Foto: dodáno partnerem

Herní systémy v autech jako nový standard

Herní technologie integrované do automobilů se rychle rozšiřují po celém světě, zejména na trzích USA a Číny. Společnosti jako Tesla, Audi či BMW již představily auta s herními konzolemi nebo displeji, které podporují moderní hry. Tento trend je součástí rychle postupující digitalizace, která přináší nový rozměr zážitků z jízdy.

Spojení automobilového a herního průmyslu

Automobilky stále více spolupracují s herními vývojáři, aby integrovaly herní systémy do palubních počítačů svých aut. Očekává se, že do roku 2030 bude trh s in-car gamingem u aut z USA dosahovat několika miliard dolarů. V Číně, která je největším automobilovým trhem na světě, je poptávka po digitálních inovacích ještě vyšší. Čínští spotřebitelé, zejména mladší generace, vyhledávají moderní technologie, a herní systémy v autech jsou jednou z nich. A vzhledem k velikosti tohoto trhu si málokterý výrobce aut může dovolit jejich preference přehlížet.

Autonomní vozidla jako klíč k rozmachu in-car gamingu

S rozvojem autonomních aut budou herní systémy získávat ještě větší význam. Řidiči a pasažéři mohou využít čas strávený v autě k hraní her, zatímco se auto samo naviguje. Autonomní vozidla mohou díky těmto herním možnostem nabídnout zcela nový druh zábavy na cestách. V USA i Číně automobilky jako Tesla nebo čínský NIO vyvíjejí autonomní vozy s herními platformami.

Zábava pro celou rodinu

Herní systémy v autech nejsou jen pro dospělé. Děti mohou během dlouhých cest hrát interaktivní hry, což udržuje rodiny spokojené a zajišťuje klidnější jízdu. Tento trend se stává populárním zejména ve velkých rodinných SUV z USA, kde jsou herní systémy často instalovány na zadních sedadlech. V USA myslí do budoucna i na oblíbenou kategorii pickupů, když výrobce pickupů z USA, společnost RAM představila na CES 2023 koncept Ram 1500 Revolution BEV se dvěma 14,2palcovými dotykovými displeji, které lze kombinovat nebo používat samostatně jako ovladač videoher.

Online hraní v reálném čase

Rychlý pokrok v oblasti 5G připojení umožňuje hráčům hrát online hry i během jízdy. Automobily v USA jsou vybavovány Wi-Fi připojením, které zajišťuje stabilní a rychlý internet, dovoz auta z USA vybaveného pokročilými technologiemi je navíc možný i do ČR. Stejný pokrok je vidět i v Číně, kde se masivní investice do 5G sítí odrážejí v možnosti hrát multiplayerové hry v reálném čase.

Budoucnost herních systémů v automobilech

Budoucnost herních systémů v automobilech vypadá slibně. Vylepšené displeje, 3D technologie a virtuální realita přinesou nový level zážitků z cestování. Očekává se, že herní systémy se stanou standardním vybavením nejen luxusních vozů, ale i běžných modelů dostupných na americkém i čínském trhu. Čínské automobilky jako Geely již pracují na vlastních herních platformách, které mají konkurovat západním výrobcům.

Závěr

Trendy in-car gaming systémů se rychle rozvíjejí, a to nejen na trhu s auty v USA, ale i v Číně. Herní průmysl se prolíná s automobilovým a vytváří nové příležitosti pro zábavu při jízdě. Zákazníci si v budoucnu budou moci užívat komplexní herní zážitky nejen z pohodlí domova, ale i za volantem svého auta. Budoucnost herních systémů v automobilech totiž přináší nespočet nových možností.