Zdroj: Pixabay

Již v minulých dnech jsme Vás informovali o tom, že společnost Epic Games se pokusila obelstít Apple i Google, když nabízela svou populární hru Fortnite zdarma a platbu požadovala až při spuštění hry a o 20% nižší než přes App Store. Tím se chtěl Epic Games vyhnout platbám 30% provizím, s kterými již dříve souhlasila v rámci smluvních podmínek.

Apple zareagoval logicky a tuto hru stáhl ze svého App Storu, načež Epic Games Apple zažaloval. Je také možné, že celou tuto akci měl Epic Games připravenou již dopředu, protože žaloba přišla necelou hodinu poté, co byl Fortnite stažen z App Storu. Podle odhadů má však u soudu pramalou šanci, protože o výši provize věděl a souhlasil s ní.

Zdroj: Pixabay

Společnost Apple si to líbit nenechal a dle přísloví: „Kdo chce moc nemívá nic!“ ukončila spolupráci s Epic Games, takže uživatelé iOS si již nebudou moci stáhnout nejen Fortnite, ale ani žádnou jinou hru. Epic Games má být z důvodu porušení licenčních podmínek s konečnou platností zablokován od vývojářských platforem již 28. srpna. Toto rozhodnutí má účinnost jak pro iOS, tak pro macOS.

Podle všeho se odstřihnutí týká i Unreal Engine, což je herní engine vyvíjený právě Epic Games již od roku 1998. Mnoho vývojářů se nyní obává, že s odchodem Epic Games a Unreal Engine klesne obecně kvalita produktů v Apple Store. Rozhodnutí Apple je jistě správné a vyplývá z toho, že výše zmíněný soud již pozbývá smysl. Otázkou však zůstává, zda Google zareaguje podobně jako Apple nebo zda bude tolerantnější.

Zdroj: MaxRumors