Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Když se hovoří o výkonu a rychlosti, tak si mnozí představí nějaký nový procesor, popřípadě grafickou kartu. Málokdo si ale uvědomuje, že i ten nejrychlejší procesor je vám k ničemu, pokud máte pomalé úložiště. Starší typ úložiště HDD je například z dnešního pohledu extrémně pomalý.

Pokud máte výkonný procesor, ale novou hru uložíte na toto staré úložiště, může se stát, že ji ztěží spustíte na minimální grafické nastavení a i přesto se vám může sekat. Na vinně v tomto případě je právě úložiště a jeho rychlost zápisu a čtení. Můžeme na to koukat i naopak – když chcete zrychlit počítač a nemáte příliš mnoho financí, je právě pořízení lepší a rychlejí paměti tím nejjednodušším řešením.

Proto jsem se také rozhodl otestovat jednu paměť SSD, která patří k těm lepším. Jde o model ADATA Legend 970 o kapacitě 1 TB. Upřímně musím přiznat, že se na toto testování těším, protože se jedná o jednu z nejlepších SSD pamětí na trhu.

Teda určenou pro normální uživatele. Je jasné, že třeba série XPG, která patří také pod ADATA je specializována pro hráče počítačových her. Nicméně v benchmarku patří z Gen 5 mezi nejlepší SSD vůbec. Jako velkou přednost určitě vidím i speciální chlazení díky integrovanému ventilátoru.

Ten je samozřejmě účinnější než obyčejný chladič. Nemusím pak ani připomínat, že pokud se jakákoliv součást hardware přehřeje, tak jeho výkonnost dramaticky klesá. Jinými slovy, pokud máte super hardware, který ale není správně chlazený, tak jeho výkon spadne dle mých zkušeností i na polovinu, takže chlazení rozhodně nepodceňovat. Integrovaný větrák je prostě rozhodně dobrá věc.

Foto: Gamebot, Autor: Lukáš Erlebach

Design

Legend 970 je čtyřpásmový SSD s protokolem NVMe 2.0 přes sběrnici PCI Express 5.0. Tento oboustranný interní SSD disk je dodáván ve standardním formátu „gumstick“ M.2 Type-2280. Disk využívá čipy Micron 232-layer 3D TLC NAND a nový řadič Phison PS5026-E26 optimalizovaný pro Gen 5.

Jako bonus přichází Legend 970 s vlastním aktivním chladicím systémem v podově dvouvrstvého ventilátoru z hliníkové slitiny zabudovaného do chladiče M.2. Pro napájení ventilátoru má chladič kabel s konektorem SATA, který se zapojuje do jednoho z volných vývodů konektoru SATA vašeho napájecího zdroje.

ADATA tvrdí, že odvod tepla 970 je dostatečně účinný, aby se zcela vyhnul snížení výkonu v důsledku přehřátí. Na základě výsledků našich srovnávacích testů ve srovnání s ostatními SSD Gen 5 se zdá, že chladicí systém Legend 970 funguje velmi dobře. Jen se ujistěte, že disk vybavený chladičem se hodí do prostředí vaší základní desky obklopující slot PCIe 5.0 a že deska skutečně má slot Gen 5 M.2. Pokud se tak nestane, disk se vrátí k rychlosti PCI Express 4.0, čímž se vyloučí celý důvod, proč jste si koupili tento teoreticky rychlý disk. Zkrátka nezapomínejte na kontrolu možností vaší základní desky.

Výdrž paměti zapsaná v terabajtech je odhad výrobce, kolik dat lze zapsat na disk, než některé buňky začnou selhávat a jsou vyřazeny z provozu. ADATA poskytuje na Legend 970 záruku po dobu pěti let nebo dokud nedosáhnete jmenovité hodnoty TBW v zápisech dat, podle toho, co nastane dříve. Ale hodnocení odolnosti disku je takové, že pokud na SSD nezapisujete obrovské množství dat, je sázka na jistotu, že 970 zůstane krytá po celou záruční dobu.

Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Legend 970 spolupracuje s ADATA SSD Toolbox , sada nástrojů, kterou společnost nabízí ke stažení zdarma. Má celou řadu nástrojů, včetně monitorování stavu disku, diagnostiky, optimalizace, benchmarkingu a zálohování. 970 podporuje 256bitové hardwarové šifrování AES, což je zlatý standard v šifrování dat .


Systémové požadavky pro PCI Express 5.0 SSD

Legend 970 je součástí nové generace SSD, která slibuje výrazné zvýšení rychlosti, ale můžete ji využít pouze v případě, že máte nejnovější hardware, který tento standard podporuje. Právě nejnovější stolní počítače jsou pravděpodobně připraveny na PCIe 5.0, takže si možná budete muset postavit svůj vlastní počítač od základů nebo aktualizovat stávající systém, abyste získali konektivitu. Budete potřebovat procesor Intel 12. generace Core nebo novější se základní deskou založenou na čipové sadě Intel Z690 nebo Z790; nebo procesor Ryzen 7000 se základní deskou AM5 postavenou na čipové sadě X670, X670E nebo B650E.

Vězte, že to, že máte jednu z těchto čipových sad, neznamená, že výrobce základní desky skutečně implementoval slot M.2 SSD s podporou PCIe 5.0. To záleží na výrobci desky, takže si před investováním do jednoho z těchto disků zkontrolujte specifikace a dokumentaci vašeho systému nebo základní desky, abyste se ujistili, že takový slot skutečně máte.


Testování Legend 970: jak dopadl zápis 4K

Při benchmarkingu Legend 970 jsme použili náš nejnovější úložný testovací desktop, navržený speciálně pro testování PCIe 5.0 M.2 SSD. Skládá se ze základní desky MEG Z690 UNIFY-X. Je vybaven procesorem Intel Core i5- 13600K. Legend 970 jsem podrobil určitou základní sadou testů pro měření výkonu disků.

Sekvenční testy rychlosti Crystal DiskMark poskytují tradiční měřítko propustnosti disku a simulují v nejlepším případě přímé přenosy velkých souborů. V našem testování Crystal DiskMark získal Legend 970 rychlost sekvenčního čtení 10 006 MB/s a zápisu 10 194 MB/s.

Test celkového úložiště PCMark 10 měří rychlost disku při provádění různých rutinních úkolů, jako je spouštění systému Windows, načítání her a kreativních aplikací a kopírování malých i velkých souborů. Legend 970 se ve své srovnávací skupině dosáhl skóre 3 919. Bezprostředně za ním se pak umístil Acer Praedator GM7000, který měl 3 019.

Závěr

Závěrem se pokusím nějak shrnout všechny klady a zápory. Za mne nejvíce oceňuji asi použití nejnovějších technologií a integrovaný větráček, který je skutečně spíše raritou a je rozhodně dobrý. Svým výkonem pak překonává i ty nejlepší paměti na trhu. Má vysokou rychlost sekvenčního čtení a zápisu. Během testování jsme nezaznamenali žádné omezování výkonu v důsledku přehřívání. Je to navíc první paměť SSD Gen 5, která se mi dostala do ruky, takže i pro mne to byl velký zážitek. Za sebe tak mohu tento SSD doporučit, ale chci jen upozornit na to, že pro maximální využití výkonu tohoto SSD potřebujete i kompatibilní základní desku.

 

Děkujeme za zapůjčení ADATA Legend 970 1TB společnosti ADATA

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot, informace poskytnuté společností ADATA