Foto: Freepik

Dlouhou dobu byla základní vojenská služba povinností pro většinu mužů, což je připravilo na službu v armádě a ochranu vlasti. Avšak s jejím zrušením se zájem o vojenskou kariéru výrazně snížil. Moderní armáda se dnes skládá převážně z profesionálních vojáků specializovaných na různé oblasti, jako je zdravotnictví nebo pyrotechnika.

Jedním z důvodů malého zájmu mohlo být složitý náborový proces, vyžadující fyzickou návštěvu náborové kanceláře. To byla komplikace pro mnohé zájemce. V reakci na tyto výzvy spustila česká armáda nedávno nový webový portál, DoArmady.cz, který funguje jako virtuální náborové středisko Ministerstva obrany.

O spuštění této inovativní platformy informovala ministryně obrany Jana Černochová spolu s náčelníkem Generálního štábu Armády ČR generálporučíkem Karlem Řehkou během tiskové konference. Virtuální systém je nyní plně funkční a připravený přijímat přihlášky od nových rekrutů.

Díky novému portálu mohou rekruti absolvovat celý náborový proces pohodlně z domova. DoArmady.cz není jen virtuální náborové středisko, ale také cenný zdroj informací o procesu náboru, české armádě a vojenství obecně.

Web nabízí také možnost vyzkoušet si speciální videohry a cvičební plány pro všechny zájemce. Sekce s názvem „Armypedie“ funguje jako encyklopedie vojenských pojmů a jejich vysvětlení. Tím se web stává užitečným pro každého, kdo má zájem o vojenskou službu nebo je prostě fanouškem armády.

Ministryně obrany Jana Černochová zdůrazňuje potřebu modernizace armády a plán do roku 2030, který zahrnuje nábor a začlenění alespoň 30 tisíc nových vojáků, včetně 10 tisíc příslušníků aktivních záloh. Nový portál DoArmady.cz je jedním z klíčových prvků této modernizace, umožňujícím snadnější a efektivnější nábor nových vojáků.

Podle generálporučíka Karla Řehka zůstává Armáda ČR atraktivním zaměstnavatelem, nabízejícím různé výhody, včetně zdravotní péče a spravedlivého platu. Nyní je celý náborový proces plně elektronický, což znamená, že uchazeč nemusí fyzicky navštěvovat náborové středisko. Přihlášku lze podat online, přičemž identita občana předvyplní část potřebných informací. Fyzický kontakt s armádou nastává až během zdravotní prohlídky a závěrečného pohovoru na oddělení pro výběr personálu, které probíhá prostřednictvím videokonference. Tímto způsobem se značně zjednodušuje a urychluje celý náborový proces pro budoucí vojáky.

Zdroj: ittb.cz (odkaz),

MOCR.armyc.cz (odkaz)