Foto: Freepik

Co je to Dark Web?

Dark Web je specifická a obtížně přístupná část internetu, která funguje na speciálních sítích. Na rozdíl od běžného internetu, známého také jako „Clear Web“ (světlý web), je Dark Web neindexovaný a běžné vyhledávače ho nedokážou najít. Pokud tedy používáte Google, Yahoo, Bing nebo jiné vyhledávače, na Dark Web se nedostanete. Pro přístup na Dark Web musíte použít speciální software, z nichž nejznámější je Tor (The Onion Router).

Dark Web se často mylně zaměňuje s Deep Webem, ale mezi těmito pojmy je rozdíl. Deep Web zahrnuje všechny weby, které nejsou indexované a nejsou dostupné přes běžné vyhledávače. To mohou být například firemní intranety, databáze nebo akademické zdroje. Dark Web je podmnožinou Deep Webu, ale odlišuje se tím, že je navržený tak, aby poskytoval naprostou anonymitu. Uživatelé i poskytovatelé služeb jsou anonymní, což činí Dark Web nepolapitelným a kontroverzním.

Jak se na Dark Web dostat?

Chcete-li se dostat na Dark Web, nestačí běžný webový prohlížeč, jako je Chrome, Firefox nebo Safari. Potřebujete speciální software, jako je například zmíněný Tor. Tor je bezplatný prohlížeč, který využívá systém vícevrstvého šifrování („cibulové“ vrstvy, odtud název „Onion Router“) a přesměrovává váš internetový provoz přes řadu uzlů po celém světě. Tento systém anonymizace zajišťuje, že je extrémně obtížné vysledovat, odkud k požadavku na připojení na Dark Web skutečně došlo.

Dark Web Hacker
Dark Web Hacker

Foto: Freepik

Postup pro přístup na Dark Web:

  1. Stáhněte si Tor Browser: Tento prohlížeč je dostupný zdarma na oficiálních stránkách projektu Tor (torproject.org).
  2. Nainstalujte Tor Browser: Instalace probíhá podobně jako u jiných prohlížečů.
  3. Připojte se k síti Tor: Po spuštění Tor Browseru vás přivítá možnost připojit se k síti Tor. Tor Browser anonymizuje vaši IP adresu a přesměruje váš provoz přes několik uzlů po celém světě.
  4. Zadejte .onion adresu: Dark Webové stránky mají často koncovku .onion a nejsou dostupné přes klasické domény jako .com nebo .cz. Adresy se mění velmi často a mnohdy jsou náhodné, takže je obtížné je najít.

Jak se na Dark Webu pohybovat?

Po připojení k síti Tor se ocitnete na anonymním internetu, ale je důležité vědět, kam jít. Dark Web nemá standardní vyhledávače jako Google, takže najít obsah vyžaduje určité znalosti. Některé stránky, jako je Hidden Wiki, slouží jako adresář pro různé Dark Webové stránky a poskytují uživatelům orientační bod.

Je však nutné si uvědomit, že ne všechny stránky na Dark Webu jsou bezpečné. Mnoho z nich obsahuje škodlivý obsah, malware, phishingové podvody nebo nelegální služby. Doporučuje se být extrémně opatrný a nikdy neklikat na odkazy, kterým nerozumíte, nebo nedávat své osobní údaje.

Co na Dark Webu najdete?

Dark Web je notoricky známý pro své propojení s nelegálními aktivitami. Můžete zde najít trhy s drogami, zbraněmi, padělky, ukradenými daty, kreditními kartami a dalšími zakázanými položkami. Mezi nejznámější darknetové trhy patřil Silk Road, který byl v roce 2013 uzavřen FBI. I přes úspěšné zákroky proti některým tržištím na Dark Webu, stále existuje mnoho dalších trhů a obchodů.

Kromě nelegálního obchodu zde můžete najít také diskusní fóra, služby pro whistleblowery, anonymní e-maily, privátní chatovací místnosti a další anonymní komunikační platformy. Mnoho z těchto služeb je využíváno novináři, aktivisty a politickými disidenty v represivních zemích, kde je internetová cenzura běžná. Tato anonymní forma komunikace poskytuje prostředky pro svobodu projevu a bezpečné sdílení citlivých informací.

Jsou informace na Dark Webu pravdivé?

V dnešní době plné dezinformací, manipulací a propagandy se mnozí ptají, zda Dark Web může být zdrojem pravdivých informací. Odpověď na tuto otázku je složitá. Zatímco na Dark Webu existují platformy, které podporují svobodné vyjadřování a anonymní šíření důležitých informací, neexistuje záruka, že každá informace je pravdivá.

Whistlebloweři a novináři na Dark Webu často zveřejňují důležité a utajené informace, které se nedají snadno publikovat na běžném internetu kvůli cenzuře nebo hrozbě represí. Zde můžete narazit na autentické dokumenty, které poskytují nové poznatky o politických nebo ekonomických skandálech. Příkladem může být platforma SecureDrop, která umožňuje bezpečné předávání informací novinářům.

Na druhou stranu, Dark Web je také domovem mnoha konspiračních teorií, dezinformací a falešných zpráv, které se mohou šířit s minimálním nebo žádným ověřením. Proto je při čtení jakýchkoliv informací z Dark Webu nezbytné přistupovat kriticky a pečlivě ověřovat zdroje.

Jaká rizika hrozí při používání Dark Webu?

Přestože Tor Browser poskytuje silnou ochranu anonymity, není Dark Web zcela bez rizik. Mezi hlavní nebezpečí patří:

  1. Malware: Mnoho stránek na Dark Webu může obsahovat škodlivý software, který se snaží infikovat vaše zařízení. Některé stránky mohou vypadat nevinně, ale ve skutečnosti mohou být navrženy k útokům na vaše zařízení.
  2. Podvody: Mnoho obchodů na Dark Webu slibuje různé služby a produkty, ale místo toho, aby vám dodali, co si objednáte, vás podvedou a vezmou vaše peníze.
  3. Právní rizika: Většina nelegálních aktivit na Dark Webu je pod přísným dohledem vládních orgánů, jako je FBI nebo Interpol. Pokud se účastníte jakéhokoli nelegálního obchodu nebo aktivit, riskujete, že budete sledováni a zatčeni.

Etické a praktické otázky používání Dark Webu

Dark Web je nástrojem, který může sloužit jak ke špatným, tak k dobrým účelům. Na jedné straně poskytuje prostor pro anonymní obchod s nelegálními látkami a produkty, což může vést k závažným zločinům. Na druhé straně je to také prostředí, kde mohou disidenti a whistlebloweři sdílet pravdu a odhalovat zkorumpované vlády či organizace, které by na běžném internetu nebyly schopné čelit svobodné kritice.

Dnes je důležité chápat, že Dark Web není inherentně špatný nebo dobrý. Je to nástroj, který může být zneužit, ale může být také využit k ochraně soukromí, svobody slova a ochraně před represivními režimy.

Jak se chránit na Dark Webu?

Pokud se rozhodnete navštívit Dark Web, je důležité si uvědomit základní pravidla bezpečnosti:

  1. Používejte VPN: I když Tor Browser anonymizuje vaši IP adresu, pro maximální ochranu byste měli používat VPN (Virtual Private Network), která ještě více ztíží sledování vašeho pohybu.
  2. Buďte opatrní při stahování souborů: Vyvarujte se stahování souborů, které by mohly obsahovat malware. Pokud je to nutné, používejte antivirový software.
  3. Neposkytujte osobní údaje: Nikdy nezadávejte své skutečné jméno, adresu, telefonní číslo nebo jiné osobní údaje. Pokud je to nutné, používejte pseudonymy a dočasné e-mailové adresy.
  4. Nikdy neklikejte na podezřelé odkazy: Mnoho odkazů na Dark Webu může vést na phishingové stránky nebo stránky plné malware.

Závěr

Dark Web je fascinujícím, ale také nebezpečným místem, které nabízí anonymitu a přístup k informacím a službám, jež by jinak nebyly dostupné. Zároveň však skrývá řadu rizik, včetně nelegálních aktivit a kybernetických hrozeb.

Pro ty, kteří ho používají z etických důvodů, jako jsou aktivisté nebo novináři, může být cenným nástrojem, ale pro běžné uživatele představuje spíše potenciální hrozbu. Pokud se rozhodnete prozkoumat tento temný kout internetu, je nezbytné být dobře informovaný, opatrný a vždy dávat přednost své bezpečnosti.

Zdroj: Kaspersky.com (odkaz), ittb.cz