Foto: Freepik

Úspěch Harryho Pottera již předznamenával úspěch knižní předlohy od J. K. Rowlingové, která vyšla o čtyři roky dříve. Během natáčení ale musel celý štáb pracovat s řadou dětí, zvířat a hlavně shánět historické či goticky vypadající prostory, což nebylo vždy jednoduché. Filmařům se například líbila katedrála v Gloucesteru, která by skutečně do filmu nádherně zapadla jako součást Bradavické školy.

Místní obyvatelé a katolíci se ale vzbouřili a protestovali, aby se v tomto svatostánku točili čarodějnické scény. Nakonec ale peníze od filmařů byly natolik motivující, že se zde některé scény skutečně natočily. Je vidět, že peníze jsou mocný nástroj. Další zajímavostí z filmu, kterou jste možná nevěděli, je otázka Voldemortova jména.

Proč se ho všichni báli vyslovit? Nešlo ani tak o strach, ale spíše o to, že na toto jméno je uvalena kletba a ten, kdo ho vysloví, je pak snadno vysledovatelný Smrtijedy. I když měl režisér Chris Columbus celkem jasnou představu o filmu a scénáři, vyslovil se po letech, že měl obavy, aby ho producenti nevyhodili.

Obával se také, že zbytečně dlouhým filmem unudí své dětské publikum. Jako pocníka si ale Chris velice prozíravě vzal svou dceru Eleanor Columbovou, která mu z pozice dítěte radila, co by bylo nejlepší udělat. Zajímavostí z natáčení je samozřejmě o mnoho více, ale všechny by se nám do tohoto článku nevešli, a proto si je necháme na další pokračování.

Zdroj: csfd.cz (odkaz), WhereGoesRose.com (odkaz)