Foto: Freepik

Co je Spotify?

Spotify je online hudební streamingová služba, která vám umožňuje poslouchat miliony skladeb, alb a podcastů z celého světa. Je dostupná na různých zařízeních, jako jsou počítače, chytré telefony, tablety, chytré reproduktory a další. Spotify nabízí nejen možnost poslechu hudby, ale také vám umožňuje vytvářet vlastní playlisty, objevovat novou hudbu a sdílet své oblíbené skladby s přáteli.

Jaké má možnosti?

  1. Hudební knihovna: Spotify obsahuje obrovský katalog skladeb a alb z různých hudebních žánrů. Můžete si poslechnout své oblíbené interprety, alba nebo vytvářet vlastní playlisty s písněmi, které máte rádi.
  2. Playlisty a doporučení: Služba nabízí různé playlisty vytvořené buď samotným Spotify nebo dalšími uživateli. Na základě vašich poslechových preferencí vám také Spotify doporučí novou hudbu a umělce, které by vás mohly zajímat.
  3. Offline poslech: Můžete si stáhnout svou oblíbenou hudbu a poslouchat ji offline, což je skvělá možnost pro situace, kdy nemáte přístup k internetu.
  4. Podcasty: Kromě hudby nabízí Spotify také široký výběr podcastů na různá témata, jako jsou zprávy, vzdělávání, zábava a mnoho dalšího.
  5. Sdílení a sociální interakce: Můžete sdílet své playlisty a oblíbené skladby s přáteli nebo je dokonce společně editovat. Spotify vám také umožňuje sledovat profily jiných uživatelů a vidět, co právě poslouchají.

Návod na používání Spotify:

  1. Registrace a Přihlášení:
  1. Stáhněte a nainstalujte aplikaci: Otevřete App Store (pro iOS) nebo Google Play Store (pro Android) na svém zařízení. Vyhledejte aplikaci Spotify, stáhněte ji a nainstalujte.
  2. Otevření aplikace: Po úspěšném stažení a instalaci spusťte aplikaci Spotify kliknutím na její ikonu na vašem domovském displeji.
  3. Registrace: Na úvodní obrazovce klikněte na možnost „Registrovat se“. Zvolte, jestli se chcete přihlásit pomocí e-mailu nebo Facebooku. Pro tuto ukázku zvolíme možnost „Registrovat se e-mailem“.
  4. Vytvoření účtu: Vyplňte svou e-mailovou adresu, vytvořte si heslo a zadejte potřebné údaje. Pokračujte klepnutím na tlačítko „Registrovat se“.
  5. Ověření e-mailu: Po dokončení registrace vám Spotify může poslat e-mail s potvrzovacím odkazem. Otevřete svůj e-mail a klikněte na odkaz pro ověření účtu.
  6. Přihlášení: Po ověření účtu se vraťte do aplikace Spotify. Klikněte na možnost „Přihlásit se“ a zadejte své přihlašovací údaje.

Foto: Freepik

Vytváření a Správa Playlistů:

  1. Vytvoření playlistu: Po úspěšném přihlášení klikněte na záložku „Knihovna“ v dolní části obrazovky. Vyberte možnost „Playlisty“ a následně klikněte na tlačítko „+ Vytvořit playlist“. Zadejte název a případně popis playlistu.
  2. Přidání skladeb do playlistu: Na obrazovce s názvem playlistu klikněte na tlačítko „+ Přidat do playlistu“. Zde můžete vyhledávat skladby, alba nebo interprety. Klepněte na skladbu, kterou chcete přidat, a poté na tlačítko „Hotovo“.
  3. Mazání ze playlistu: Chcete-li odstranit skladbu ze svého playlistu, otevřete playlist, kde se skladba nachází. Klepněte a podržte na skladbě, kterou chcete smazat, dokud se nezobrazí možnost „Odstranit ze seznamu“. Klikněte na tuto možnost.
  4. Stahování pro offline poslech: Chcete-li stáhnout skladby pro offline poslech, otevřete playlist nebo album, který chcete stáhnout. Zapněte přepínač „Stažené“, který se nachází u názvu playlistu nebo alba. Spotify stáhne skladby na vaše zařízení, které můžete poslouchat i bez internetového připojení.
  5. Označování skladeb a autorů jako oblíbené: Během poslechu hudby můžete označit skladby nebo interprety jako oblíbené. Při přehrávání skladby klepněte na tlačítko „Srdíčko“ u názvu skladby. Když chcete označit interpreta jako oblíbeného, přejděte na jeho profil a klikněte na tlačítko „Sledovat“.

Tímto způsobem můžete úspěšně vytvářet playlisty, přidávat do nich skladby, spravovat svou knihovnu hudby, stahovat skladby pro offline poslech a označovat své oblíbené skladby a interprety na Spotify. Služba vám také nabízí mnoho dalších funkcí, jako jsou doporučení, podrobnosti o interpretech a mnoho dalšího, které můžete postupně objevovat a využívat.

Dále Spotify nabízí:

  1. Prozkoumávání hudby: Po přihlášení budete mít možnost prozkoumávat hudební katalog Spotify. Můžete vyhledávat interprety, alba nebo skladby.
  2. Objevování nové hudby: Zkuste sekci „Nadcházející“ nebo „Objevování“ pro doporučení nové hudby na základě vašich poslechových preferencí.
  3. Stahování pro offline poslech: Pokud chcete stáhnout skladby, abyste je mohli poslouchat offline, přejděte do menu a zapněte možnost „Stažené“.
  4. Sdílení a sociální interakce: Chcete-li sdílet skladby, playlisty nebo podcasty, klikněte na možnost „Sdílet“ a vyberte si způsob sdílení, například přes sociální sítě nebo odkaz.
  5. Podcasty: Procházejte nabídku podcastů a vyberte si ty, které vás zajímají. Můžete si je přidat do své knihovny a poslouchat je podobně jako hudbu.
  6. Nastavení: V menu najdete možnost „Nastavení“, kde můžete upravit své preferenční nastavení, kvalitu zvuku, oznámení a další.

Rozdíl mezi Spotify Free a Spotify Premium:

Spotify nabízí uživatelům dvě hlavní verze své služby: Spotify Free a Spotify Premium. Obě verze umožňují poslouchat hudbu, vytvářet playlisty a objevovat nové skladby, ale existují mezi nimi některé zásadní rozdíly. Zde je přehled hlavních rozdílů mezi těmito dvěma verzemi:

Spotify Free:

  • Reklamy: Uživatelé Spotify Free jsou vystaveni reklamám, které se objevují mezi skladbami. Reklamy mohou být rušivé a narušovat poslech hudby.
  • Omezený přístup k offline poslechu: Uživatelé mohou stáhnout skladby pro offline poslech pouze na mobilních zařízeních, a to jen ve volbě náhodných playlistů.
  • Nižší kvalita zvuku: Kvalita zvuku u Spotify Free je nižší než u Spotify Premium. Uživatelé mohou streamovat hudbu v nižším bitovém toku.

Spotify Premium:

  • Bez reklam: Uživatelé Spotify Premium nejsou vystaveni reklamám, což znamená nepřetržitý a nerušený poslech hudby.
  • Neomezený offline poslech: Uživatelé mohou stahovat skladby pro offline poslech na všechna zařízení, která podporují Spotify.
  • Vysoká kvalita zvuku: Spotify Premium nabízí vysokou kvalitu zvuku s možností streamovat hudbu v lepším bitovém toku.
  • Větší kontrola nad přehráváním: Uživatelé mohou přeskakovat skladby a přehrávat hudbu v režimu „shuffle“ nebo ve volbě „Výběr“.
  • Exkluzivní obsah: Premium uživatelé mají přístup k exkluzivnímu obsahu a představení nových alb před uživateli verze Free.

Závěr:

Spotify je nejen vynikající platformou pro poslech hudby, ale také nástrojem pro objevování nových umělců a skladeb, vytváření vlastních playlistů a sdílení hudebních zážitků s přáteli. Bez ohledu na to, zda si vyberete verzi Spotify Free nebo Spotify Premium, tato hudební streamingová služba vám přináší nekonečné možnosti a zábavu.

Spotify Free je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí poslouchat hudbu bezplatně, ačkoli budou občas konfrontováni s reklamami a některými omezeními. Na druhé straně Spotify Premium nabízí vyšší kvalitu zvuku, bezproblémový poslech bez reklam a další výhody, což je ideální pro vášnivé hudební fanoušky, kteří chtějí maximální zážitek z hudby. Ať už si vyberete kteroukoli verzi, Spotify vám otevře bránu do světa hudby a umožní vám objevovat, sdílet a prožívat vaše oblíbené skladby kdykoliv a kdekoli.

Zdroj: Spotify.com (odkaz)