Foto: Freepik

Jednou z výrazných změn během tvorby filmu bylo obsazení role Turka. Původně tuto postavu měl hrát Jiří Langmajer, který byl již známý ze snímku „Snowboarďáci“. Nakonec však tuto roli získal Jan Antonín Duchoslav, jelikož Jiří Langmajer nemohl kvůli své zaneprázdněnosti přijmout nabízenou roli.

Natáčení přineslo nejen komediální scény na plátno, ale také vytvářelo nové vztahy mezi herci. Vojta Kotek a Tereza Voříšková, kteří hráli hlavní role, se během natáčení sblížili a vzniklo tak nové přátelství, které přesahuje hranice filmového světa.

Pozorný divák si mohl všimnout zajímavost v jedné ze scén. Malý Honzík (Matyáš Valenta) nabízí Vendule (Eliška Křenková) nápoj z láhve, a během toho se střídavě věnuje pití a pádlování. Tato drobná nesrovnalost dodává scéně dynamiku a charakteristický rytmus.

Kromě herců se ve filmu objevily i osobnosti z jiných oblastí. Slavný český hokejový brankář Dominik Hašek si zahrál malou roli záchranáře, který na konci celého filmu šplhá po žebříku na skálu, a tím přidal další výrazný prvek do filmu.

Filmová produkce však narážela i na některé jazykové bariéry. Slovenka Andrea Kerestešová, ztvárňující roli Kláry, v té době ještě neovládala češtinu, a proto její role byla nadabována Andreou Elsnerovou při postsynchronech. Dnes však Andrea Kerestešová umí česky velice dobře a běžně se vyskytuje v českých filmech a seriálech.

Hlavním sponzorem filmu byla společnost Gumotex, a. s. Břeclav, která vyrábí rafty. Tato spolupráce vedla k tomu, že slavnostní premiéra filmu se konala právě v břeclavském kině Koruna, a tím výrazně propojila filmový svět s reálným životem. Diváci si možná všimli, že člun, který Jirka Mádl bere s sebou na vodu má na sobě velké modré logo Gumotex.

Natáčení „Rafťáků“ přineslo také několik návratů na filmové plátno. Herec Petr Procházka se po 27 letech herecké pauzy vrátil a ztvárnil jednu z rolí, což dodalo filmu další významnou dimenzi. Nejen herci, ale i tvůrci filmu si během natáčení našli své spřízněné duše. Režisér Karel Janák se seznámil s Veronikou Kubařovou (Darja), což započalo jejich dlouholetý vztah.

Filmové lokace přinesly do „Rafťáků“ autentičnost a malebné prostředí. Natáčení probíhalo na různých místech, včetně řeky Ohře, Svatošských skal, hradu Loket, Rožmberku nad Vltavou, Prahy a vesnice Rájov. Natáčení bylo výzvou nejen pro herce, ale i pro celý štáb. Zvláště akční scény ve vodě vyžadovaly kreativní řešení. Byla vytvořena speciální konstrukce na raft, na kterou byla umístěna kamera, což umožnilo stabilní záběry i v náročných podmínkách přímo na vodě.

Celý proces natáčení byl náročný, avšak efektivní. Natáčení trvalo pouhých 40 dní, během kterých se štáb pohyboval mezi sedmdesáti různými lokacemi, což byla logistická výzva samozřejmě i pro celý tým. I přesto, že „Rafťáci“ působí jako letní idylka, pravda byla někdy trochu odlišná. Teploty ne vždy dopřávaly komfort a voda měla mnohdy chladnou teplotu, což bylo výzvou zejména pro herce a štáb. Ti během natáčení nemohli dát na sobě znát, že jim je velká zima.

Karel Janák, režisér filmu, si během své kariéry získal uznání i v jiných oblastech. Se vzděláním v oboru jaderná fyzika působil i v reklamě, kde získal ocenění za tvorbu televizních trailerů. Jeho filmový debut „Rafťáci“ však patří k nejvýraznějším úspěchům.

Filmová produkce si z prvního víkendu odnesla ohromný úspěch. Už během několika dní po premiéře přilákala rekordní počet diváků, a během svého života vydělala více než 66 milionů korun. Závěrem lze říci, že film „Rafťáci“ nenabízí jen zábavu na plátně, ale i mnoho zajímavostí a anekdot z natáčení, které obohacují celkový dojem z tohoto letního komediálního snímku.

Zdroj: CSFD.cz (odkaz)