Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Co to je datový projektor a k čemu se dá použít

Datový projektor je moderní zařízení, které umožňuje promítat obraz či video na velkou plochu, a to zejména na stěnu nebo projekční plátno. Je široce využíván jak v pracovních prostředích pro prezentace a vzdělávání, tak i ve volném čase pro zlepšení filmových a herních zážitků. Datový projektor, jako je ViewSonic X2000B-4K, se může stát skvělým pomocníkem v každodenním životě.

Představení projektoru ViewSonic X2000B

Jak již bylo řešeno výše, tak se mi do ruky na testování dostal projektor ViewSonic X2000B, který slibuje spousty skvělých parametrů. Než tento projektor otestuji, zkusím ho trochu představit na základě informací, které o něm uvádí jeho výrobce, společnost ViewSonic.

Tento model přináší revoluční technologii 4K Laser TV UST (ultra krátký projekční vzdálenost), která se vymyká z běžných projektorů se žárovkovým světlem. Většinou totiž musíte mít projektor umístěný skutečně daleko od promítací plochy. U tohoto projektoru můžete mít projektor pouze pár desítek centimetrů daleko.

Namísto toho využívá laserový fosforový zdroj světla s výkonem 2 000 ANSI lumenů a deklarovanou životností 20 000 hodin. Jeho elegantní design a kompaktní rozměry. ViewSonic X2000B se může pochlubit 4K rozlišením a podporou 3D obsahu, což otevírá nové dimenze filmovým a herním zážitkům. Projektor disponuje účinnými kalibračními možnostmi, díky kterým lze vytvořit optimální nastavení obrazu pro různé podmínky a preferovaný vzhled. S dostupnými režimy obrazu lze snadno dosáhnout věrných barev a životně realistických tónů pleti.

Projektor nabízí i dobrou konektivitu, jako dvě HDMI 2.0 porty s podporou ARC (Audio Return Channel) pro snadné propojení s audiovizuálními zařízeními. Projektor podporuje také Wi-Fi a ethernetové připojení pro přístup k internetu a síti. S ohledem na různorodé potřeby uživatelů nabízí ViewSonic X2000B flexibilní možnosti umístění, včetně projekce zepředu a zezadu a montáže nad nebo pod obrazovkou.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Celkově lze říci, že představení projektoru ViewSonic X2000B-4K nese veškeré atributy, které očekáváme od moderního projekčního zařízení. Jeho vynikající obrazová kvalita, podpora 3D, snadná kalibrace a bohatá konektivita z něj činí atraktivní volbu pro filmové a herní nadšence, kteří si chtějí užívat kinematografické zážitky ve vlastním domově.

Popis vzhledu

ViewSonic X2000B-4K projektor přináší moderní a vkusný design, který se snadno začlení do různých prostor. Jeho kompaktní rozměry a jedinečný vzhled mu dodávají osobitost, zatímco praktické prvky zajišťují pohodlné používání. Rozměry tohoto projektoru jsou 45 cm na šířku, 9,9 cm na výšku a 33,3 cm na délku.

To mimo jiné umožňuje snadnou manipulaci a umístění projektoru prakticky kdekoliv. Určitým překvapením je i relativně nízká hmotnost, která je pouhých 6,8 kg, protože u projektorů není výjimkou ani váha přes 10 kg.

Na zadní straně projektoru naleznete důležité konektory, které umožňují snadné připojení různých zařízení. Projektor je vybaven dvěma HDMI 2.0 porty, z nichž jeden podporuje funkci Audio Return Channel (ARC). Dále zde najdete stereo analogový výstup, který může sloužit jako výstup pro sluchátka nebo analogový audio výstup. S odpovídajícím adaptérem může tento port sloužit také jako koaxiální digitální výstup. K dispozici je také Wi-Fi a Ethernet port pro internetové a síťové připojení.

Pokud jde o design, projektor X2000B má zajímavý a moderní vzhled. Jeho přední mřížka mírně přesahuje šířku projektoru, což mu dodává neobvyklý vizuální prvek. Projektor lze umístit na stůl, namontovat na strop nebo umístit pod obrazovku, díky možnosti jak přední, tak zadní projekce. Jeho štíhlé rozměry a designový vzhled z něj činí zajímavý doplněk.

Celkově lze říci, že ViewSonic X2000B-4K projektor kombinuje moderní design s praktickými prvky a kompaktními rozměry. Jeho konektory poskytují flexibilitu připojení různých zařízení, ať už jde o herní konzole, streamovací zařízení nebo počítače.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Konektivita

ViewSonic X2000B-4K projektor je vybaven širokou škálou konektivních možností, které umožňují snadné propojení s různými zařízeními a zdroji obsahu. V předchozí kapitole jsem již trochu nastínil možnosti projektoru, ale nyní si to rozebereme podrobněji.

Projektor je vybaven dvěma HDMI 2.0 porty, z nichž jeden podporuje funkcionalitu ARC (Audio Return Channel). Díky tomu můžete jednoduše propojit projektor s vaší televizní jednotkou nebo ozvučením a získat tak kvalitní zvukový zážitek. Pokud chcete využít plný potenciál projektoru, tzn. 4k rozlišení, budete stejně muset použít HDMI.

Kromě toho je k dispozici stereo analogový výstup, který může sloužit jako sluchátkový výstup nebo stereo výstup. S vhodným adaptérem lze tento výstup také využít jako koaxiální digitální výstup. Bohužel však chybí proměnlivý zvukový výstup, který by sledoval hlasitost projektoru, takže nemůžete použít externí subwoofer k vestavěným reproduktorům.

Pro internetové a síťové připojení je projektor vybaven jak bezdrátovým Wi-Fi, tak také Ethernetovým portem. Tímto způsobem můžete snadno připojit projektor k vaší domácí síti a využívat online služeb a streamování obsahu.

Výhodou tohoto projektoru je také jeho flexibilita v umístění. Nabízí několik možností instalace, včetně přední a zadní projekce, a umožňuje umístění nad nebo pod plátnem. Na spodní straně projektoru jsou otvory pro montáž na strop, což je užitečné pro fixní instalace.

Výjimečnost tohoto projektoru spočívá také v jeho mimořádně nízkém poměru promítaného obrazu, který činí 0.22:1. Tento poměr umožňuje projektoru pracovat s různými velikostmi plátna, a to od 165 do 381 cm. To znamená, že projektor je schopen se správně zaostřit v této široké škále velikostí plátna.

Celkově vzato, konektivita ViewSonic X2000B-4K projektoru je velmi solidní a umožňuje snadné propojení s různými zařízeními a zdroji obsahu. Díky široké škále konektorů a možností připojení můžete využít projektor naplno a vytvořit si tak optimální zážitek z projekce.

Obraz

Když se zaměříme na kvalitu obrazu projektoru ViewSonic X2000B-4K, objevíme širokou škálu vlastností, které přispívají k jeho pozoruhodně přesvědčivé vizuální reprodukci. Projektor sám nabízí řadu režimů, z nichž každý má specifické charakteristiky pro různé sledovací podmínky.

Při zkoumání standardního rozlišení (SDR) nabízí tento projektor režimy jako Brightest, TV, Movie, Gaming a User. Vynikající kontrast je jednou z jeho hlavních výhod, ať už se nacházíme v jakémkoli režimu. Režim Brightest se svou maximální jasností 1 874 lumenů poskytuje zářivý obraz, který je ideální pro sledování za běžného denního světla.

Kvalita obrazu v režimu TV zachovává reálné podání obrazu s vysokým důrazem na detaily. Pro filmové nadšence je režim Movie optimální volbou, protože udržuje vysokou přesnost barev a zachycuje škálu odstínů původně zamýšlenou režisérem. Gaming režim, s nízkým vstupním zpožděním, poskytuje hráčům akční zážitek s ostrými konturami a výraznými barvami. Režim User pak umožňuje přesné ladění nastavení, která nejlépe vyhovují vašim preferencím.

Obecně řečeno jsem velice spokojen se svítivostí a podáním barev. Určitě si pamatujete, když byl někde na přednášce projektor, tak se musela zatemňovat okna jak za války. To jsem u tohoto modelu mohl vynechat, protože jeho úžasná svítivost dokázala dobře podat barvy i za bílého dne. Je jasné, že při tmě je podání barev lepší a věrohodnější.

V praxi se tento projektor osvědčuje v reprezentaci detailů v tmavých scénách, jako je například scéna s obřím pískem ve filmu Dune. Díky vysokému kontrastu a přesnému podání barev zachovává kvalitu obrazu, která je nezbytná pro plné vychutnání filmového zážitku. Přestože nedosahuje širokého gamutu barev jako některé jiné projektory, zajišťuje projektor ViewSonic X2000B-4K živé a realistické barvy, které zdůrazňují vizuální prvek ve filmech, hrách či televizních pořadech.

Celkově vzato, kvalita obrazu projektoru ViewSonic X2000B-4K je výjimečná a přináší do vašeho domova pohlcující zážitek, který věrně reprodukuje detaily, kontrasty a barvy zobrazeného obsahu. Přesnost a jasnost obrazu umožňují ponořit se do filmového světa nebo intenzivního herního dobrodružství s maximálním potěšením.

Výkon

Projektor ViewSonic X2000B-4K se může pochlubit výborným výkonem, který přispívá k celkové kvalitě zobrazení a uživatelskému zážitku. Jeho schopnost dosáhnout vysokého kontrastu a jasnosti přináší živé a detailní obrazy do vašeho prostoru.

Světelný zdroj tohoto projektoru je oceněný laserový fosfor s úctyhodnými 2 000 ANSI lumeny jasu. Tato vysoká svítivost umožňuje zobrazování živých a ostrých obrazů i v dobře osvětlených místnostech. Navíc jeho životnost dosahuje až 20 000 hodin, což znamená mnoho hodin kvalitního projekčního zážitku.

Přední laserová fosforová technologie také přispívá k vynikajícímu kontrastu. Přístroj má nativní kontrastní poměr 3 000:1, což znamená, že dokáže zobrazit skutečně tmavé černé a jasné bílé barvy. Tato vlastnost je patrná ve všech režimech, ať už se jedná o SDR nebo HDR obsah.

Projektor ViewSonic X2000B-4K nabízí několik režimů obrazu, včetně jasného režimu, režimu TV, filmového režimu a herního režimu. Každý z těchto režimů poskytuje různé nastavení jasu, kontrastu a barevnosti, což vám umožňuje optimalizovat zobrazení podle vašich preference a konkrétního obsahu.

V herním režimu je tento projektor schopen dosáhnout nízkého vstupního zpoždění, což je důležitý faktor pro plynulé a responsivní herní zážitky. S vstupním zpožděním kolem 40,8 ms pro signály 4K/60 a 37,2 ms pro signály 1080p/60 je tento projektor vhodný i pro náročné hráče.

Celkově lze konstatovat, že výkon projektoru ViewSonic X2000B-4K je více než uspokojivý. Jeho schopnost dosáhnout vysokého jasu, vynikajícího kontrastu a přesných barev přispívá k vytvoření kvalitního a poutavého projekčního zážitku, který potěší jak filmové a herní nadšence, tak i běžné uživatele.

Zvuk

Přestože zvuk bývá obvykle spíše slabým místem projektů, ViewSonic X2000B-4K nás tímto směrem mile překvapil. Vestavěný audio systém značky Harman/Kardon s výkonem 50 wattů nabízí solidní zvukový zážitek pro neformální poslech. Tento systém je rozdělen do dvou kanálů, z nichž každý zahrnuje 10 wattový tweeter a 15 wattový středobasový reproduktor.

Ačkoliv chybí samostatný subwoofer, jeho schopnost představit dostatečnou hlasitost pro obývací pokoj či menší akční prostor je zjevná. Zvláště významná je podpora jak pro Dolby Digital, tak i DTS signály, což je možnost, která na mnoha projektech chybí. Zvukový výstup je dostatečný i pro sledování sportovních událostí nebo klasických televizních pořadů. Pokud se však chcete ponořit do filmových či herních zážitků s plnou hloubkou a dynamikou zvuku, doporučuje se externí audio systém.

ViewSonic X2000B-4K nejenže nabízí dostatečný zvukový výkon, ale také je schopen vytvořit dojem prostorového zvuku. S podporou Dolby Digital a DTS signálů můžete zažít více dimenzí zvuku při sledování filmů nebo her. I když není schopen nabídnout komplexní prostorový zvuk jako plnohodnotný systém s mnoha reproduktory, jeho vestavěný zvuk je schopen vytvořit dojem, že zvuk vychází z různých směrů kolem vás. Tato vlastnost přispívá k pohlcujícímu audiovizuálnímu zážitku, který může projektor spolu s kvalitním obrazem poskytnout.

Závěr

Po důkladném prozkoumání a testování projektoru ViewSonic X2000B-4K mohu s jistotou říci, že se jedná o výjimečný kousek technologie, který nabízí širokou škálu funkcí a vlastností za velmi příznivou cenu. Jeho kompaktní design a výkonná 4K laserová technologie ho řadí mezi silné konkurenty na trhu s projekčními zařízeními.

Jedním z nejvýraznějších rysem tohoto projektoru je jeho vysoký kontrast a přesné barevné podání, které dodávají obrazu hloubku a živost. Při sledování SDR i HDR obsahu byly barvy přirozené a pohlcující, což umocňuje celkový vizuální zážitek. Projektor nabízí také podporu pro 3D, která přináší nový rozměr zábavy a interaktivity. Za sebe ho tak můžu rozhodně doporučit. Jeho cenovka pak odpovídá kvalitě. Pokud bych si já kupoval projektor, raději si připlatím pár stovek za tento. Jednou z opomíjených výhod je, že ho nemusíte dávat několik metrů od plátna, ale naopak ho máte těsně před plátnem.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností ViewSonic