Foto: Pixabay

Kdo by si občas nostalgicky nezavzpomínal na oblíbenou hru Polda. První díl této populární série byl vydán v roce 1998, což je již dlouhých 24 let. Letos před Velikonocemi byl představen již sedmý díl. Bohužel to vypadá, že na rozdíl od prvního dílu bude sedmý mít daleko menší prodeje.

Jedním z důvodů může být fakt, že po premiéře se na internetu obratem objevila celá řada nelegálních kopií a tento titul si v podstatě zakoupil jen nepatrná část hráčů. Jeden z tvůrců Poldy 7, Petr Svoboda, uvedl, že prodeje jsou natolik malé, že nepokryly ani náklady.

Petr Svoboda pak dále uvedl: „Měli jsme fakt hodně plánů – Steam verze starších dílů, remaster Poldy 2, který se lidem moc líbí, nového Poldu, případně novou temnou adventuru. Když se ale neprodá dost sedmičky, tak to prostě všechno padne a půjdu si vydělávat jako běžný programátor.“

Podle předběžných odhadů se však očekávalo, že Polda 7 bude hrou a hitem letošního roku. Nasvědčovala tomu i sbírka, kde vývojáři prosili herní komunitu o 400 tisíc, ale ve skutečnosti získali 1 437 011 korun od 1209 lidí. Tehdejší zájem o hru tak předčil veškerá očekávání.

Za finanční příspěvek mohli dostat dárci právě hru Polda 7 dříve, než bude oficiálně k dispozici na trhu. Podle vývojářů to byl pravděpodobně někdo z oněch dárců, který vypustil do světa nelegální kopii Poldy 7 a vývojáře tak připravil o veškerý úspěch a zisky. V rámci předobjednávek si hru zakoupilo 990 lidí a dalších 1200 oficiálních kopií dostali k testování novináři a influenceři. Naproti tomu na torrentech, fórech nebo na ulož.to napočítali vývojáři více jak 60 000 stažení. Naproti tomu na Steamu je pouhých 44 recenzí.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)