Foto: Freepik

S nadšením jsem pak uvítal možnost testovat hru Lord of the Rings War in the North z dílny Warner Bros. Interactive a Snowblind Studios. War in the North je vlastně akční RPG, která je postavená na silné spolupráci. Celý děj se pak odehrává paralelně se známým příběhem Froda. Během toho, co se Frodo snaží dostat do Mordoru, se trojice hrdinů pokouší minimalizovat počet skřetů na severu.

Právě za tuto trojici hrajete vy. Můžete si po splnění jednotlivých úkolů přepínat mezi hrdiny. Na výběr máte lidského rangera, elfa a trpaslíka. V této hře prozkoumáváte pevnost, která měla být opuštěna, ale není. Celá hra je v praxi o velkém krveprolití. Je to prostě masakr, kde likvidujete jednoho skřeta za druhým. 

I přesto se mi zdálo, že hra byla místy trochu nudná, a hned také vysvětlím proč. Nejdříve ale uvedu příklad Kingdom Come, kde na vás běží dva kumáni, které musíte zabít. Pokud je nezabijete vy, zabijí oni vás. Tak je to přirozené v životě i v RPG mechanismu, který má život do určité míry simulovat. 

V případě War in the North je to ale jinak. Běží na vás prostě třicet skřetů a vy jen bezhlavě sekáte. Když vás zabijí, tak k vám přijde jeden elf a oživí vás. Vy pak můžete bojovat dál. Tímto krokem vzali autoři ze hry vlastně jakoukoliv strategii, logiku i jistý adrenalin ze strachu před smrtí. Zde prostě nenaleznete žádná skutečná rizika. 

Zde vidím trochu odklonění od Tolienovy logiky. Když si vezmete situaci, kdy Boromir dostal zásah mnoha šípy, byla to pro celou výpravu ztráta. Stejně tak, když Gandalf upadl do hlubin s Balrogem. Zde žádnou takovou vazbu nemáte, protože kdokoliv je někdo zabit, bude zase vzkříšen během pár sekund.

Cutscény jsou do jisté míry zajímavé, ale v podstatě nedůležité, protože je zde jednoduchý prvoplánový děj. Opět zde trochu chybí typická rozvětvenost děje, ve které si liboval Tolkien. Zajímavé animace jsou v podstatě akorát při provedení nějakého komba, když trpaslík ve výskoku usekne skřetovi hlavu.

Z pohledu hráče mi to trochu přišlo jako masakr u Helmova žlebu. Během hry můžete sbírat jednotlivé předměty, které se válí po zemi nebo jsou ukryty v krabicích. Velice často je v krabicích ukryt nějaký zlaťák. Čas od času získáte možnost vstoupit do obchodu, kde prodáte zbytečné vybavení a za získané peníze si pořídíte lepší zbroj nebo si ji necháte opravit.

Na počátku jsem si upřímně ten boj užíval, ale postupem času je to trochu stereotypní. Zkrátka přiběhnete na nějaké nádvoří se zavřenou branou a stojícími věžemi. Z těchto věží na vás budou skřeti střílet a za zády se vyhrne horda dvaceti skřetů. Když všechny pobijete, otevře se brána, vstoupíte na další nádvoří a celé se to opakuje.

Líbí se mi ale možnost vylepšovat vlastnosti, zbroj a zbraně své aktuální postavy. Za další dva hráče hraje celkem podařená umělá inteligence. Je celkem škoda, že nemůžete mezi postavami přepínat během hry. Musíte vždy počkat na konec úkolu či nějaké části, kde se vás to zeptá samo na změnu postavy.

Ve hře se také vyskytují zamrzlé NPC postavy, kde mrtvý skřet neleží na zemi, ale vznáší se vzhůru ve vzduchu. Je to ale spíše výjimečně. Grafika této hry mi přijde zajímavá a uspokojivá. Prostory, kde se pohybujete pak vycházejí z filmové předlohy.

Verdikt

Hra Lord of the Rings War in the North je celkem dobrá a hratelná hra, která vyniká přijatelnou grafikou, zajímavým příběhem díky filmové předloze a hlavně mnoha bojovými scénami. Bojové scény i mechanismus jsou zde dobře udělané a propracované. Během hry máte několik možností nastavení brnění, zbraní, vlastností nebo můžete sbírat rozsáhlou kořist.

Musím také ocenit, že autoři nepřišli s nějakým tradičním příběhem ze světa Pána prstenů, ale vymysleli vlastní děj zasazený do existujícího příběhu. Možná bych uvítal, kdyby byli autoři trochu více odvážní a ve hře se objevil i jiný model bojů, než skřetí jednotka, která se na vás řítí ze všech stran. Chtěl bych si vyzkoušet hrát například za Gandalfa nebo se podílet na obraně Gondoru. Díky o něco slabší grafice, chybám v NPC, vlažnému příběhu a opakujícím se bojovým motivům musím udělit hodnocení 6 z 10.

6/10

Hodnocení 6/10

Jak hodnotíme?

Děkujeme za zapůjčení hry Lord of the Rings War in the North obchodu Key4you.cz

 

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot.cz