Foto: Freepik

Útočiště v Dolní Polici:

Mimo světla reflektorů našel Vladimír Menšík útočiště v útulné chalupě v Dolní Polici, okres Česká Lípa. Zde si mohl užít klidu a přírody, což bylo příjemným protikladem k jeho hektickému hereckému životu. Toto místo se stalo jeho odpočinkovým úkrytem, kde mohl nabrat novou energii pro své další filmové dobrodružství.

Rodičovství a rodinný život:

Vladimír Menšík byl také oddaným rodinným mužem. S první manželkou, Věrou Šimšovou, měl dvě děti, syna Petra a dceru Vladimíru Michlíčkovou. Později, se svou druhou manželkou Olgou Strnadovou, zplodil syna Jana a dceru Martinu Menšíkovou. Nyní má i čtyři vnoučata, a to Petr, Tomáš, Martin a Robin. Vladimír Menšík miloval ženy, a proto i sám říkával, že o těchto dětech alespoň ví.

Poslední odpočinek na Olšanských hřbitovech:

Vladimír Menšík odešel ze světa v roce 1988, ale jeho dědictví stále pokračuje. Je pohřben na Olšanských hřbitovech v Praze, na místě, které nyní slouží jako místo vzpomínky a úcty k jeho bohaté kariéře a životu.

Změna data narození

Jedna z nejvtipnějších anekdot spojených s Vladimírem Menšíkem se týká jeho narozeninového podvodu. V průběhu šedesátých let ztratil svůj občanský průkaz a rozhodl se využít této příležitosti. Při žádosti o nový průkaz úřednice napsala nedbale devítku v datu narození 1929. Z té poté dokázal Vladimír Menšík udělat čtyřku. Cílem bylo udělat se o pět let starší s tím, že by mohl jít dříve do důchodu. Díky tomuto svému šibalskému triku dostal k „padesátým“ narozeninám titul zasloužilého umělce a k „šedesátým“ narozeninám gratulaci od tehdejšího prezdienta Gustava Husáka.

Nové jméno:

Vladimír Menšík měl také zajímavý vztah k svému jménu. Původně se jmenoval Vladislav, ale na radu slavného režiséra E. F. Buriana, pod jehož vedením působil v 50. letech, si změnil jméno na Vladimír. Tato změna mu symbolicky otevřela dveře k novým příležitostem a kariérnímu růstu.

Průjem na jevišit

Dokonce i v dětství ukazoval Vladimír Menšík svou neobyčejnou osobnost. Jeho první rolí byla brambora ve školní besídce s názvem „Zelenina je zdravá“. Bohužel před představením snědl velké množství zelených jablek, která zapil vodou ze studny. Výsledkem bylo, že měl velký průjem. Vladimír Menšík zanechal nezmazatelnou stopu ve světě umění a filmu. Jeho život byl plný zajímavých momentů, které odhalují více než jen povrchový pohled na jeho slavnou kariéru. Odkaz, který zanechal, bude vždy žít skrze jeho filmy a vzpomínky na všech, kteří ho měli štěstí poznat.

Zdroj: CSFD.com (odkaz)