Foto: Freepik

Videoklipy na Spotify? Už i u nás!

Spotify, jedna z nejpopulárnějších hudebních platforem na světě, oznámila další zásadní krok vpřed – spuštění videoklipů, které doprovází přehrávanou hudbu. Uživatelé, kteří mají předplacené Spotify Premium, si teď mohou užívat nejen hudbu, ale také vizuální zážitek. To je revoluční krok, který se již úspěšně zavedl v několika dalších zemích, a nyní dorazil i k nám do České republiky.

Pokud patříte mezi šťastné uživatele, kterým Spotify rozeslalo email s touto novinkou, máte přístup k videoklipům již dnes. A co víc, funguje to nejen na mobilních zařízeních s iOS či Androidem, ale také na desktopu. Jediné, co potřebujete, je přehrávat skladbu, ke které je videoklip dostupný, a ten se vám automaticky spustí.

Jak fungují videoklipy na Spotify?

Spotify se snaží poskytnout co nejkomplexnější uživatelský zážitek, a proto při poslechu hudby můžete nyní zvolit, zda chcete jen poslouchat, nebo i sledovat videoklip. Pokud je k dané skladbě videoklip dostupný, začne se přehrávat automaticky. Můžete si tedy vychutnat svůj oblíbený song a zároveň sledovat vizuální provedení, které daný umělec vytvořil.

Možná se ptáte, jak je to s možnostmi ovládání? Spotify vám dává možnost volby. Pokud by vás videoklipy rušily, není problém je vypnout, a to buď pro jednotlivé skladby, nebo celkově. Takže pokud zrovna máte náladu jen na hudbu, Spotify vás nijak neomezuje.

Videoklipy: Krok zpět, nebo krok vpřed?

Možná vás napadne otázka, jestli je vůbec potřeba mít na hudební platformě videoklipy. Spotify však na tuto otázku odpovídá jasně – už nejde jen o zvukový zážitek, ale o multimediální prožitek. Videoklipy k písním jsou už po desetiletí nedílnou součástí hudebního průmyslu, ať už se jedná o legendární klipy z 80. a 90. let nebo o moderní vizuální efekty dnešních hitů.

V době, kdy jsou hudební videa běžně dostupná na platformách jako YouTube, je integrace videoklipů na Spotify přirozeným vývojem. Mnoho uživatelů, kteří si užívají hudbu na Spotify, se přepínalo mezi aplikacemi, aby mohli sledovat klipy na YouTube, a to je teď již minulostí. Tento krok tedy dává smysl a nabízí uživatelům komplexní zážitek na jednom místě.

Co to přinese umělcům?

Pro samotné hudebníky je tato novinka velkou příležitostí. Spotify není jen obrovskou platformou pro streamování hudby, ale nyní i pro videoklipy. To znamená, že umělci mohou více zaujmout své fanoušky a představit jim svou tvorbu nejen prostřednictvím zvuku, ale i vizuálně. Možnosti uměleckého vyjádření se tak rozšiřují a poskytují prostor pro kreativitu.

Navíc, pro menší a nezávislé umělce to může znamenat i větší šanci na zviditelnění. Pokud je jejich videoklip dostupný na Spotify, mohou se dostat do povědomí širšího publika, aniž by se museli spoléhat pouze na platformy jako YouTube.

Jak zapnout nebo vypnout videoklipy?

Někteří uživatelé mohou mít obavy, že videoklipy naruší jejich poslechový zážitek. Spotify však na to myslelo a umožňuje plnou kontrolu nad tím, zda chcete videoklipy zapnout nebo vypnout. Tuto funkci můžete snadno ovládat v nastavení aplikace.

  • Na mobilních zařízeních otevřete nastavení aplikace Spotify a najděte sekci „Přehrávání“. Zde můžete vypnout možnost zobrazování videoklipů.
  • Na desktopu je postup podobný – stačí otevřít nastavení a videoklipy můžete snadno deaktivovat.

Tato flexibilita je jedním z hlavních důvodů, proč může novinka oslovit i ty, kteří videa během poslechu nepreferují. Ať už jste ve městě a nechcete zbytečně plýtvat mobilní data, nebo prostě nemáte náladu na videa, Spotify vás nijak nenutí.

Jaké výhody to přináší posluchačům?

Tato nová funkce přináší několik zásadních výhod. První z nich je to, že se vám už nikdy nestane, že byste museli přepínat mezi aplikacemi, pokud si chcete pustit videoklip k oblíbené písni. Vše máte na jednom místě a díky tomu je váš zážitek z poslechu i sledování mnohem plynulejší.

Další výhodou je, že videoklipy mohou přinést další kontext k hudbě. Vizuální stránka hudby často vyjadřuje náladu, kterou byste možná jen z poslechu nepochopili. Videoklipy tak umocňují emocionální zážitek a přibližují vám dílo samotného umělce.

Budoucnost Spotify s videoklipy

Zavedení videoklipů na Spotify naznačuje, že platforma má ambice stát se ještě všestrannější. Již teď jde o jednu z největších hudebních platforem na světě, a integrace videoklipů je dalším krokem k tomu, aby se stala plnohodnotnou multimediální platformou. Bude zajímavé sledovat, jak tuto novinku přijmou samotní uživatelé a jak se bude služba dále vyvíjet.

Shrnutí

Pokud jste předplatitelem Spotify Premium v České republice, máte nyní možnost sledovat videoklipy přímo v aplikaci. Tato funkce rozšiřuje možnosti poslechu hudby a nabízí uživatelům i umělcům nový způsob, jak sdílet a prožívat hudbu. Ať už chcete jen poslouchat, nebo se nechat unést i vizuálním prožitkem, Spotify vám nabízí obojí.

Zdroj: Spotify.com