Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Proč je pro hráče důležitý dobrý herní monitor?

Herní monitor má klíčový vliv na celkový zážitek ze hry. Dobrý herní monitor poskytuje hráčům výhodu v rychlé a akční hře díky vyšší obnovovací frekvenci a rychlé odezvě. Rychlá odezva a vysoká obnovovací frekvence znamenají méně rozmazaného obrazu a snížení input lagu, což je klíčové pro rychlou a přesnou reakci ve hrách. Kvalitní herní monitor také umožňuje hráčům vidět jemné detaily, které by jinak mohly uniknout, a přináší realističtější a pohlcující herní zážitek.

Na co si dát pozor při výběru herního monitoru?

Při výběru herního monitoru je třeba brát v úvahu několik klíčových faktorů. Patří sem obnovovací frekvence, odezva, rozlišení, technologie pro prevenci screen tearingu (trhání obrazu), a také ergonomické možnosti a konektivita. Vyšší obnovovací frekvence a nízká odezva jsou vhodné pro akční hry, zatímco vysoké rozlišení a kvalitní barevná reprodukce jsou důležité pro hráče, kteří si cení vizuálního zážitku. Prevence screen tearingu, například technologie jako AMD FreeSync™, je také klíčová pro hladký obraz bez trhání.

Recenze na monitor ViewSonic VX2780-2K

Herní monitor ViewSonic VX2780-2K je zcela určitě zajímavým přírůstkem na současném trhu, nabízejícím mnoho výtečných funkcí jak pro hráče, tak pro ty, kteří vyžadují víceúčelovost. Tato recenze se pokusí poskytnout vám komplexní pohled na tento produkt, což vám umožní lépe se rozhodnout, zda se jedná o správný herní monitor pro vaše individuální potřeby.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Celkový design

Hned na první pohled je zřejmé, že ViewSonic VX2780-2K si ponechal tradiční designový rukopis, který je typický pro značku ViewSonic. Kovový stojan ve tvaru trojúhelníku a tři tenké rámečky kolem obrazovky vytvářejí elegantní a moderní vzhled. Tento design nejenže zaručuje vkusný vzhled, ale také se snadno integruje do různých prostředí a zařízení.

Pokud nejste spokojeni s přiloženým stojanem, nemusíte se obávat. ViewSonic VX2780-2K je kompatibilní s VESA držáky, což vám umožní připevnit monitor na různé stojany a ramena dostupná na trhu. Co se týče konektivity, ViewSonic VX2780-2K nezklame. S dvěma porty HDMI 2.0 a jedním portem DisplayPort je monitor připraven podpořit vysoká rozlišení a frekvence skenování.

Konektivita

Herní monitor ViewSonic VX2780-2K se může pyšnit širokou škálou konektivitních možností, které umožňují snadné a flexibilní propojení s různými zařízeními. Tato rozsáhlá konektivita přispívá k všestrannosti a praktičnosti monitoru, ať už jde o hraní her, kreativní práci nebo každodenní používání.

HDMI 2.0 a DisplayPort 1.4: Monitor je vybaven dvěma porty HDMI 2.0 a jedním portem DisplayPort 1.4. Tyto moderní konektory umožňují propojení s herními konzolemi, počítači, notebooky a dalšími zařízeními, které podporují tyto standardy. HDMI 2.0 umožňuje přenos vysokého rozlišení až 4K při 60Hz, zatímco DisplayPort 1.4 podporuje rozlišení až 8K.

Audio Out: K dispozici je také 3.5mm Audio Out port, který umožňuje připojení externích reproduktorů nebo sluchátek. Tím se zvyšuje zvukový zážitek a umožňuje hráčům a uživatelům těšit se na bohatý zvukový prostor.

Flexibilita připojení: Díky této široké škále konektivitních možností můžete snadno přepínat mezi různými zařízeními bez nutnosti fyzického odpojování a připojování kabelů. To je zvláště užitečné, pokud monitor používáte nejen k hraní her, ale i k práci, sledování filmů nebo jiným činnostem.

Energetická efektivita: Monitor ViewSonic VX2780-2K si také zaslouží pochvalu za svou energetickou účinnost. Režim Eco Mode umožňuje snížení spotřeby energie, což má pozitivní dopad na životní prostředí a snižuje náklady na provoz.

Celkově lze říci, že konektivita herního monitoru ViewSonic VX2780-2K je komplexní a přizpůsobitelná, což umožňuje uživatelům snadno propojit různá zařízení a využít monitor ve více různých scénářích. Tato flexibilita a možnost propojení s moderními standardy přispívá k praktičnosti a mnohostrannosti tohoto monitoru.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Vzhled

Herní monitor ViewSonic VX2780-2K se vyznačuje moderním a estetickým designem, který reflektuje tradiční prvky značky ViewSonic. Tento monitor má rozměr 27 palců, což je ideální velikost pro pohodlné sledování obsahu bez nadměrného zatížení očí. Rámec obrazovky je extrémně tenký, což přispívá k vizuálnímu dojmu a umožňuje větší soustředění na samotný obsah. Kovový trojúhelníkový stojan dodává monitoru pevnost a stabilitu, a pokud preferujete jiný stojan, můžete využít kompatibilitu s VESA držáky.

Rozměry monitoru:

  • Fyzické (š x v x h): 617 x 452 x 184 mm

  • Bez stojanu (š x v x h): 617 x 366 x 48 mm

  • Balení (š x v x h): 697 x 462 x 132 mm

  • Hmotnost s podstavcem: 5 kg

  • Hmotnost bez podstavce: 4,4 kg

Obraz

Herní monitor ViewSonic VX2780-2K se může pyšnit kvalitním obrazem, který v sobě spojuje řadu technologií pro dosažení věrných barev, ostrosti a fluidity zobrazení. Podívejme se podrobněji na jednotlivé body týkající se kvality obrazu:

Rozlišení QHD (2560 x 1440): Rozlišení Quad HD poskytuje obraz s dvakrát větším počtem pixelů než tradiční Full HD. Díky tomu můžete očekávat větší detaily, jemnější text a kvalitnější obraz celkově. To je nejen výhodné pro hraní her, ale také pro práci s grafikou a multimediálním obsahem.

Široký barevný gamut: Monitor VX2780-2K pokrývá 95% barevného spektra DCI-P3, což znamená, že zobrazuje širší rozsah barev než standardní monitory. Tato vlastnost je zvláště důležitá pro tvorbu obsahu, úpravu fotografií a videí, kde je přesnost barev klíčová.

Jas a kontrast: Díky maximálnímu jasu až 425 nitů je monitor schopen zobrazit světlé a tmavé oblasti scény s vysokou kvalitou. Vysoký kontrastní poměr (1,000:1 typický) zajišťuje výraznější rozdíl mezi světlými a tmavými částmi obrazu, což přispívá k hlubšímu a realističtějšímu zážitku.

1ms MPRT odezva: Monitor dosahuje rychlé odezvy 1ms (MPRT), což znamená, že pohyblivé objekty na obrazovce budou zobrazeny jasně a bez rozmazání. Tato funkce je zvláště důležitá při akčních hrách nebo rychlých scénách, kde se často vyskytují rychlé pohyby.

Technologie Anti-Glare a Hard Coating: Díky těmto technologiím je monitor schopen snižovat odlesky a odraz světla, což zajišťuje pohodlné sledování obrazu i ve světlých nebo slunečních podmínkách. To je důležité při umístění monitoru v různých prostředích.

Celkově vzato, herní monitor ViewSonic VX2780-2K nabízí kvalitu obrazu, která uspokojí i náročné uživatele. Vysoké rozlišení, široký barevný gamut, rychlá odezva a technologie pro snižování odlesků společně tvoří působivý obrazový zážitek, který je vhodný nejen pro hraní her, ale i pro práci s grafikou, videem a dalšími vizuálními aplikacemi.

Foto: Gamebot, autor: Vendula Erlebachová

Významné funkce

Začněme tím nejvýraznějším prvkem – obnovovací frekvencí 170Hz. Tato vysoká frekvence umožňuje plynulejší zobrazení obrazu ve srovnání s běžnými monitory, což je zejména u her s vysokou snímkovou frekvencí neocenitelné. Výsledkem je lepší herní zážitek a méně rozmazané obrazy.

IPS panel monitoru ViewSonic VX2780-2K je dalším pozoruhodným prvkem. IPS technologie zaručuje věrnější zobrazení barev a širší pozorovací úhly, což je přínosné nejen pro hraní her, ale i pro grafiku a multimedia. Díky technologii HDR10 je zážitek ještě věrnější a s více kontrastu.

Rozlišení 2K QHD dodává obrazu vysokou ostrost a detaily, což je přínosné nejen pro hraní her, ale také pro práci s grafikou a videoediting. Oproti běžnému Full HD rozlišení je to výrazné zlepšení.

Reálný obraz

ViewSonic VX2780-2K nezklamal ani při testech. Displej dosahuje vysokého pokrytí barevných standardů sRGB a DCI-P3, což je zásadní pro profesionální práci s grafikou. Jas obrazovky je také velmi slušný a činí zobrazení přehledným i v jasném prostředí. Čistota barev, vyjádřená pomocí DeltaE, je na velmi dobré úrovni, což je důležité pro náročnou grafickou práci.

Závěr

ViewSonic VX2780-2K je bezesporu zajímavým herním monitorem na trhu, který nabízí vysokou obnovovací frekvenci, kvalitní barevnou reprodukci a ostrý obraz. S technologiemi pro plynulý obraz a prevenci trhání obrazu se jedná o skvělou volbu pro hráče, kteří si chtějí užívat akční hry ve vysoké kvalitě. Díky svým funkcím a vlastnostem si zaslouží být zvážen jako možná volba pro všechny, kteří hledají výkonný herní monitor.

Herní monitor ViewSonic VX2780-2K si zaslouží své místo mezi špičkovými herními monitory na trhu. Jeho kombinace vynikajícího obrazu, rychlé odezvy a širokého barevného spektra nabízí hráčům atraktivní zážitek, který zlepšuje jejich hru a umožňuje jim dosáhnout nejlepších výkonů.

Celkově lze říci, že herní monitor ViewSonic VX2780-2K je vynikající volbou pro váš herní setup, pokud si ceníte kvality obrazu, rychlé odezvy a barevné věrnosti. Jeho technické specifikace a funkce ho staví do centra zájmu hráčů, kteří hledají špičkový monitor pro své herní dobrodružství.

Zdroj: Uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností ViewSonic