Foto: Freepik

Tento paušální poplatek je ale pro mnoho lidí příliš drahý, a tak vymysleli sdílení, kdy přes jedny přihlašovací údaje se připojuje více lidí. To se ale Netflixu nelíbí. Podle něje a podle pravidel by měl využívat Netflix například jen ten, kdo si ho zaplatí a ne jeho nejlepší kamarád. Jedinou výjimkou jsou rodinný příslušníci, u kterých to Netflix výslovně povolil. Nicméně my se podíváme trochu podrobněji na to, co je povoleno a co je výslovně zakázáno.

Co to je „Domácnost Netflix“

Pod pojmem „Domácnost Netflix“ vidí Netflix skupinu lidí, kteří spolu bydlí či žijí v jedné domácnosti. Pokud chcete sdílet svůj účet s babičkou, která bydlí na druhé straně města, již jednáte proti pravidlům. Svou „domácnost Netflix“ si pak každý uživatel může spravovat přímo v nastavení svého účtu na Netflixu.

Rozvedeme-li tuto definici podrobněji, je domácnost Netflix skupina zařízení, která jsou připojena k internetu na místě, kde se na Netflix díváte nejčastěji. Jako hlavní zařízení můžete využít třeba svou chytrou televizi. Jakékoliv další zařízení připojené ke stejné síti, jako tato televize bude poté automaticky zahrnuto do vaší domácnosti Netflix.

Foto: Freepik

Netflix se zkrátka v této oblasti vyjadřuje poměrně jasně a striktně vymezuje pojmy pro koho je daný balíček určen a pro koho ne. Jestliže s vám zkrátka někdo nebydlí ve společné domácnosti, nemá nárok být ve vašem účtu. Netflix si to zjistí velice jednoduše, a to podle IP adresy vašeho internetového připojení, kdy pro „domácnost Netflix“ se očekává pouze jedna IP adresa, ze které se uživatel připojuje. Pokud se objeví více adres, je jasné, že porušujete pravidla. Na druhou stranu i Netflix nabízí možnost připlatit si a přidat další členy.

Možnost přidat člena navíc

Pokud ale za každou cenu chcete do své domácnosti přidat babičku, strýce nebo nejlepšího kamaráda, může ho přidat v rámci služby „člen navíc“. Tento další člen získá vlastní uživatelský profil a bude mít vlastní účet se svým heslem. Přes tento účet pak přistupuje ke své službě. Kvalita zvuku a obrazu je pak stejná, jako je nastavena u „domácnosti Netflix“.

Na rozdíl od „domácnosti Netflix“ se může člen navíc připojovat pouze z jednoho zařízení. Pokud chce využívat televizi i mobilní zařízení, nebude mu to umožněno. Tento člen navíc pak dle aktuálního sazebníku stojí 79 Kč měsíčně a jsou účtovány správci „domácnosti Netflix“.

Člena navíc může pak zřídit pouze uživatel, který sám má předplatné Netflix Standard nebo Netflix Premium s tím, že u služby Netflix Standard můžete zřídit maximálně jednoho dalšího člena navíc a u služby Netflix Premium maximálně dva členy navíc. Pro přidání dalšího člena se jen přihlaste ke svému účtu a vložte adresu netflix.com/accountowner/addextramember.

Foto: Freepik

Sdílíte účet Netflix? Co vás čeká!

Pro Netflix jsou tito uživatelé jen paraziti a pro Netflix to znamená ušlý zisk. Netlix chce nějakým způsobem zcela logicky proti tomuto sdílení bojovat, ale prozatím vytváří jen technické překážky. Pokud budete přistiženi, dojde vám email s upozorněním o jednání proti pravidlům a možnosti přidat „členy navíc“.

Prozatím Netflix netrestá zrušením účtů či jeho zablokování, i když do budoucna není ani tato varianta vyloučena. Sám Netflix přiznává, že pro zjišťování neregistrovaných sdílených účtů používá prosté IP adresy. Vývojáři Netflix ale pracují na aplikaci či softwaru, který by tyto pachatele pomohl efektivněji dopadnout.

Musíte ale také počítač s tím, že při využívání jednoho účtu pro více uživatelů se může jen jeden uživatel koukat současně. To znamená, že když se vy koukáte na film, nikdo jiný, kdo s vámi sdílí účet, již nemůže. To platí v případě služby Netflix Basic. V případě služby Netflix Standard je možné Netflix sledovat až na dvou zařízeních.

Nedávejte nikomu své přihlašovací údaje

Stejně, jako nikomu nedáváte heslo ke svému e-mailu či internetovému bankovnictví, tak byste neměli dávat ani heslo a přihlašovací údaje ke svému účtu na Netflixu. Navíc Netflix toto jednání zcela zakazuje. Ten, kdo má přihlašovací údaje, může s vaším účtem libovolně nakládat, objednávat další služby, přidávat zařízení, atp.

Zdroj: Netflix.com (odkaz)