Foto: Freepik

Klasika v novém kabátu

Režiséři Radek Beran a David Lisý vsadili na ověřený příběh lásky a boje proti intrikám, avšak přidali do něj současný pohled na vyprávění a animaci. Film vypráví o králi Miroslavovi, který se zamiluje do obrazu krásné, ale pyšné princezny Krasomily.

Aby si získal její srdce, vydává se do Půlnočního království v přestrojení za zahradníka. Na své cestě objeví kouzelnou zpívající květinu, která přinese do příběhu kouzlo i nezapomenutelné melodie. Právě tato květina pomůže Krasomile odhalit pravdu o tom, jak byla manipulována zlými rádci, a společně s Miroslavem prchají z hradu, aby unikli nebezpečí.

Nejen pro děti, ale i pro dospělé

Tvůrci slibují, že film přinese zážitek pro celou rodinu. Nejde jen o pohádku pro děti – stejně jako původní film, který se stal součástí zlatého fondu české kinematografie, i tato verze osloví různé generace. Animace, inspirovaná krásami české přírody, přináší detailně propracované scenérie a pestrobarevné prostředí, které zaujme malé i velké diváky. Nové postavy jako pes Bijou a zákeřná lasice Slídil dodávají příběhu komediální prvky a nové napětí.

Bohatá hudební paleta

Jedním z hlavních taháků filmu je jeho hudební stránka. Na soundtracku se podílela známá dvojice Ondřej Brzobohatý a Ondřej Brousek, kteří vytvořili melodie inspirované klasikou Bedřicha Smetany a původními hudebními motivy z hrané verze. Hudba propojuje tradici s moderními prvky a vytváří emotivní atmosféru, která ještě více vtáhne diváky do děje.

Dabing v rukou české elity

V dabingu excelují přední čeští herci. Princezně Krasomile propůjčila hlas Anna Fialová, zatímco krále Miroslava ztvárnil Marek Lambora. Postavu zlého rádce Maxima namluvil Aleš Procházka, který do role vnáší správnou dávku manipulativnosti a zákeřnosti. Tým dabérů doplňují další známé tváře jako Michal Holán nebo Petr Pospíchal, jejichž výkony slibují silné emoce i zábavné dialogy, které potěší všechny generace.

Tradice vs. moderní technologie

Setkání klasické látky, kterou zná téměř každý z dětství, s moderní animací bylo pro tvůrce velkou výzvou. Radek Beran, jeden z režisérů, se nechal slyšet, že při vytváření snímku se opíral o ikonické momenty z původního filmu. Diváci se tak mohou těšit na slavnou jízdu na kládě nebo zpívajícího ševce na hranici království. Tyto scény zůstaly věrné originálu, avšak byly přetvořeny do moderního hávu díky použití nejnovějších animátorských technik.

Produkce filmu byla náročná nejen po technické stránce, ale i po stránce spolupráce. Na tvorbě filmu se podílelo několik produkčních týmů včetně České televize, polského studia Human Film a slovenské společnosti Filmpark production. Za vizuální stránku filmu zodpovídal Jan Koníček ze studia PFX, které má na kontě řadu úspěšných animovaných projektů.

Závěr: Česká pohádka, která překoná hranice

Pyšná princezna ve své animované podobě přináší nový dech do české pohádky a má potenciál překročit i hranice českého filmu. Je to příběh, který má vše, co by měl mít – romantiku, napětí, humor i propracovanou vizuální a hudební stránku. Pokud jste milovníky klasických českých pohádek, rozhodně si tento film nenechte ujít.

Premiéra je plánována na 7. listopadu a česká kinematografie se tak může těšit na další významný počin, který oslaví naši kulturní tradici a přenese ji do nové éry filmové tvorby.

Zdroj: Totalfilm.cz (odkaz)