Foto: Freepik

Začněme tím, že Troška ve své komedii popsal venkovský život spíše ze šedesátých než z osmdesátých let. To proto, že základem filmu byl jeho školní scénář, ve kterém čerpal ze svých vlastních dětských vzpomínek. Tato autenticita a nostalgická atmosféra zanechávají v divácích nezapomenutelný dojem.

Další zajímavostí je, že herečky ztvárňující hlavní dívčí postavy byly v době natáčení ještě nezletilé. Veronice Kánské, která se v filmu převtělila do role Blaženy, bylo tehdy pouze 16 let a Petře Pyšové, která si zahrála Milunu, dokonce o rok méně. Jejich herecké kariéry sice po Slunci, senu… nevzrostly výrazně, Veronika postupně upadla v zapomnění, zatímco Petra se v roce 1992 dostala do mediálního ohniska, když byla spojována s tehdejším místopředsedou vlády Miroslavem Mackem.

Víte, že Broněk Černý, který ztvárnil roli Václava Konopníka, se k této roli dostal zcela náhodou? Přišel na konkurz a svou přirozeností a talentem zaujal samotného režiséra. Předtím se herectví vůbec nevěnoval, a tak je toto přijetí do role pro něj zásadním zlomem. Dnes pracuje jako řidič nákladních vozidel.

Dalším zvláštním příběhem je Luděk Kopřiva, který se proslavil rolí faráře Otíka. Tato postava se stala jeho nejslavnější rolí, ačkoli v reálném životě nikdy farářem nebyl. Své peníze údajně utratil za milenky, ale protože se rád snažil přinést lidem radost, byl pohřben bez jakéhokoli smutku, aby si ho lidé nezapamatovali s negativními vzpomínkami.

Erna Červená, která si zahrála babičku v posteli, byla manželkou zakladatele kabaretu Červená sedma Jiřího Červeného a matkou slavné pěvkyně Soni Červené. Její přítomnost v natáčení přinesla nejen herecký talent, ale i osobní historii do filmu.

A co ta legendární jezdící postel, která projížděla vesnicí? Toto speciální vozidlo bylo vybaveno řízením a brzdami, které ovládal kaskadér, skrytý pod peřinou a oblečený pouze v plavkách kvůli horku. Erna Červená byla natolik spokojená s mladíkem na posteli, že prosadila, aby se scéna natáčela hned třikrát.

Samozřejmě ani tento film nebyl bezchybný a objevily se v něm chyby. V jedné scéně z filmu Angelika, markýza andělů se Angelika ulehá na lože s Nicolasem, ale v dalším záběru se vedle ní objeví Gofrey. Stejně tak se v jedné scéně soudružka učitelka Hubičková utrhne květ, který se v následujícím záběru objeví zázračným způsobem znovu.

A nakonec, většina filmu byla natáčena v režisérově rodné obci Hoštice a řada místních obyvatel si zahrála jako kompars. Honorář, který dostali za svou účast, činil 140 Kč za den, což byl v té době velmi lákavý přivýdělek.

Tato trilogie je skvělým příkladem toho, jak může film proniknout do srdcí diváků a stát se nedílnou součástí jejich letních tradic. Slunce, seno… nám přináší nejen zábavu a smích, ale i návrat k našim kořenům a jedinečné atmosféře venkovského života.

Pokud máte nějaký svůj oblíbený film a chcete se podívat na zajímavosti o něm, napište nám to do komentářů a my o tom připravíme zajímavý článek.

Zdroj: Nasregion.cz (odkaz)