Foto: Freepik

Historie Helmova žlebu a Helmovo Kladivo

Příběh se odehrává ve zlatém věku Rohanu, kdy král Helm Kladivo čelí výzvě v podobě válečného konfliktu s Vrchovci, vedenými mocichtivým Wulfem. Důvodem konfliktu je Helmovo odmítnutí provdat svou dceru Héru za Wulfa, čímž spory přerostou v otevřenou válku. Situace se ještě vyhrotí poté, co Helm zabije Wulfova otce Freca. Následující válka bude mít dramatické důsledky pro celý Rohan, včetně legendárního Helmova žlebu, známého ze slavné bitvy ve Dvou věžích.

Zajímavostí je, že Héra, klíčová postava filmu, není postava přímo odvozená z literární předlohy J. R. R. Tolkiena. Tvůrci se však rozhodli dát této postavě zásadní roli, která bude hybnou silou příběhu. Héra se ocitne v nelehké pozici, kdy bude muset čelit vzpourám a invazi, a navíc i vést vlastní lid v zoufalém boji o přežití. Tento důraz na ženskou hrdinku může přinést nový pohled na Tolkienovu epickou ságu.

Japonský přístup k Tolkienovu světu

Co dělá tento film výjimečným, je jeho unikátní animovaný styl. Režie se ujal japonský filmař Kendži Kamijama, který je známý svou prací na projektech jako Blade Runner: Black Lotus či Duch ve stroji. Producenti chtěli, aby vizuální stránka filmu vybočila z tradičního podání Tolkienova světa známého z hraných filmů Petera Jacksona, a zvolili styl inspirovaný japonskou animací. Tato kombinace může přinést svěží pohled na známé postavy a prostředí Středozemě.

Jednou z inspirací pro vizuální styl byly filmy japonského mistra animace Hajaa Mijazakiho, ale také klasická díla Akiry Kurosawy. Tvůrci chtějí, aby si film zachoval realistický vzhled, ale aby bylo zároveň jasné, že jde o dílo japonské školy animovaného filmu. Očekáváme tedy kombinaci fantasy světa Středozemě s japonským uměleckým zpracováním, což by mohlo přilákat nejen fanoušky Tolkienovy literatury, ale i milovníky anime.

Herecké obsazení a návrat známých postav

Zatímco většina postav ve filmu bude nová, fanoušci se mohou těšit na návrat Mirandy Otto v roli Éowyn, která bude v Válce Rohirů sloužit jako vypravěčka. Brian Cox propůjčí svůj hlas samotnému Helmu Kladivu, což slibuje skvělý herecký výkon. Kromě nich ve filmu zazní hlasy dalších známých herců, jako jsou Gaia Wise v roli Héry a Luke Pasqualino, který se ujme role Wulfa.

Očekávání a premiéra

Producentem tohoto očekávaného snímku je opět Peter Jackson spolu s Philippou Boyensovou, která je podepsaná i pod scénářem k trilogiím Pán prstenů a Hobit. Film bude zároveň inspirován návrhy a modely z archivu společnosti Wētā, která vytvořila trikové efekty pro Jacksonovy filmy. To znamená, že diváci mohou očekávat vizuálně propracovaný svět se známými lokacemi, jako jsou Edoras, Helmův žleb či Železný pas.

Film měl původně vyjít na jaře 2024, ale premiéra byla přesunuta na prosinec 2024. Mezinárodní premiéra se uskuteční 11. prosince, zatímco v USA bude snímek uveden do kin 13. prosince.

Závěrem

Válka Rohirů slibuje jedinečný filmový zážitek, který propojí Tolkienův svět s japonskou animací. Tento prequel k událostem Pána prstenů nabízí hlubší pohled na historii Rohanu, krále Helma Kladiva a jeho dceru Héru. Zajímavé spojení klasického příběhu s anime estetikou by mohlo přinést nový rozměr do již tak bohatého univerza Středozemě a oslovit širokou škálu diváků.

Zdroj: iDnes.cz (odkaz), hypebeast.com (odkaz)