Foto: Pixabay

Některé hry si můžete samozřejmě v nejnižším rozlišení zahrát i na svém běžném počítači nebo notebooku, ale pokud si chcete vychutnat celý potenciál hry, a to včetně plného rozlišení, musíte mít novou či alespoň modernizovanou herní sestavu. Co všechno jako hráč potřebujete a na jaké nástrahy si máte dát pozor? Na to všechno se podíváme během dnešního podrobného návodu.

# 1 Definování potřeb a požadavků

Naprosto prvním a zásadním krokem při výběru herní sestavy je definování vašich konkrétních požadavků a potřeb. Do této kategorie samozřejmě spadá i stanovení nějakého rozpočtu, který na to můžete uvolnti. Postavit herní sestavu za statisíce není totiž problém. Za deset tisíc již problém mít budete.

Rozhodně ale počítejte s tím, že pokud chcete hrát náročné herní tituly, budete potřebovat pořádný výkon, tzn. kvalitní procesor, velkou paměť RAM a také výkonnou externí grafickou kartu. Zde se pak opět naskýtá několik otázek. Můžete si koupit nějaké vybavení, které vám v tuto chvíli dostačuje, ale vzhledem k tomu, že celý průmysl jde rychle dopředu, tak za čtyři roky budete zase na začátku s nedostatečným vybavením. Pokud teď investujete trochu více, máte šanci, že vám mnoho let vydrží.

# 2 Hardware a specifikace

Jak již bylo zmíněno v prvním bodu, tak nejdůležitější součástí každé herní sestavy je rozhodně hardware. A jestli byste si měli vybrat jedinou věc, která je ta nejdůležitější, je to rozhodně grafická karta. Zde totiž platí rovnice, že čím kvalitnější a výkonnější grafickou kartu máte, tím kvalitnější a prpracovanější hry můžete hrát.

Nejnovější modely jsou samozřejmě astronomicky drahé, ale pro začátek rozhodně stačí koupit třeba dva až tři roky starý model. Na výběr máte ještě zakoupit bazarový či repasovaný kousek, takže vás ve finále vyjde jen na zlomek ceny. Za zvážení ale rozhodně stojí zakoupit si co nejlepší a nejnovější architekturu, protože zcela logicky budou nejnovější hry postavené na nové architektuře a vy budete dopředu připraveni.

Foto: Pixabay

Dalším hardwarovým komponentem, který musíte mít je rozhodně operační paměť neboli RAM. To je prostor, kam si bude grafická karta a procesor odkáldat své výpočty, z čehož vyplývá, že pokud budete mít 8 GB, můžete hrát na nejnižší úroveň detailů. Pokud budete mít 32 GB, můžete si vychunat plnou kvalitu bez sekání a prodlev.

Na závěr tohoto bodu musíme ještě upozornit na základní desku. Nejde totiž o to vybrat jen nějaké hardwarové komponenty, které budou zrovna mít někde v akci. Musíte se podívat na specifikaci své základní desky, které konkrétní modely vaše základní deska podporuje, a to jak procesor, grafickou kartu i operační paměť. Může se vám totiž stát, že si koupíte procesor za 20 000 Kč a zjistíte, že vaše základní deska konkrétně tento model nepodporuje.

# 3 Pevný disk a úložný prostor

Doby, kdy se vám vešlo pět her na jednu disketu 3,5 palce o kapacitě 1,4 MB jsou již nenávratně dávno pryč. Nyní hry zabírají desítky gigabytů. Takže v této kategorii doporučujeme rozhodně sáhnout po úložišti s větší kapacitou. Investice do úložiště naštěstí není tak velká a pokud nechcete volit interní paměť, můžete to vyřešit elegantní pomocí externích disků.

Na co si však musíte dát pozor je rozdíl mezi HDD disky a SSD disky. HDD jsou v podstatě fyzické plotny či disky, které se točí velkou rychlostí. Jsou sice levnější, ale rychlost načítání a ukládání není taková, jako v případě SSD disků. Proto rozhodně doporučujeme sáhnout po SSD disku klidně s poloviční kapacitou, protože pokud budete mít dobrou grafickou kartu v kombinaci s HDD diskem, bude se vám hra sekat stejně. Takže SSD disk je rozhodně jasná volba.

Foto: Pixabay

# 4 Monitor a rozlišení

Z fyzických hardwarových komponent musíme ještě zabrousit na monitor. Pokud totiž máte hru, která se zobrazuje až ve 2K rozlišení, je poměrně zbytečné mít monitor Full HD. Pro maximální využití potenciálu hry a k dosažení maximální ostrosti obrazu byste si měli pořídit monitor s dobrým rozlišením, dobrou svítivostí a zároveň i vyšší obnovovací frekvencí. Ideální odezva monitoru by pak měla být nižší než 5 ms, čímž můžete minimalizovat případné rozmazání obrazu při rychlých pohybech.

# 5 Cenový rozpočet

Každý uživatel nejspíše tuší, jak dobrý by chtěl svůj herní set mít, ale vždy jsou problém peníze. Proto jedním z klíčových faktorů při shánění nové herní sestavy je váš rozpočet. Ten určí, zda si jen pořídíte novou grafickou kartu nebo vyměníte kompletně celou herní sestavu. V rámci rozpočtu si pak můžete stanovit, co si skutečně potřebujete koupit a rozdělit si celkový rozpočet na jednotlivé částky, které jste maximálně schopni utratit za jeden určitý komponent.

# 6 Recenze a doporučení

V momentě, kdy si vyberete komponenty, stanovíte si rozpočet a ujistíte se, že jsou kompatibilní s vaším stávajícím hardwarem, musíte ještě prohlédnout několik recenzí a doporučení. Jedna věc je totiž technická specifikace od výrobce a druhá je realita. Recenze vám poskytnou informace o reálném výkonu, spolehlivosti a uživatelském zážitku s konkrétním modelem herního počítače.

Foto: Pixabay

# 7 Přizpůsobení a upgradovatelnost

Velice doporučovaný je i poslední bod, a to zajistit určitou možnost personalizace a případné budoucí výměny za novější komponenty. Z pohledu hráčů je vždy lepší varianta pořídit si klasický desktop, protože můžete jednoduše vyměnit jednotlivé hardwarové komponenty. Pokud si pořídíte herní notebook, s velkou pravděpodobností budete mít problém po cca 30 minutách hraní s přehříváním, hlučností a v budoucnu nepřipadají v úvahu ani žádné kusové výměny jednotlivých součástek.

Závěr

Správný a zodpovědný výběr herního počítače je zkrátka zdlouhavý a náročný proces, a proto také vyžaduje poměrně důkladné zvážení a výzkum. Za zvážení také stojí i výběr značky a spolehlivost dané značky, mezi které patří HP, Lenovo, Asus, Acer a mnoho dalších. Jestliže vám zbyly nějaké finance mohli byste zauvažovat o herní klávesnici, myši či sluchátkách, které dokáží ještě více umocnit váš zážitek z hraní.

Nezapomeňte také na dlouhodobou perspektivu. I když se soustředíte na aktuální hry, je vhodné zvážit i budoucnost. Technologie se rychle vyvíjejí, a proto je užitečné zvolit herní počítač, který bude schopen přizpůsobit se novým výzvám a nárokům po delší dobu.

Celkově lze říci, že výběr herního počítače je individuální rozhodnutí založené na vašich potřebách, požadavcích a cenovém rozpočtu. Důkladný výzkum, porovnávání možností a čtení recenzí vám pomohou najít ten správný herní počítač, který vám umožní plně si užívat hraní vašich oblíbených her.

Zdroj: wired.com (odkaz)