Foto: Freepik

Nedávno jsme vás informovali o tom, že se Zima Software chystá vydat v roce 2026 nový díl své herní série Polda. Prozatím sbíra finance na Hithitu, kde probíhá crowdfundová kampaň. Nyní nás Zima Software znovu překvapil, když oznámil, že svou původní první sérii přináší na Steam.

To je celkem překvapení, protože podle plánů měla hrát být na Steamu až od 1. dubna. Původní hra byla již tak stará, že se již bez nějakého emulátoru neobešla. My jsme na ni v minulém roce dělali recenzi, ale museli jsme právě použít emulátor. Se Steamem tento problém padá.

Samozřejmostí je, že hra je zcela kompatibilní se všemi verzemi Windows i Mac a navíc přichází i s několika novými funkcemi, jako je nápovědy nebo rychlý přesun policisty Pankráce. Právě nápověda se objevuje až v pozdějších dílech a v těchto počátcích trochu chyběla.

Nutno přiznat, že hra vyšla poprvé 18. prosince 1998 pod herním studiem SleepTeam, které znáte třeba jako autora slavných Bulánků. Jednalo se vlastně o první větší českou hru, která měla profesionální dabing od skutečných herců. Ve stejné době vyšlo ještě Horké Léto, které zase daboval Zdeněk Izer. Nicméně mi tak trochu přijde, že profesionální dabing byl ukončen Mafií z roku 2002. Pro zájemce je důležité ještě zmínit, že tato původní verze je již dostupná i na obchodě Google Play.