Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Design a konstrukce

Konstrukce chladicí podložky mě příjemně překvapila svou jednoduchostí a účelností. Je vyrobena z recyklovaných materiálů, což může být pro někoho důležitým faktorem, zvláště pokud hledá ekologicky šetrné produkty. Hliníková perforovaná deska poskytuje optimální proudění vzduchu, ale hlavní výhodou je spíše její lehkost a pevnost. Na podložku lze bezpečně položit notebook o velikosti až 16 palců, aniž by docházelo k nežádoucímu pohybu díky protiskluzové úpravě.

Nastavitelná výška v osmi polohách je praktická, zejména pokud chcete notebook nastavit do ergonomičtější polohy. Nastavení výšky jsem často využíval, zvláště při práci na stole, kde bylo potřeba notebook vyzdvihnout pro lepší úhel pohledu.

Chladicí výkon a ventilátor

Hlavní funkcí této podložky je samozřejmě chlazení, a to zvládá poměrně efektivně. 180mm ventilátor s možností nastavení rychlosti otáček dokáže účinně snižovat teplotu notebooku, zejména při náročných úlohách, jako jsou hry nebo práce s graficky náročným softwarem. Při běžném používání podložka běží na nižší otáčky, což je dostatečné pro udržení běžné provozní teploty notebooku.

Jako hráč oceňuji možnost zvýšení rychlosti ventilátoru při delších herních seancích, což zabraňuje přehřívání a stabilizuje výkon zařízení. V mém případě to vedlo k lepší konzistenci výkonu a menší hlučnosti ventilátorů samotného notebooku. Upozornil bych však na to, že při vyšších otáčkách může být ventilátor podložky slyšitelný, ale hluk se drží v rozmezí přijatelných 30-35 dB. Pro běžného uživatele to pravděpodobně nebude rušivé, zvlášť při používání sluchátek.

Vliv na výkon notebooku

Jedním z hlavních přínosů této podložky je její schopnost udržet notebook v nižších teplotních hodnotách, což napomáhá zajištění konzistentního výkonu. Při zátěžových testech, například při hraní graficky náročných her nebo editaci videa, se notebook méně přehříval, což vedlo k menšímu poklesu výkonu vlivem teplotních limitů.

Například při testování her jako „The Witcher 3“ nebo „Cyberpunk 2077“, které běžně vyžadují hodně výpočetního výkonu, jsem si všiml, že výkon GPU a CPU zůstával stabilnější po delší dobu. Přesto je důležité říci, že chladicí podložka sama o sobě nedokáže zázraky – pokud váš notebook už má problémy s přehříváním, může být třeba zvážit i úpravy vnitřního chlazení.

Udržitelnost a ekologický aspekt

Trust Exto Laptop Cooling Stand je také zajímavý tím, že se pyšní ekologickou certifikací ECOVADIS „Gold 2024 Sustainability Rating“. Výrobce se chlubí udržitelností výrobního procesu, což může být pro určité zákazníky důležitý aspekt. I když pro mě osobně není ekologický faktor hlavním kritériem při výběru, je dobré vidět, že se výrobce snaží o zodpovědný přístup k životnímu prostředí.

Praktické použití

Napájení podložky je zajištěno prostřednictvím jednoho USB portu, což je jednoduché řešení, ale zároveň může omezit dostupnost USB portů na vašem notebooku. V mém případě to znamenalo nutnost využití rozbočovače, protože potřebuji více volných portů pro myš a další příslušenství. Je dobré mít tento aspekt na paměti, pokud pravidelně používáte více periferií.

Podložka je relativně lehká a díky skládací konstrukci i snadno přenosná. Přesto bych rád poznamenal, že při častém přenášení může být menší problém s většími rozměry podložky, zejména pokud máte menší tašku nebo batoh.

Závěrečné zhodnocení

Trust Exto Laptop Cooling Stand ECO Certified je solidní volbou pro uživatele, kteří chtějí udržet svůj notebook v optimální teplotní zóně a hledají udržitelný produkt. Podložka nabízí slušný chladicí výkon a zároveň poskytuje určité ergonomické výhody díky možnosti nastavení výšky. Pokud máte notebook, který se při zátěži zahřívá, podložka může pomoci stabilizovat jeho výkon a prodloužit jeho životnost.

Nečekejte však zázračné zlepšení výkonu – podložka je účinným doplňkem, ale nenahradí vnitřní chlazení vašeho notebooku. Pro běžného uživatele i hráče může být tato podložka přínosem, zejména pokud hledáte řešení pro snížení teploty při náročnější práci.

Děkujeme společnosti Trust za zapůjčení chladící podložky Trust Exto

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností Trust