Foto: Pixabay

Moderní technologie prý pomohla vyextrahovat Lennonův hlas a získat tak „čistou“ verzi písně, kterou tak bylo možné dokončit. Samotné dílo by mělo být publikováno podle Paula McCartneyho ještě v tomto roce. Sám Paul neprozradil název písně, ale jako nepravděpodobnější se jeví „Now and Then“, což je milostná píseň z roku 1978, kterou Lennon nahrával na staré LP kazety určené pro svého kamaráda z kapely.

V té době to ale The Beatles odmítli, protože nahrávky nebyly v dostatečné kvalitě a na pozadí bylo slyšet výrazné bzučení a ruchy i bytu Johna Lennona. Jako hlavní inspirace je pro Paula McCartneyho spolupráce s editorem Emilem de la Reyem, který dokáže oddělit pomocí umělé inteligence jednotlivé hlasy členů kapely The Beatles od nástrojů či dalších zvuků. Podle McCartneyho to poskytuje určitý prostor pro další produkci.

Foto: Pixabay

Samotná nahrávací studia a vydavatelství se však dneska poměrně brání využívání umělé inteligence, protože nechtějí mít problémy s autorskými právy. V tomto případě to je ale jinak. McCartney používá umělou inteligenci k záchraně zvukových stop, které by veřejnost neměla nikdy možnost slyšet.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)