Foto: Freepik

Většina her se odehrává v budoucnosti, jako například Cyberpunk, nebo naopak v minulosti jako Kingdom Come. Nicméně i hry v minulosti se odehrávají ve středověku. Tomuto trendu se zcela vymyká nová česká hra Polylithic, která pochází z herního studia Polyperfect. Z mého pohledu je to krok do naprosto nových oblastí. Celá hra se totiž odehrává v pravěku.

Období, do kterého je hra zasazena, je zhruba před 12 tisíci lety. Život v této době je velice tvrdý a nehostinný. Hra se vyznačuje low poly grafikou, která je vlastně specialitou herního studia Polyperfect. To se doposud specializovalo více či méně na výrobu jednotlivých modelů do her. Nyní si z těchto modelů postavilo vlastní hru.

Jednoduše řečeno jde o survival z pohledu třetí osoby, ve kterém musíte sbírat plodiny, vyrábět zbraně, stavět chýše a lovit zvířata. Tato hra mne úplně upřímně překvapila. Jde pro mne o docela nový koncept. Byl jsem například zvyklý, že když střelím srnce, tak zemře.

Zde mám kyj a srnce musím nejdříve zahnat do nějakého příkopu a pak ho umlátit. Stejně tak je celkem nezvyklé, že během doby, co vás stařešina zaučuje, musíte neustále myslet na jídlo pro svůj kmen a nepřetržitě sbírat bobule a ořechy. Nevěděl jsem proto, jak se k této hře postavit, takže to napíšu jednoduše tak, jak to je.

Na počátku jste jen vy a stařešina rodu, který vás učí vyrobit pěstní klín, kyj, palic, sekyru a také to, jak se starat o svůj vlastní kmen. Vy se k tomu musíte starat o spokojenost kmene a dostatek jídla. Příběh není zcela zřejmý, protože se odhaluje postupně jako pozůstatky předchozích kmenů.

Tyto předchozí kmeny se totiž potýkaly se záhadnou nemocí a také s novými lidmi ze vzdálených zemí. Nyní se stále jedná o přeběžný přístup, takže herní studio stále přidává nové mechanismy boje, možnosti ochočování zvířat, plížení při boji, možnost faramaření, včelařství a velice pravděpodobně i možnost rozmnožovat se.

Ale abychom se dostali ke hře samotné. Na první pohled vás hra překvapí svou typickou grafikou. Upřímně mi chvíli trvalo, než jsem si na ní zvykl. Vše je laděno do teplých barev a někdy jsou tak výrazné, že jsem měl problém ulovit slepici či srnce, protože mi ty červené a žluté odstíny různě splývaly v jedno.

Nicméně jde jen o cvik. Ve hře musíte uvažovat trochu jinak. Není to středověk nebo budoucnost, ale pravěk. Za mne nemáte šanci ulovit jen tak srnce. Nestačí vám dokonce ani zásah oštěpem. Každého srnce totiž skolíte až po několika zásazích. Přišel jsem na to, že ho musíte ve stylu pravěkých lidí uštvat a nalákat do nějaké pasti nebo ideálně ke skalnímu útesu.

Srnec tam spadne a vy ho pohodlně umlátíte kyjem. Většinou stačí pět až šest ran. Zvukový podtext je velice dobrý a přijde mi, že celou hru krásně doplňuje. Ve hře vám velice pomůže to, že po přiblížení se k objektu, se kterým můžete manipulovat, se daný objekt označí žlutě. Klády, větve či kameny se tak hledají o něco jednodušeji. Příběh je také dobrý a přímý. Na počátku vás osloví stařešina rodu, který již nemá energii vést kmen sám, a chce vás zaučit.

Pošle vás proto vyrobit si pěstní klín, následně si vyrobíte zbraň a následuje již lov zvířat a rozšíření kmene. Hra vás zkrátka donutí myslet jako pračlověk. Někdy se s tím trochu budete prát, protože naše myšlení je prostě jiné. I mne se tak stalo, že než jsem ulovil svoje první zvíře, tak kmen pošel hlady. Musíte prostě neustále myslet na to, že musíte živit i kmen. Tato hra zkrátka není tuctová a zaujme jak svým provedením, grafikou, příběhem i celým herním systémem.

Závěrečné hodnocení

Hra Polylithic mě mile překvapila a přinesla do tohoto světa zase něco nového. Poslední hra s tématikou pravěku, kterou jsem hrál, byla slavná UGH. To je ale velice dávno. Hra Polylithic vás určitě přiměje prožít nějakou dobu jako pračlověk a také jako pračlověk myslet. Když například chytáte zvěř, musíte uvažovat jako pralidi.

Jediné, co bych hře vytknul je barvené spektrum, ve kterém je hra vyvedená. Někdy jsem měl prostě problém zaostřit na zvěř při honu. Ale jak říkám, dá se na to zvyknout. Kluci z Polyperfect ale odvedli jinak dobrou práci. Vítám i možnost hýbat kamerou a ovládat náhled na svou postavu. Rozhodně se jedná o hru, kterou bych mohl doporučit, protože je to prostě něco nového. Pro své zpracování, hratelnost, nápad, příběh a provedení uděluji 8 bodů z 10.

8/10

Hodnocení 8/10

Jak hodnotíme?

Děkujeme studiu Polyperfect za poskytnutí hry Polylithic.

Zdroj: uživatelské hodnocení Gamebot