Foto: Pixabay

Aplikací na focení je nepřeberné množství a navíc každý mobilní telefon má již v základní verzi předinstalovanou aplikaci na focení přímo od výrobce. Ty většinou nebývají příliš dobré, protože výsledná fotografie je například přesvícená či barvy nevypadají dostatečně přirozeně. Proto je lepší stáhnout si nějakou aplikaci z obchodu Google Play, která bude mít přesně ty parametry, které potřebujete.

S výběrem pak může být potíž, protože mnoho aplikací se tváří jako zadarmo, ale po naistalování zjistíte, že zdarma ji můžete maximálně otevřít, ale za cokoliv jiného si musíte zaplatit premium verzi. Vyzkoušeli jsme několik aplikací a přinášíme vám ty, které považujeme za nejlepší.

Velkou výhodou moderních mobilních telefonů je jejich pokročilá technologie. Na počátcích byly fotografie jen o velikosti pár pixelů. Nyní již z přehledem klidně nahradí fotky z profesionálních fotoaparátů. Pravdou sice zůstává, že senzory jsou na mobilních telefonech menší a méně kvalitní než u fotoaparátů, ale u mobilních telefonů tuto slabinu kompenzuje výkonný procesor.

Fotoaparát Google: dobrá fotka i s jedním objektivem

Princip této aplikace je získat nadprůměrné fotografie i z mobilního telefonu, který disponuje podprůměrným hardwarem. Původně byla tato aplikace vyvinuta pouze pro chytré telefony značky Pixel, které si Google sám vyrábí. Nyní je ale tato aplikace dostupná i široké veřejnosti.

Uživatelsky nejpoutavější je zejména režim pro portét, který si vyhraje s pozadím tak, aby bylo lehce rozmazané a přípomínalo tak fotky jako ze zrcadlovky. Podobně parametry nabídne i selfie režim, který zajití ostřejší rysy v obličeji, ale realisticky rozmazané a rozostřené pozadí.

U levnějších mobilů se slabým harwarem a špatným fotoaparátem jsou fotografie pořízené v noci většinou zrnité a plné šumu. Aplikace Google Fotoaparát noční fotografie přeexponuje a doostří, aby se právě této zrnitosti zbavila. Aplikace za nás splňuje svůj účel a je skutečně nejlepší na mobilní telefon, který za normálních okolností má prakticky nepoužitelné fotky.

Open Camera: klasika od fotografů

Aplikace Open Camera je jedna z nejpoužívanějších aplikací pro mobilní telefony jejíž hlavní výhodou je fakt, že je open source. Což v praxi znamená, že za ní stojí komunita vývojářů, kteří neustále přidávají další praktické funkce. Na první pohled se může zdát, že uživatelské prostředí vypadá trochu zastarale, nicméně v praxi dokáže nabídnou skutečně mnoho funkcí.

Přímo na displeji se vám pak zobrazují důležité informace, jako volná kapacita v zařízení. Tato aplikace je také oblíbená, protože umožňuje nastavit si vše manuálně, tzn. rozlišení, ISO, barevný filtry či vyvážení bílé. Samožejmostí je pak detekce obličeje či zobrazení histogramu.

Narozdíl od konkurenčních aplikací nabídne i možnost panoramatických obrázků či podporu HDR. Za nás je tato aplikce podařená a hodí se jak pro amatérské fotografy, kteří prostě chtějí jen lovit hezký záběr, ale nechtějí se start o nastavení, tak pro pokročilé, kteří i rádi sáhnou do nastavení.

ProCam X: placená aplikace s množstvím funkcí

Aplikce ProCam X je sice placenou aplikací ve své plné verzi, ale během roku se velice často stává, že je nabízena v rámci nějaké akce zdarma ke stažení i ve své plné verzi. Nicméně relativně bohatou databázi funkcí nabízí i ve své Lite verzi. Obecně lze ale říci, že tato aplikace nabízí oproti aplikaci Open Camera lepší uživatelské prostředí.

Mimo to ale pokročilý fotografové ocení možnost nastavit čas závěrky, vyvážení bílé, ISO či nastavit režim časosběrného snímání. Poslední funkcí, na kterou musíme upozornit je ochrana proti otřesům při pořizování snímků.

Adobe Lightroom: nejlepší pro pokročilé

Aplikace Adobe Lightroom je z našeho pohledu asi nejlepší aplikací na focení pro pokročilé fotografy s tím, že celou řadu těchto funkcí můžete využít i ve verzi zdarma. Mimo standardní funkce má i podporu HDR nebo poměrně ojedinělého formátu RAW.

I tato poloprofesionální aplikace ale nabízí automatický režim, který vám vše nastaví a připravý tak, že vy můžete jen mačkat spoušť. Výhodou aplikace je, že po pořízení fotografie se můžete nechat přepnout do režimu editoru svou čerstvě pořízenou fotografii ihned začít upravovat. Za nás jde o podařenou aplikaci a není se čemu divit, protože pochází z dílny Adobe, které se na fotografie a jejich následnou úpravu specializuje.

Filmic Pro: nabízí nejvíce možností

Aplikace Filmic Pro patří jednoznačně k těm nejdražším, ale zároveň k těm nelepším aplikacím, které jsme testovali. Musíme uznat, že za tuto cenu aplikce Filmic Pro skutečně stojí. Pro využití její maximální kapacity ale potřebujete mít rozhodně základy fotografie, což není jen o mačkání spouště.

Filmic Pro totiž nabídne ovládání rozhraní RGB, komplexní matici pro nastavení vyvážení bílé, ovládání gama křivky mnoho dalších užitečných funkcí, které ani na zrcadlovkách nejsou. Vyjímečný je i interval aktualizací, který je častější než u konkurenčních aplikací. V případě Filmic Pro si můžete stáhnout plnou verzi aplikace a tu na týden vyzkoušet.

Oceňujeme také možnost nahrávat videa v rozlišení až 4K, což je poměrně ojedinělé. Většina aplikací, i těch placených, nabízí maximálně rozlišení Full HD. Pokud si s Filmic Pro vyhrajete, získáte skutečně nádherné fotografie i unikátní video záběry.

Camera FV-5: Levná a výkonná

Pokud chcete profesionální aplikaci na focení, ale nechcete za ní utrácet příliš mnoho peněz, můžeme doporučit Camera FV-5 Lite, která také nabízí nepřeberné množství možností a funkcí, ale za zlomek ceny než Filmic Pro. Navíc zde existuje i verze Lite, se kterou si v určitých případech také vystačíte.

Mnoho uživatelů si stáhne verzi zdarma a pokud se jim líbí z pohledu nabídky funkcionalit i uživatelského prostředí, mohou si ji kdykoliv zaplatit v plné verzi a využít její plný potenciál. V plné verzi pak máte opět podporu HDR, RAW, nastevní expozice, rychlosti závěrky i zobrazení histogramu.

Aplikace pomůže, ale nespasí!

Na závěr můžeme přidat jen náš subjektivní názor a naše doporučení. V určitých chvílích vám aplikace může hodně pomoci, a to zvláště na fotkách, která chcete dát jen na sociální síť. Pokud ale chcete fotit do rodinného alba nebo zamýšlíte vyfotit fotku na fotodárek, měli byste věnovat nějaký čas přípravě.

Je zapotřebí uvědomit si, jaký objekt fotíte a snažit se mít slunce ideálně vždy v zádech. Jedině tak dojdete krásnému nasvícení. Vyvarujte se fotiti proti světlu. Následně se zaměřte na správný úhel, protože je rozdíl fotit z boku či ze shora. Nastavte si nejvhodnější režim ve své aplikaci a několikrát vše zkontrolujte. Teprve poté zmáčkněte spoušť. Ani nemusíme asi připomínat, že základní znalost fotografií a zákonů optiky se v tomto případě vždy hodí.

Zdroj: xda-developers.com (odkaz)