Foto: Freepik

Mobilní a navigační aplikace Mapy.cz od českého Seznamu se neustále rozvíjí a přináší uživatelům nové funkce. V nedávné době bylo přidáno několik drobných, ale užitečných novinek, zejména v oblasti navigace. V aktualizaci verze 9.33.0 se objevila funkce nazvaná „Potřebuji objížďku“, která může být velmi užitečná v situacích, kdy narazíte na překážku v provozu a potřebujete rychle najít alternativní trasu. Stačí klepnout na ikonu vykřičníku v pravém dolním rohu obrazovky a vyžádat si objížďku. Tato funkce umožní rychle a efektivně vyhnout se zácpám a nepříjemnostem na cestě.

Další zajímavou novinkou v aplikaci Mapy.cz, dostupnou pro obě platformy iOS i Android, je upozornění na úseky s častými dopravními nehodami. Během navigace se zobrazí notifikace s ikonou smrtky, která vás informuje o vzdálenosti k rizikovému úseku, ke kterému se blížíte. Tato funkce pomáhá řidičům být informováni o potenciálně nebezpečných místech na trase a umožňuje jim přijmout opatření pro zajištění své bezpečnosti.

V turistické mapě bylo také provedeno vylepšení. Nově se zobrazuje značení ferrat a jejich obtížnosti. To umožňuje turistům snadno vyhodnotit, zda je daná trasa v jejich schopnostech a dovednostech.

Ve vylepšených detailech míst, která mají vysoká uživatelská hodnocení, se objevuje stručné shrnutí zážitků ostatních uživatelů. Toto shrnutí umožňuje okamžitě získat informace o tom, co ostatní uživatelé na daném místě nejvíce oceňují. To je užitečné pro rozhodování o výběru zajímavých míst a aktivit.

Foto: Freepik

V oblasti Panorama snímků bylo také provedeno rozšíření. Nově jsou k dispozici dalších 75 430 km snímků, které byly nasnímány během minulého roku. Uživatelé si tak mohou prohlédnout nové snímky z různých částí republiky. Aktualizované fotografie z Moravy budou přidány v průběhu léta.

Zobrazování rizikových míst přímo v aplikaci Mapy.cz je výsledkem spolupráce Seznamu a Portálu nehod. Tato spolupráce začala v loňském roce s využitím mapových podkladů pro zobrazení nejčastějších nehod. Data, která jsou automaticky posílána z Portálu nehod do aplikace Mapy.cz, zahrnují jak počet nehod, tak i jejich závažnost. Navigace v aplikaci Mapy.cz nyní zobrazuje pouze úseky, které jsou pro řidiče potenciálně nebezpečné. Mapy.cz jsou první českou aplikací, která nabízí řidičům toto upozornění v rámci navigace.

Další menší, ale příjemnou novinkou, je zobrazování názvů a hodnocení podniků a služeb přímo na hlavním pohledu mapy. Po zadání klíčového slova, například „restaurace“, se již nezobrazují jednoduché špendlíky, které pouze symbolizují podniky. Nyní se přímo na mapě zobrazuje název i hodnocení (s přesností na jedno desetinné místo) u špendlíku. Tato novinka je dostupná v mobilní aplikaci, zatímco desktopová verze ji již dříve obsahovala.

Díky těmto novým funkcím a vylepšením se aplikace Mapy.cz stává ještě užitečnějším nástrojem pro navigaci, turistiku a objevování zajímavých míst. Uživatelé mohou využít moderních technologií pro plánování svých tras, vyhledávání podniků a získávání relevantních informací o okolí.

Zdroj: Mapy.cz (odkaz)