Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Každý hráč, ať už nováček či zkušený, touží po tom mít co nejlepší zařízení. Zde je pak samozřejmě problém ohledně financí, protože taková zařízení jsou poměrně drahá. Výkon vašeho stávajícího počítače se dá ale poměrně znatelně vylepšit i za přijatelné náklady. Jako první se samozřejmě nabízí vylepšit operační paměť nebo přejít z HDD na SSD.

Velký vliv na výkon má ale také dobré odvětrání a chlazení. Pokud se totiž procesor a celý hardware začne během hraní dramaticky přehřívat, sníží se výkon několikanásobně. V praxi tak můžete mít drahý procesor, ale počítač se vám může sekat i při prohlížení internetu. Na základě různých testování, která jsme prováděli vím, že k přehřátí může dojít i půl hodiny po začátku hry.


Nabízí se ale jedno řešení, které vám pomůže dostat z vašeho počítače maximum a při tom má celkem přijatelnou cenovku. Řeč je o kvalitní dobré skříni na počítač. Ty nejlevnější na trhu jsou s trochou nadsázky jen plechové kvádry, do kterých můžete přišroubovat zákadní desku a většinou vůbec nepracují s prouděním vzduchu. Do ruky se mi právě dostala skříň na mid-tower od společnosti ADATA. Je to model Valor Air XPG. Jedná se o herní speciál, který je maximálně zaměřený na chlazení vašeho počítače. Tím se zvyšuje výkon a klesá jeho spotřeba.

Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

VZHLED

Rozměry této skříně jsou v podstatě definovány již označením mid-tower, ale jde o 210 x 460 x 371 mm. Hned na první pohled vás určitě zaujme nádherný design a hlavně prosklený bok. Na jednom boku se totiž nachází tvrzené sklo a vy se tak můžete na tu nádheru koukat jako na orloj. Pokud si chcete tuto skříň nějak více personalizovat, můžete si tam dát LED pásek a celou skříň si nasvítit zevnitř.

Jak jsem již říkal výše, tak tento model je specificky designovaný pro maximální chlazení, a proto na přední straně máte tři ventilátory o průměru 120 mm a jeden ventilátor na zadní straně o průměru 120 mm. Pokud vám nestačí čtyři ventilátory, můžete si ještě několik ventilátorů podle potřeby přidat.

Je vidět, že vývojáři se zamýšleli nad prouděním vzduchu, a proto i tyto ventilátory jsou logicky rozmístěné tak, aby největší proud chladného vzduchu šel zepředu. Přední panel je z vyřezávané oceli s magnetickými proužky, takže ho můžete velice jednoduše odejmout. Plusové body určitě musím udělit i za odnímatelný prachový filtr, který není kdesi v hlubinách, ale je také připevněný na magnetickém pásku.

I kdybyste se snažili udržovat kolem počítače čisto, dříve či později se tam prach dostane a i tento prach nemá dobrý vliv na výkon a životnost vašeho HW. Jediné ovládání je na horní straně, kde nalezneme klasický power button, dva sloty pro USB 3,2, hybridní audio input/output a tlačítko pro reset.

Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

VÝBAVA

Většina skříní je bohužel celkem nelogicky uspořádána. V praxi mohu ze své zkušenosti potvrdit, že když dáte například zdroj, základní desku a přídavnou paměť, máte již problém tam dát operační paměť a kabely se velice často nedají nějak efektivně porovnat. Zde jsem při testování neměl vůbec žádný problém.

Nejenže je zde dostatek místa, ale navíc to i hezky vypadá. Tato skříň má jeden 3,5″ slot, jeden slot pro 2,5″/3,5″ a dva sloty 2,5″. To je dostatek místa i pro více disků. Navíc SSD disky můžete elegantně zavěsit na boku, což pod nasvícením vypadát prostě skvěle. Co se týče základních desek, tak zde naleznete podporu pro mini-ITX, MATX a ATX.

Dále nám zde vývojáři připravili i prostor pro grafické karty, a to až do délky 305 mm s ventilátory nainstalovanými vpředu. Měl bych asi zmínit, že tato skříň přichází bez zdroje. Místro pro zdroj zde samozřejmě je, ale zdroj si musíte koupit zvlášť. Za mne osobně je to dobře, protože výrobce nemůže dopředu vědět, jakým hardwarem si skříň vybavíte.

Pokud si tam dáte nějaké drahé vnitřnosti, budete potřebovat výkonný zdroj. Naproti tomu pro nižší či střední třídu vám postačí méně výkonný zdroj. Je zde ale limit délky napájecího zdroje, který musí být 160 – 180 mm (s držákem HDD/SSD). Poslední technický údaj se týká výšky chladiče procesoru, který musí být pouze maximálně 166 mm.

Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

ZÁVĚR

Pokud mám být upřímný, tak do této skříně se člověk snadno zamiluje. Já jsem si ji vyzdobil ještě led páskem a velice rád do ní koukám, jak tam ta mechanika pracuje. Jako výhodu považuji již její rozměry, které jsou malé a kompaktní, ale zároveň to není mini-tower, kde zápasíte s každým milimetrem.

Skvělý nápad je určitě filtr prachových částic, který je velkým nepřítelem hardwaru. Zároveň uděluju plusové body za jednoduché připevnění pomocí magnetů. Všichni asi víme, jak by to dopadlo, kdyby to bylo připevněno třeba na šroubky – nikdy by to nikdo nečistil. Obdivuji také propracovaný systém chlazení a možnost rozšíření skříně o další ventilátory v případě potřeby. Finální verdikt pak tedy zní – tuto skříň vám mohu klidně doporučit, protože mimo to, že hezky vypadá a je prostorná, tak vám dokáže zvýšit výkon počítače tím, že ho bude krásně a dobře chladit.

Poděkování patří společnosti ADATA za zápůjčku mid-tower skříně ADATA Valor Air XPG

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností ADATA