Zdroj: Pixabay

Kaskadérský kousek, který předvedla společnost Epic Games, kdy se chtěla vymanit z placení předem dohodnutých provizí v App Storu i Google Play, se nakonec celé společnosti vymstil. Soud rozhodl, že Epic Games, byť sami podali žalobu, musí odstranit Fortnite z App Storu.

Netrvalo to ani týden a Epic Games škemrá o navrácení Fotnite zpět do App Storu. Epic Games totiž z ničeho nic požádalo o předběžné opatření, které by umožnilo navrátit jejich hru do App Storu a došlo by zároveň i k obnovení jejich vývojářského účtu.

„EP bylo ochotno vyzvat Apple, protože šlo o správnou věc, a mělo lepší pozici než mnoho jiných firem.“

I když chce Epic Games zpět, stále ještě nevyjádřil určitou lítost či pokoru, ale jediným důvodem je skutečnost, že počet hráčů Fortnite klesl ode dne stažení z App Storu o 60%. Na druhou stranu stále nepřestává kritizovat Apple za jejich monopol v nabízení aplikací, omezování konkurenčních společností, diktování plateb či způsobu distribuce.

Stručně řečeno se jedná o jednoznačné porušení smluvních podmínek, se kterými však Epic Games dopředu souhlasilo. Nabízení aplikací a her v App Storu je čistě dobrovolná záležitost a Apple nikoho nenutí ani nepřemlouvá, aby u něj nabízel svou hru. Otázka z ní tedy jednoduše – Chcete u nás za těchto podmínek nabízet Fortnite? Ano/Ne. Jednoduchá binární logika.

Zdroj: macrumors