním světě. Navíc VR technologie se nadále vyvíjí a je pravděpodobné, že v budoucnu přijdou další inovace, které nabídnou nové možnosti hraní ve virtuální realitě.

Dopad na komunitu a VR technologii

Minecraft byl jedním z prvních velkých titulů, který plně integroval podporu pro VR, a jeho ztráta bude pro mnoho hráčů citelná. Minecraft byl ideální pro VR díky své otevřené hratelnosti a schopnosti vtáhnout hráče do svého světa kostiček. Pro VR průmysl to však může být výzva – Minecraft přitahoval široké spektrum hráčů, včetně těch, kteří nebyli běžnými uživateli VR technologií. Bez této ikony by VR scéna mohla ztratit část svého dosavadního vlivu na širší hráčskou komunitu.

Nicméně, i přes tento odchod z VR, Mojang a Minecraft nadále rostou a vyvíjejí se v jiných oblastech. Hráči mohou očekávat nová dobrodružství, aktualizace a funkce, které zlepší herní zážitek, ať už na PlayStation 5, PC nebo jiných platformách.

Závěr: Co čeká hráče dál?

Minecraft možná končí s podporou VR, ale to neznamená, že hra ztrácí své kouzlo nebo popularitu. Naopak, s novými aktualizacemi a vylepšením pro konzole nové generace se zdá, že Minecraft zůstává silným hráčem na herním trhu. Pro fanoušky VR je to sice smutná zpráva, ale díky stálé podpoře Mojangu a neustálému vývoji obsahu se dá očekávat, že Minecraft zůstane oblíbenou hrou i nadále.

Takže i když se musíme rozloučit s Minecraftem ve virtuální realitě, svět kostiček a nekonečné kreativní možnosti tu s námi budou ještě dlouho.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)