Foto: Freepik

V září jsme vás informovali o tom, že armáda České republiky během září spustila svůj projekt týkající se online náborů. V praxi jde o to, že armáda chce posílit své stavy, a proto se snaží vyjít vstříc případným zájemcům. Díky novému portálu DoArmady.cz lze vyřídit veškeré formality a můžete se dostavit až na první lékařskou prohlídku.

Nyní se rozhodl generální štáb zajít ještě o krok dále a přiblížit možnost náboru zejména mladé generaci. Na stejném portálu spustilo vedení armády videohru, kde si můžete reálně vytvořit svého vlastního avatara, plnit s ním různé úkoly a vylepšovat ho. Cílem je, aby si lidé mohli vyzkoušet práci vojáka před tím, než vyplní náborové materiály.

Virtualizace náborového procesu je zjevně krok správným směrem, protože za dva týdny v září, kdy byl projekt spuštěn, se přihlásilo již více než osm set lidí. Je možné, že se česká armáda inspirovala ve Spojených státech amerických, kde před dvaceti lety spustili hru, po jejímž absolvování jste se mohli přihlásit do armády. Minulý rok ale tuto metodu náboru armáda zrušila.

U nás je k dispozici zatím pouze hra Cyber Force, která se zabývá úlohami z oblasti kybernetiky a informačních technologií. Na počátku hry musí hráč vyplnit krátký test ze základů kybernetiky. Mimo jiné je dotázán na druhy útoků či nejčastější heslo v Česku.

Podle dostupných informací by v nejbližších dnech měla přijít ještě další hra s názvem Specter. Ta se bude zabývat ovládáním armádních dronů. Registrovaný uživatel pak má na výběr ze tří avatarů, a to válečníka, analytika a sportovce. Každý uživatel ve hře začíná na pozici kadeta, a stejně jako v reálném životě se postupným plněním úkolů dostává výš a získává lepší hodnosti.

Nemělo by se ale jednat o náhradu náborové přípravy, ale pouze o její doplněk. Nicméně díky těmto hrám mohou případní zájemci získat hrubou představu o armádní technice a práci vojáka z povolání. Ta je dosti specifická a vyžaduje mimo psychické a fyzické přípravy i velkou znalost techniky a vojenských postupů.

Zdroj: Doupě.cz (Odkaz)