Foto: Gamebot, autor: Lukáš Erlebach

Hned v úvodu o sobě Honza tvrdí: „ Jsem obyčejnej kluk. Kluci mi říkaj Rambo a holky kreténe. Jinak jsem Majer. Honza Majer.“ Hned na počátku musím uznat, že mi hlavní hrdina připadá tak trochu jako ztělesněné češství. Má trochu bříško, naušnici v uchu a dlouhé vlasy. Samozřejmě nesmíme zapomenout na lásku k pivu. Ale abychom se dostali ke hře samotné.

Tato hra je prostě stvořená pro Čechy. Těžko by tento svérázný humor ocenil nějaký cizinec. I tak má ale hra své kouzlo. Příběh je jednoduchý – plavíte se se svým otcem biologem, sestrou a matkou na ostrov, kde chcete být přes léto. Vaši rodinu ale unesou lidojedi a vaším úkolem je osvobodit rodinu a rychle zmizet.

Je to jedna z těch her, které dokáží přinutit hráče přemýšlet. Dnešní doba vyžaduje jen rychlou akci v co nejlepší grafice. Zde ale musíte přemýšlet. Hned v táboře seberete pár věcí, další najdete u sebe na lodi nebo v jeskyni. Můžete se zeptat mluvícího papouška, který vám dá lehkou nápovědu.

Mnoho věcí si ale musíte vyrobit. Kuriózní je, když do mrtvé opice musíte vložit po domácku sestrojený dynamit, abyste přeplavali na ostrov lidojedů. Když se vám to podaří, nastává další etapa. Kde je rodina a jak se dostat pryč. Nechci zbytečně prozrazovat celý děj, ale zažijete spousty srandy a někdy budete dlouhou a bezradně přejíždět mezi vaším ostrovem a ostrovem lidojedů, než to zvládnete. Pokud se někde zaseknete, můžete využít náš gameplay na YouTube, kde je naprosto celá hra.

Když osvobodíte rodinu, nastane další problém. Unesou vás mafiáni a vy se probudíte z bezvědomí v jejich doupěti. Zjistí se totiž, že jejich cílem je váš táta, který je biolog. Mafiáni chtějí naučit, jak vyrábět drogy z místních rostlin. Naštěstí se vám opět povede procházet dějem dál, ale s postupující hrou se stává náročnější, takže musíte zkrátka sbírat vše okolo a přemýšlet, zda to nejde k něčemu nějak využít. Celá hra končí tím, že vysílačkou zavoláte jednotku rychlého nasazení a všichni mafiáni budou zavřeni.

Grafika

Grafika je z pohledu dnešních her samozřejmě slabá. Tehdy to ale bylo takřka revoluční. Tato hra je stejně stará jako Google. Nicméně v té době nezáleželo tak na grafice, jako na ději, strategii či logice. Když to porovnám s nově testovanou Mafia: Definitive Edition, která je remakem původní Mafie, tak zde nejde o nic jiného než prostě být rychlý v akci a umět zabíjet. Zbytek hry je jen nudné ježdění po městě. Takže grafika je horší, ale na funkčnost či smysl hry to nemá vliv.

Hratelnost

Hra má výbornou hratelnost a to je možná to, co mi u dnešních her chybí. I takový titul, jako je Kingdom Come je v mnoha případech o učení hlavního hrdiny a pak dlouhé přejíždění přes celou mapu. Mimochodem tento titul mám velice rád, ale i zde je vidět, že dnešní hry trochu něco ztrácejí na ty staré.

Hra navíc není nudná a nespočívá v tom, že jen tak hledáte, čím otevřít dveře. Ale Honza Majer, kterého dabuje Zdeněk Izer, si slovník nevybírá a jeho hlášky jsou skutečné zpestření během hry. Během hry na vás prostě čeká spousta hádanek a všeho, co k takové správné adventuře patří.

Zdeněk Izer nenadaboval jen Honzu Majera, ale všechny postavy a daboval je svým osobitým humorem. Právě díky jeho skvělému dabingu je hra o level výše, než by byla bez něj. Trochu mě mrzí, že zde není žádná scénická hudba, ale u tehdejších her to bylo celkem normální. Když si ale řekneme, co dělá dobrou adventuru, tak je to dobrý příběh, dobré zpracování a dobrý dabing. Horké Léto může nabídnout všechny tyto aspekty.

Verdikt

Hra Horké Léto je sice stará česká adventura, ale stále i v dnešní době má co nabídnout. Docela by mě zajímalo, jak by to zvládli zahrát dnešní mladí hráči. Za mě je to super hra, na kterou rád vzpomínám. I dneska má tato hra rozhodně co nabídnout, a to nemluvím o vtipném dabingu Zdeňka Izera. Jedinou nevýhodou této hry je možná grafika, která je prostě horší. Omluvou je, že hra zabírá jen pár desítek megabajtů místo desítek gigabajtů.

7/10

Hodnocení 7/10

Jak hodnotíme?