Foto: Freepik

1. Povodňová mapa a uzavírky silnic

Jednou z nejdůležitějších funkcí, která byla nedávno spuštěna, je speciální povodňová mapa. Tato funkce je dostupná jak v mobilní aplikaci, tak na webu a umožňuje uživatelům sledovat aktuální povodňovou situaci v reálném čase. Mapa zobrazuje také uzavírky silnic, což pomáhá plánovat bezpečné trasy, zejména v krizových situacích. Pokud Integrovaný záchranný systém (IZS) stanoví evakuační zóny, objeví se tyto informace na mapě, což dává uživatelům okamžitý přístup k důležitým informacím.

2. Radarová upozornění při překročení rychlosti

Pokud používáte navigaci Mapy.cz na cestách, můžete nově počítat s upozorněním na překročení rychlosti, ale také na místa, kde jsou umístěny radary. To je ideální pro ty, kteří chtějí mít lepší přehled o tom, kde se nacházejí riziková místa, kde lze očekávat měření rychlosti, a kde je tedy potřeba zpomalit.

3. Vylepšené turistické mapy

Turisté jistě ocení další velkou změnu, a to vylepšenou vizualizaci skal, stínů a vrstevnic. Tato funkce, která byla původně dostupná pouze v České republice, se nyní rozšířila i do sousedních zemí střední Evropy. Navigace po horách a přírodních parcích tak bude ještě přesnější a pohodlnější.

4. Aktualizace leteckých snímků

Pro milovníky detailních pohledů z výšky přinášejí Mapy.cz také aktuální letecké snímky. Nové snímky jsou k dispozici pro několik regionů, včetně Jihočeského, Královéhradeckého a Pardubického kraje, východní části Středočeského kraje, Vysočiny a samozřejmě také Prahy. Aktualizace leteckých map poskytuje lepší přehled o krajině, což ocení zejména plánovači výletů a nadšenci pro objevování nových míst.

Foto: Freepik

5. Detailní informace při navigaci

Další vylepšení se týká samotné navigace. Stačí během cesty kliknout na navigační šipku a můžete si zobrazit několik užitečných údajů, jako je vaše aktuální poloha, nadmořská výška nebo čas, za jak dlouho dorazíte do dalšího průjezdného bodu. Tato funkce přináší uživatelům možnost lépe sledovat průběh jejich cesty a mít všechny důležité informace po ruce.

6. Webkamery z celého světa

Díky spolupráci Mapy.cz se službou Windy je nyní možné sledovat přenosy z webkamer po celém světě. Tato nová funkce umožňuje uživatelům podívat se na aktuální záběry z nejrůznějších míst, což může být užitečné pro plánování cesty nebo jen pro objevování zajímavých lokalit.

7. Fotografie od Wikimedia

Aby Mapy.cz poskytovaly co nejbohatší vizuální obsah, začaly využívat databáze Wikimedia pro doplnění fotografií na odlehlých místech. Místa, která byla dříve v mapách prázdná nebo bez obrázků, nyní nabízejí pohledy na reálná prostředí, což přispívá k lepšímu zážitku při objevování nových lokalit.

8. Praktické štítky v detailu míst

Nově můžete v Mapy.cz nalézt i štítky u konkrétních míst, které vám prozradí důležité informace, jako například, zda je na daném místě možné platit kartou, jestli je zde dětský koutek nebo zda má zařízení zahrádku. Tato informace je především praktická pro rodiny s dětmi nebo turisty, kteří rádi navštěvují restaurace a chtějí si předem ověřit možnosti.

9. Recenze s fotografiemi

Mapy.cz také vylepšily sekci recenzí. Fotografie z recenzí jsou nyní přímo v galerii konkrétního místa, což uživatelům umožňuje lépe pochopit, co je na místě čeká a jaké zkušenosti s ním měli ostatní uživatelé.

Mapy.cz se tak stále více přibližují potřebám uživatelů, ať už jde o lepší plánování cest, podrobnější informace o lokalitách, nebo jednoduché a přehledné ovládání. Využití databáze Wikimedia nebo spolupráce s Windy přináší nový rozměr do prozkoumávání světa a objevování neznámých koutů.

S těmito novinkami se Mapy.cz stávají nejen silným konkurentem světových mapových služeb, ale především neocenitelným pomocníkem pro každodenní navigaci i plánování výletů.

Zdroj: Mapy.cz (odkaz)