Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Společnost Microsoft představila první generaci svého HoloLens pro rozšířenou realitu v druhé polovině roku 2015. Tento nový produkt v té době na sebe zcela logicky strhl veškerou pozornost, i když byl určen jen pro nadšence.

Microsoft však chtěl zájmu veřejnosti využít, a proto začal pracovat na druhé generaci HoloLens 2. Tento týden pak na svých stránkách uveřejnil zprávu, že je k dispozici preview verze softwarového prostředí zhmotňující holografickou budoucnost.

V praxi jde o sadu nástrojů Mesh. Ta by měla do reálného světa jednoho uživatele teleportovat obraz druhého uživatele, který se může nacházet na libovolném místě. To může v budoucnu být klíčové, protože to umožní daleko vyšší interakci než můžeme znát z běžných videohovorů.

Podle jeho tvůrce, Alexe Kipmana, by šla souprava HoloLens 2 využít stejně dobře při skupinovém videohovoru, jako při projektech z oblasti medicíny a strojírenství. Jedinou nevýhodou však doposud zůstává skutečnost, že jednotliví uživatelé jsou nemají svou podobu, ale pouze podobu přiřazeného avataru z dílny AltspaceVR, kterou si Microsoft koupil již v roce 2017. Naštěstí se však jednotlivé avatary dají upravit tak, aby alespoň zhruba připomínaly skutečné postavy.

Tato náhlavní souprava pak zajisté najde své uplatnění i v prostředí her, jak se domnívá i autor Pokémon Go. Na této hře byly Hololens 2 testovány a jak je patrno z videoukázky jedná se o skutečnou rozšířenou realitu nejen skrz malý displej mobilu. Tato rozšířená realita vás však zcela vtáhne a pomalu přestanete vnímat rozdíl mezi skutečností a digitálním světem. Pořizovací cena se však bude pohybovat kolem 77 000 korun, což si také nemůže dovolit každý.

Zdroj: The Verge.com (odkaz)